100 de ONG-uri in autism cer Guvernului Romaniei, Ministrului Sanatatii si CNAS deblocarea banilor pentru decontarea terapiei
Luni, 27 Iunie 2022

 

Credit. Asociatia Help Autism

Potrivit Asociatiei Help Autism, 200 milioane lei au fost irositi in anul 2021 din cauza incapacitatii autoritatilor competente de a elabora si implementa programul national de sanatate destinat persoanelor cu TSA, desi a fost reglementat inca din anul 2020 prin OUG nr.25/2020, iar ulterior prin OUG nr.145/2020.

AdPlayers. info

100 de ONG-uri in autism cer Guvernului Romaniei, Ministrului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate deblocarea banilor pentru decontarea terapiei.

Potrivit Asociuatiei Help Autism, 200 milioane lei au fost irositi in anul 2021 din cauza incapacitatii autoritatilor competente de a elabora si implementa programul national de sanatate destinat persoanelor cu TSA, desi a fost reglementat inca din anul 2020 prin OUG nr.25/2020, iar ulterior prin OUG nr.145/2020. Aceasta suma era suficienta pentru acoperirea a 1,5 milioane de sedinte de terapie, peste 3500 de persoane fiind lipsite in mod nejustificat de accesul la terapia zilnica.

Parintii copiilor cu autism asteapta solutii

Prin solicitarea depusa organizatiile care reprezinta peste 40 000 persoane cu autism si familiile acestora atrag atentia Guvernului, Ministrului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate ca termenul asumat pentru elaborarea si implementarea acestui program a fost din nou incalcat. In urma acestui angajament, proiectul hotararii de guvern privind programele nationale de sanatate a primit avizul favorabil al Consiliului Economic si Social.

Cu prilejul dezbaterilor pentru emiterea avizului CES, reprezentantii MS si CNAS, prezenti la sedinta din 22.03.2022, si-au asumat un termen de 90 de zile pentru completarea hotararii de guvern privind programele nationale de sanatate, termen ce s-a implinit la data de 22 iunie 2022.

Persoanele cu TSA si familiile lor se simt din nou inselate, amagite, mintite si abandonate de autoritatile competente ale caror promisiuni au durat fix pana la obtinerea avizului necesar din partea societatii civile, se mentioneaza in petitia transmisa pe 22 iunie.

De asemenea, la data de 6 mai 2022 s-a implinit si termenul legal de 45 de zile reglementat prin Legea nr. 58/2022 in care Ministerul Sanatatii trebuia sa aprobe procedura de autorizare si evaluare a asociatiilor si fundatiilor ca furnizori de servicii conexe actului medical destinate persoanelor cu TSA. Aceasta procedura este absolut necesara pentru ca organizatiile neguvernamentale sa poata oferi beneficiarilor servicii de terapie decontate prin programul national de sanatate destinat persoanelor cu TSA.

La mai mult de 2 ani de la reglementarea programului in Legea nr.95/2006, comunitatea persoanelor cu TSA inca asteapta ca autoritatile competente sa isi indeplineasca obligatiile legale privind implementarea acestuia, iar fiecare zi de intarziere inseamna scaderea sanselor la recuperare.

Mai mult in Responsabilitate Sociala, CSR


PUBLICITATE: