50 de copii vulnerabili ramasi in grija bunicilor, sustinuti de Catena si Hope and Homes for Children
Marti, 14 Iunie 2022

 

Credit. Hope and Homes for Children

Sprijinul acordat consta in interventii ce vizeaza cresterea sigurantei si a conditiilor de trai (renovarea de apartamente/incaperi, bransarea locuintelor la retelele de apa, canalizare, electricitate sau gaz, dotarea locuintelor cu obiecte electrocasnice si de mobilier, oferirea de produse de igiena si curatenie), prevenirea abandonului scolar (acoperirea costului rechizitelor pentru copii, a transportului catre si de la scoala, a hainelor si incaltamintei pentru scoala), dar si solutionarea unor situatii dificile de viata, prin interventii precum acoperirea costului chiriei/taxelor restante, a produselor de igiena personala si a hranei.

AdPlayers. info

Hope and Homes for Children si Catena - Farmacia inimii sustin anul acesta 50 de copii vulnerabili, ramasi in grija bunicilor, anunta initiatorii campaniei.

Prin interventiile realizate de la demararea proiectului Bunicii, inima familiei, acesti copii au putut ramane acasa, departe de orfelinat, bunicii fiind ajutati sa depaseasca saracia si lipsurile cu care se lupta zi de zi. Bunicii, inima familiei este proiectul prin care Catena sustine Fundatia in eforturile de a oferi sprijin material, financiar si medical, precum si sesiuni de consiliere a bunicilor care isi cresc singuri nepotii si risca sa nu ii mai poata ingriji, din cauza saraciei si a neputintei.

Sprijinul acordat consta in interventii ce vizeaza cresterea sigurantei si a conditiilor de trai (renovarea de apartamente/incaperi, bransarea locuintelor la retelele de apa, canalizare, electricitate sau gaz, dotarea locuintelor cu obiecte electrocasnice si de mobilier, oferirea de produse de igiena si curatenie), prevenirea abandonului scolar (acoperirea costului rechizitelor pentru copii, a transportului catre si de la scoala, a hainelor si incaltamintei pentru scoala), dar si solutionarea unor situatii dificile de viata, prin interventii precum acoperirea costului chiriei/taxelor restante, a produselor de igiena personala si a hranei.

“Copiii sunt prezentul si viitorul, iar cei ramasi in grija bunicilor din diferite motive au nevoie de dragoste neconditionata si de sustinere, astfel incat sa-si poata continua studiile si sa aiba acces la tot ce inseamna o viata frumoasa. Stim cu totii ca bunicii care isi cresc singuri nepotii se lupta zi de zi cu lipsurile, cu teama si neputinta, iar grijile si frica zilei de maine ii impovareaza. Ne bucuram sa fim alaturi de Hope and Homes for Children si sa ajutam copiii aflati in situatii vulnerabile sa ramana in sanul familiei, sa se dezvolte armonios, sa-si aminteasca cu drag de copilarie si sa nu uite, atunci cand vor fi mari, ca bunicii sunt inima familiei”, au spus reprezentantii de comunicare Catena.

Potrivit informarii, sedintele de consiliere destinate bunicilor s-au axat pe sprijinirea acestora in a gasi metode eficiente de comunicare cu copiii, pe intelegerea importantei rolului educatiei in dezvoltarea acestora, in timp ce copiii au fost indrumati in ceea ce priveste necesitatea dezvoltarii abilitatilor necesare unei vieti independente.

Plecarea la munca in strainatate si abandonul parintilor – principalele cauze pentru care cei mici ajung in grija bunicilor

Marcati de decesul parintilor

Copiii din programele Hope and Homes for Children care ajung in grija exclusiva a bunicilor sunt cei marcati de decesul sau abandonul parintilor, dar si de plecarea la munca in strainatate a unuia sau a ambilor parinti. C

opiii din familii monoparentale ajung, de asemenea, in grija bunicilor, in special in  situatia in care parintele se imbolnaveste sau munca pe care o desfasoara ii limiteaza posibilitatea de a-si ingriji si educa copiii. Conform ultimului raport ANDPDCA , 1058 de copii cu parinti plecati la munca in strainatate se aflau in serviciul de protectie speciala - in orfelinate si in asistenta maternala - in luna decembrie, 2021. In total, conform aceluiasi raport, peste 76.000 de copii in Romania au cel putin un parinte plecat la munca in strainatate - copii ramasi la rude, in asistenta maternala sau plasament preventiv.

Proiectul Bunicii, inima familiei continua sustinerea Fildas Traiding pentru copiii aflati in situatie de risc din programul de Prevenire a separarii copilului de familie dezvoltat de Fundatie, colaborare inceputa in anul 2017.  

„Pentru copiii deja vulnerabilizati de absenta parintilor, separarea de bunicii in grija carora raman inseamna sa traiasca, pentru a doua oara, trauma separarii de persoanele semnificative din viata lor; un copil ramas in grija bunicilor poate creste armonios, in ciuda absentei parintilor. Astfel de situatii sunt tot mai des intalnite, dar, din pacate, din cauza veniturilor foarte mici pe care le au bunicii, neajunsurile materiale ii afecteaza pe copii, le pun in pericol calitatea vietii, sanatatea si produc carente educationale. Neputinta bunicilor legata de saracie duce implicit la separare: copilul este luat de acasa si plasat intr-un orfelinat. De aceea este atat de important sa putem fi acolo si sa intervenim pentru a mentine copiii in familie. Orice ajutor dat bunicilor poate face diferenta intre un copil care creste in familie si un copil depersonalizat, care va trebui sa traiasca toata viata cu una dintre cele mai profunde si dureroase traume: abandonul”, afirma Anamaria Vid-Pop, Psiholog, Manager Departament Asigurarea Calitatii si Psihologie, Hope and Homes for Children Romania.

38.000 de copii, in siguranta, langa parintii sau familia lor extinsa

In total, in 24 de ani de interventii, Hope and Homes for Children Romania a sustinut aproape 38.000 de copii sa ramana in siguranta langa parintii sau familia lor extinsa si sa nu fie institutionalizati, prin programul de Prevenire a separarii copilului de familie. Fundatia sustine, de asemenea, procesul  de dezinstitutionalizare, prin inchiderea centrelor de tip vechi si identificarea de solutii alternative de locuire pentru copiii care sunt scosi de acolo.

Din 1998 si pana la finalul anului 2021, Fundatia a contribuit in mod direct sau indirect la inchiderea a 63 de centre de plasament de tip vechi (orfelinate). Prin eforturile Hope and Homes for Children si ale partenerilor sai au fost dezvoltate 116 case familiale, cu peste 6.700 de copii scosi din orfelinate si aproximativ 1800 reintegrati in familia naturala sau extinsa.

Mai mult in Responsabilitate Sociala, CSR,


PUBLICITATE: