Cresterea preturilor la bunurile de larg consum s-a domolit la 19,3% in trimestrul al-II-lea comparativ cu +23,1% in trimestrul intai 2023
Luni, 11 Septembrie 2023


Dupa mai mult de patru trimestre consecutive de inflatie, consumatorii au devenit mult mai calculati si pragmatici cu cheltuielile si cumpara mai putin ori cauta mai des preturile mici ale marcilor private, ale magazinelor de discount sau ale produselor la promotie.

AdPlayers. info

Desi inflatia este in curs de decelerare, ajungand la 10,3% in al doilea trimestru al anului, preturile bunurilor de larg consum continua sa creasca peste acest nivel. Nesiguri asupra viitorului, consumatorii privesc cu precautie decelerarea inflatiei si continua sa fie foarte calculati cu bugete pentru a rezista in continuare devalorizarii veniturilor proprii, releva cel mai recent Retail Audit NielsenIQ.

Astfel, 90% dintre consumatori la nivel global isi ajusteaza modul in care cheltuiesc banii, cele mai comune schimbari fiind renuntarea la cheltuielile discretionare, incadrarea intr-un buget prestabilit, cautarea celor mai bune preturi, amanarea investitiilor majore si economisirea pentru viitor.

Conform datelor de Retail Audit NielsenIQ, in Q2 2023, vanzarile de FMCG din Romania au crescut cu 17,3% in termeni valorici fata de aceeasi perioada a anului anterior. In acelasi timp, al doilea trimestru al anului este marcat si de o diminuare a scaderii volumelor ce a caracterizat ultimele trimestre (-2,0% in Q2 2023, fata de -4,6% in Q1 2023), cat si de o domolire a cresterii preturilor (+19,3% in Q2 2023, fata de +23,1% in Q1 2023).

Romania, pe locul 5 in crestere valorica (+18,3%)

La nivel European, piata de FMCG a evoluat similar cu Romania in ultimele 12 luni. Cu o medie a cresterii valorice europene de +9,2%, volumele au scazut cu -2,3%, iar preturile s-au marit cu +11,5%.

Comparativ cu tarile din Estul Europei, Romania se situeaza pe locul al 5-lea in termeni de crestere valorica (+18,3%) in ultimele 12 luni, fiind intrecuta de Ungaria, cu o crestere de +22,8%, Kazakhstan (+22,7%), Serbia (+19,5%) si Bulgaria (+19,3%).

In Q2 2023 insa, Romania, cu o crestere de +17,3%, este intrecuta doar de 3 tari: Ucraina (+43,7%), Ungaria (+18,4%) si Croatia (+17,6%). Niciuna dintre tarile din zona nu au inregistrat cresteri ale consumului, iar Romania se numara printre tarile cu cele mai mici pierderi in volum (-2,7%), fata de Letonia in scadere de -11,2%, Ungaria (-7,1%), sau Slovacia (-5,2%) de exemplu.

Toate macro-categoriile de produse inregistreaza cresteri valorice insemnate in prima jumatate a anului. Cea mai mare crestere este cea a categoriei de produse alimentare (+19,7%), care reprezinta mai mult de jumatate din totalul cosului de cumparaturi din piata bunurilor de larg consum din Romania, urmata de categoria bauturilor non-alcoolice, ce au inregistrat o crestere valorica de 17,5%. Produsele non-alimentare cresc in valoare cu 16,6%, in timp ce bauturile alcoolice cu doar 12,3%, datorita migrarii unei parti din consum catre HoReCa.

Mai mult de trei sferturi din categoriile de produse au crescut in valoare in H1, in timp ce doar 32% dintre acestea au reusit sa creasca si in volum. Categoriile de top, ce au crescut cu mai mult de 10% in valoare au fost berea, bauturile acidulate, carnea proaspata, apa, branza, cafeaua, snacks-urile, ciocolata, biscuitii dulci, produsele lactate, legumele, painea, produsele de menaj si spirtoasele, insa niciuna dintre acestea nu a crescut si in volum, exceptie facand carnea proaspata (+ 6,8% in volum), in timp ce restul categoriilor au stagnat sau au pierdut volume.

Evolutia consumatorilor catre o atitudine mult mai pragmatica si calculata de achizitie s-a reflectat si in dinamica de crestere a canalelor de retail. Astfel, canalul cu cea mai ridicata crestere in prima jumatate a anului 2023 a fost cel al Discounterilor (+26,3% in valoare), urmat de formatele mici - Mini-marketurile (+22,7%) si Super-marketuri (16,5%). Comertul traditional creste in valoare cu 15,3%, in timp ce Hypermarketurile inregistreaza cea mai lenta crestere, de 13,0%.

Noutatea celui de-al doilea trimestru al anului consta in modificarea tiparelor de consum din Hyper si Super-marketuri: desi valoarea cosului mediu de cumparaturi din Hypers ramane relativ constanta in ciuda inflatiei (-0,6% fata de Q2 2022), numarul tranzactiilor s-a marit cu aproape 10%. In Supers, valoarea cosului mediu a crescut cu 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar numarul tranzactiilor a crescut, la randul sau, cu 5,8%. Acest tipar de consum indica tendinta consumatorilor de a face vizite mai frecvente la magazine, in incercarea de a mentine sub control valoarea cosului de cumparaturi.

Retail spre marci proprii

O alta metoda prin care consumatorii romani fac fata inflatiei este indreptarea catre marcile proprii ale retailerilor. Trendul ascendent al marcilor private se mentine si in Q2, cand cota lor de piata a castigat inca 0,7 puncte fata de anul trecut, acest segment reprezentand acum 19,3% din totalul pietei de larg consum din Romania. Produsele de tip private label din categoria de produse non-alimentare au inregistrat cea mai impresionanta dinamica in acest trimestru, fiind in crestere cu 2,7puncte.

Desi marcile proprii continua sa creasca in importanta in Romania, ne situam inca sub media europeana, unde acestea reprezinta 32.7% din totalul vanzarilor, dar peste media Europei de Est – de doar 16.2%.

Comertul online de FMCG monitorizat de NIQ a inregistrat o crestere valorica importanta in cel de-al doilea trimestru al anului: 20,4%. Cea mai mare parte a comertului online monitorizat este ocupata de produsele non-alimentare, in crestere cu 25,5%, dar si de produsele alimentare, in crestere valorica de +14,1%. Bauturile alcoolice au crescut in e-comm cu 25,2%, in timp ce bauturile non-alcoolice au inregistrat o crestere de 21,3%. Desi piata de e-commerce nu mai inregistrase fluctuatii semnificative de la finalul pandemiei, varful cresterii valorice a acestei piete a fost atins in Q2 2023.

Deoarece preturile produselor din FMCG continua sa creasca si in al doilea trimestru al acestui an, efectul suprapunandu-se deja peste inflatia inceputa de anul precedent, la nivel global 15,6% dintre consumatori iau deja in calcul ca va trebui sa cheltuiasca mai mult pe bunurile de larg consum in urmatoarele 12 luni, in ciuda decelerarii inflatiei, iar 32% dintre consumatorii globali afirma ca au inceput deja sa cumpere mai degraba de la magazine de tip Discount si achizitoneaza de preferinta produsele la promotie.

Si in Romania promotiile au inceput sa creasca din nou in Q2 2023, ajungand sa reprezinte 24% din totalul vanzarilor (+3,9pp). Toate canalele de comert modern au pus pe piata mai multe oferte in 2023 decat in anul precedent, cu toate acestea eficienta promotiilor a scazut pentru toate macro-categoriile de produse, cu exceptia bauturilor alcoolice, ale caror promotii au avut o eficienta de 77,1% in Q2 2023 (fata de 76,6% in Q2 2022).

Chiar si in contextul decelerarii inflationiste in care ne situam momentan, consumatorul ramane sceptic si calculat, ca urmare a presiunilor bugetare ridicate la care a fost supus in ultimii ani. Astfel, este probabil ca finalul lui 2023 sa fie marcat de eforturi crescute din partea companiilor din industria de FMCG pentru a se adapta evolutiei pietei si a ramane relevante pentru consumatori.

Mai mult in Research, Cercetare, Market, Retail


PUBLICITATE: