Vodafone scoate la licitatie primul SMS din lume in format NFT pentru sustinerea oamenilor fortati sa plece din case din cauza conflictelor si persecutiei
Joi, 16 Decembrie 2021

 

Primul SMS din lume a fost transmis prin reteaua Vodafone in urma cu 29 de ani, cand un angajat al companiei, Richard Jarvis, a primit, pe 3 decembrie 1992, la petrecerea de Craciun, un mesaj de doar 15 caractere: „Merry Christmas”

AdPlayers. info

Vodafone scoate la licitatie primul SMS din lume. Potrivit companiei, acesta a fost transmis prin reteaua Vodafone in urma cu 29 de ani, cand un angajat al companiei, Richard Jarvis, a primit, pe 3 decembrie 1992, la petrecerea de Craciun, un mesaj de doar 15 caractere: „Merry Christmas”. SMS-ul va fi scos la licitatie ca NFT (Non-Fungible Token) intr-o vanzare unica organizata de casa de licitatii Aguttes din Franta.

Cumparatorul va putea sa plateasca folosind criptomoneda Ether si va detine proprietate exclusiva a unei replici detaliate si unice a protocolului de comunicare original care a transmis primul SMS din lume. Licitatia online va avea loc pe 21 decembrie 2021, iar Vodafone va dona veniturile din vanzare catre Inaltul Comisariat pentru Refugiati al Natiunilor Unite (UNHCR) pentru a sprijini persoanele stramutate fortat.

Transmiterea mesajului, cu aproape trei decenii in urma, a fost un moment decisiv in istoria comunicatiilor mobile. In 1999, la sapte ani de la trimiterea primului SMS prin reteaua Vodafone, a fost in sfarsit posibila transmiterea de mesaje text in mai multe retele, accelerand utilizarea si popularitatea acestora. Astazi, urari de Craciun sau cu ocazia altor sarbatori sunt trimise de miliarde de oameni din intreaga lume sub forma de text, video, audio si emoji-uri. Fara primul „Craciun fericit” trimis pe un telefon mobil, lumea noastra ar fi mai putin conectata astazi.

De la vechiul SMS la noul NFT

La fel ca SMS-urile in anii ‘90 si inceputul anilor 2000, tehnologia blockchain a inregistrat o rata de adoptie din ce in ce mai mare, iar lumea noastra a intrat intr-o noua era modelata de solutiile digitale. Internetul si aplicatiile evolueaza constant intr-un ritm din ce in ce mai alert. Potrivit Vodafone, in ultimele 12 luni, spre exemplu, NFT-urile generate si stocate in blockchain au cunoscut, momentul lor de glorie.

Aceste token-uri functioneaza ca certificate de proprietate unice si imposibil de falsificat, care dovedesc digital dreptul de proprietate asupra unui anumit activ. Modalitatea lor de utilizare variaza, printre altele, de la proprietatea asupra unor opere de arta digitale si a unor obiecte de colectie pana la articole virtuale pentru jocuri online si domenii web.    

„Non-Fungible” se refera la un bun „inamovibil”, ceea ce inseamna ca NFT-urile pot fi utilizate pentru a dovedi proprietatea asupra unui activ si drepturile asociate de vot, spre exemplu, intr-o maniera inalterabila si neechivoca. Proprietarul unui NFT il detine in propriul portofel blockchain – care este echivalentul unui portofel digital.

Pentru o cauza nobila

Ascensiunea tehnologiei blockchain si a NFT-urilor este similara cu ceea ce a realizat Vodafone prin transmiterea primului mesaj text. Vodafone va imortaliza propriul moment istoric in blockchain, scotandu-l la licitatie ca NFT.

In acest proces, „Primul SMS” este vandut ca un articol unic. NFT-ul (Editia 1/1) garanteaza proprietatea unei replici unice si detaliate a protocolului de comunicare original al primului mesaj text transmis vreodata. Licitatia va fi organizata la Paris, pe 21 decembrie 2021, de catre Aguttes, prima casa de licitatii independenta din Franta. Activa pe piata internationala de obiecte de arta si de lux, casa de licitatie se asteapta sa adune ofertanti din intreaga lume pentru aceasta vanzare.

Conform reprezentantilor de comunicare, Vodafone va dona toate veniturile din licitatie catre UNHCR, Agentia ONU pentru Refugiati, pentru a sprijini cei 82,4 milioane de oameni care au fost fortati sa-si paraseasca casele din cauza conflictelor si a persecutiei.

Vodafone este o companie lider in domeniul telecomunicatiilor in Europa si Africa. Misiunea noastra este sa „conectam pentru un viitor mai bun” care permite o societate digitala incluziva si durabila. Expertiza si prezenta noastra extinsa ne ofera oportunitatea unica de a sustine schimbarea pozitiva pentru societate. Retelele noastre mentin familiile, prietenii, afacerile si guvernele conectate – asa cum a fost demonstrat clar in cazul Covid-19 - si avem un rol esential in mentinerea functionarii economiilor si a sectoarelor critice, precum educatia si asistenta medicala.

Vodafone este cel mai mare operator de servicii mobile si fixe din Europa si cel mai mare furnizor de servicii IoT din lume. Platforma noastra de tehnologie M-Pesa permite, in Africa, unui numar de peste 50 de milioane de oameni sa beneficieze de acces la plati mobile si servicii financiare. Compania opereaza retele mobile si fixe in 21 de tari si 52 de retele mobile partenere. La 30 septembrie 2021, Vodafone Group avea peste 300 de milioane de utilizatori de servicii mobile, peste 28 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix, peste 22 de milioane de clienti ai serviciilor TV si peste 136 milioane de dispozitive IoT conectate.

Mai mult in Campanii, Responsabilitate Sociala


PUBLICITATE: