Agricultura viitorului, de la Vodafone. Noi solutii digitale pentru agricultura ce integreaza tehnologii inovatoare de tip Internet of Things (IoT).
Marti, 20 Aprilie 2021

Solutiile digitale integreaza tehnologii de IoT, bazate pe senzori, si analiza datelor, facand posibila, astfel, tranzitia la agricultura digitalizata; Datele colectate cu ajutorul senzorilor indica momentul ideal pentru insamantarea, irigarea, tratarea si recoltarea culturilor, oferind fermierilor beneficii majore de productivitate, calitate a culturilor si sanatate a solului, alaturi de reducerea costurilor;

AdPlayers. info

Vodafone Romania isi extinde portofoliul de solutii de digitalizare pentru afaceri cu o suita de solutii dedicate fermierilor, anunta compania.

Potrivit informarii, noile solutii integreaza tehnologii inovatoare de tip Internet of Things (IoT) si sunt bazate pe senzori care asigura colectarea si gestionarea datelor esentiale pentru culturi, automatizarea operatiunilor, monitorizarea diversilor parametri, realizarea de analize si predictii care permit cresterea eficientei si productivitatii in agricultura.

Solutiile din portofoliul Vodafone se adreseaza fermierilor care au diverse tipuri de culturi – cultura mare (cereale, oleaginoase), culturi de legume sau pomicultura - cultivate atat in camp, cat si in sere. Solutiile sunt scalabile si configurabile, adaptate nevoilor fiecarui fermier, indiferent de marimea terenului cultivat si de tipul de cultura.

In plus, prin conectarea la reteaua Vodafone NarrowBand – IoT (NB-IoT) cu acoperire nationala, solutiile Vodafone pentru agricultura fac posibila comunicarea intre echipamente - senzori oriunde in tara, acoperind, astfel, nevoile fermierilor care au culturi inclusiv in zone greu accesibile si fara surse de alimentare cu energie electrica.

,,Agricultura de precizie, bazata pe tehnologii de tip IoT si analiza datelor, reprezinta agricultura viitorului”

“Agricultura este unul dintre sectoarele care pot beneficia enorm prin adoptia tehnologiilor si solutiilor digitale. Romania este inca la inceput in aceasta privinta, insa vedem o deschidere si un interes din ce in ce mai mari in randul fermierilor, care au inteles ca agricultura de precizie, bazata pe tehnologii de tip IoT si analiza datelor, reprezinta agricultura viitorului” a spus Mihnea Radulescu, Director Enterprise Business Unit, Vodafone Romania.

,,Solutiile digitale aduc o reala valoare adaugata in activitatea acestora, cu beneficii majore in termeni de productivitate, calitate a culturilor, scadere a costurilor, mai ales prin utilizarea eficienta a resurselor, care au o pondere semnificativa in structura costurilor specifice. Suita de solutii pe care Vodafone o pune la dispozitia fermierilor acopera cu succes nevoile fermierilor care au diverse tipuri de culturi, indiferent de marimea terenului cultivat. In plus, prin conectarea la reteaua Vodafone NB-IoT cu acoperire nationala, solutiile din portofoliul nostru adreseaza una dintre barierele principale ale implementarilor din acest domeniu, aceea a culturilor din zone greu accesibile, unde alte tehnologii de comunicatii existente acum nu au acoperire. Odata cu lansarea acestor solutii, Vodafone mai face un pas important in directia strategica pe care am ales-o, respectiv consolidarea pozitiei companiei noastre ca furnizor de tehnologie si partener de digitalizare pentru toate firmele din Romania”, a mai adaugat oficialul Vodafone Romania.

Solutiile digitale aduc fermierilor beneficii majore de crestere a productivitatii si calitatii culturilor, mentinere a sanatatii solului, reducere a costurilor de productie, prin optimizarea utilizarii de fertilizatori, apa, pesticide, precum si de eficientizare a resurselor umane, prin automatizarea activitatilor specifice in sere si solarii.

Solutiile permit monitorizarea conditiilor meteo prin intermediul senzorilor care detecteaza parametri importanti precum directia si viteza vantului, temperatura si umiditatea aerului, intensitatea precipitatiilor, ceea ce le permite fermierilor sa determine momentul optim pentru recoltare si aplicarea de tratamente si nutrienti, in fiecare faza de dezvoltare a plantei si adaptat fiecarui tip de cultura. Senzorii de sol monitorizeaza conditiile solului, facand posibila avertizarea riscului de imbolnavire si prevenirea bolilor specifice fiecarei plante.

De asemenea, senzorii permit analiza evolutiei si consumului de nutrienti, in functie de faza de dezvoltare a culturii. Astfel, se poate eficientiza utilizarea ingrasamintelor, cu beneficii atat pentru planta si sol, cat si de optimizare a costurilor de fertilizare.

Pentru culturile din mediu protejat (sere si solarii), solutiile de digitalizare Vodafone ofera o serie de automatizari pe baza analizelor si alertelor in timp real, precum inchiderea de urgenta a serelor in caz de furtuna, actionarea instalatiilor de irigatie, ventilatie, incalzire etc.

Conform responsabililor de comunicare, prin intermediul unei aplicatii integrate si usor de utilizat, beneficiarii solutiilor pot vizualiza in timp real datele colectate de senzori, pot urmari nivelul precipitatiilor, atat in timp real, cat si prognozat, pot primi alerte personalizate si rapoarte, recomandari cu privire la tratamente, fertilizatori si irigare, informatii importante pentru planificarea lucrarilor agricole. In plus, au la dispozitie harti izometrice pentru precipitatii, umiditatea, temperatura si electroconductivitatea solului.

Mai multe detalii despre solutiile digitale Vodafone pentru agricultura pot fi accesate pe pagina dedicata

Agricultura de precizie

Bazata pe solutii si tehnologii digitale, agricultura de precizie permite furnizarea pentru fiecare planta a cantitatii exacte de substante (apa, nutrienti, pesticide), la momentul optim. Acest aspect are un impact major pentru reducerea risipei, optimizarii costurilor, dar si pentru protejarea mediului inconjurator, prin protejarea solului.

In lipsa solutiilor digitale si a tehnologiilor pentru agricultura de precizie, mare parte din cantitatea de azot utilizata, care este cel mai comun ingrasamant, se iroseste, ca urmare a aplicarii de fertilizari uniforme pe toata suprafata culturii. Acest lucru are ca rezultat supra-fertilizarea solurilor, care afecteaza negativ calitatea acestuia, cu impact semnificativ asupra mediului si calitatii culturilor.

Mai mult in Business, Digital, IoT


PUBLICITATE: