"Va fi incitant sa lucrez în "ilegalitate" " Marius Ursache, Grapefruit
Vineri, 25 August 2006
Va fi incitant sa lucrez în ilegalitate  Marius Ursache, Grapefruit

( AdPlayers.ro , Iulian Toma, iulian.toma@adplayers.ro )

Nu mai vrea sa fie designer. Vrea sa lucreze în “ilegalitate”. Acesta este, pe scurt, raspunsul lui Marius Ursache (foto), Chief Creative Officer la Grapefruit (www.grapefruit.ro ), la propunerea AdPlayers de a-si preciza pozitia legata de initiativa Societatii Designerilor Profesionisti din România (SDPR) de legiferare a activitatii de design (www.design-r.ro).

Chief Creative Officer la Grapefruit, Marius Ursache spune ca si-a început cariera ca artist freelancer când avea mai putin de 20 de ani, iar acum are peste 12 ani de exeprinta practica în design, arte grafice si branding, dobândita în companii din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii si România. Spune ca a studiat artele grafice la Sessions.edu Online Design School din New York, are o diploma în medicina si, în prezent, studiaza pentru un Master în Comunicare si Relatiile Publice, cu o tema legata de rebrandingul organizatiilor.

Este cofondator al companiei Grapefruit (1999), alaturi de alti 2 colegi la medicina - Stefan Liute (Strategy Director) si Laurian Gridinoc (Chief Developer). În prezent, Grapefruit este unul dintre cei mai importanti consultanti de branding si design interactiv din România. Agentia are în portofoliu servicii de strategie de brand, identitate, design de print & packaging si design interactiv. Compania a lucrat sau lucreza în prezent pentru branduri sau clienti cum sunt Connex, Transavia, Buna, Siveco sau Mercury Research, McCann Erickson, DDB San Francisco, AbsolutAd si altii.

Cazul lui Marius Ursache, care a “îndraznit” sa se ocupe de meseria de designer, în România sau în afara granitelor tarii se afla la bara unui proces de constiinta autointentat, înainte ca  potentiala lege initiata de SDPR sa o poata face. Meseria de designer fara diploma pândeste însa, dupa colt, alte sute sau chiar mii de angajati din publicitate si din industria comunicarii. Se vor afla ei, în curând, în aceeasi „ilegalitate”?

Va fi incitant sa lucrez în ilegalitate  Marius Ursache, Grapefruit“De ce nu mai vreau sa fiu designer”,

Marius Ursache , Chief Creative Officer si cofondator al companiei Grapefruit

“Prima data când am vazut textul legii, mi-am imaginat ca e o gluma proasta, o initiativa a vreunui dinozaur de la Muzeul de Stiinte Naturale, speriat de studentii sau copii vecinilor care deja câstiga mai mult decât el pe un logo sau un site.

M-am înselat. Ceea ce mie mi se parea absurd a persistat si a luat amploare, a devenit subiect de media, am ajuns sa dau interviuri si sa scriu despre subiect. Desi în continuare ma mira absurditatea situatiei si ma întreb cum de pot exista oameni cu vederi atât de limitate. Si ma simt din nou nevoit sa iau la întrebari propunerea de lege, pentru ca cred (nu e o lipsa de modestie) ca experienta si munca pe care am depus-o justifica.

Sunt medic sau designer?

Art. 3. Poarta titlul de designer absolventul cu diploma de licenta sau alt document similar eliberat de institutiile de învatamânt superior de design recunoscute de statul român.

Am absolvit (fara coronita) Facultatea de Medicina a Universitatii „Gr. T. Popa” din Iasi în 2001, cu o diploma de licenta agatata în cui. Care îmi da dreptul sa fiu medic si sa împrastii pastile.

Am lucrat (angajat permanent full-time) ca artist grafic, caricaturist si designer de la 17 ani—adica de 12 ani. Am lucrat în agentii din Marea Britanie, Statele Unite si România, care nu s-au sinchisit de ce diploma am, ci de lucrarile din portofoliu. De sapte ani conduc Grapefruit, cea mai mare agentie de design si branding din România, o agentie pe care am înfiintat-o în penultimul an de facultate împreuna cu alti doi colegi de la Medicina—Stefan Liute (Strategy Director) si Laurian Gridinoc (Chief Developer). Am luat premii internationale, lucrarile mele au aparut în carti si reviste internationale de design si am fost invitat sa fac parte dintr-o expozitie permanenta la Muzeul National de Arta Contemporana.

Cu toate astea, ma întreb oare ce sunt? Medic sau designer?

Exceptii

Art. 4.2. Poarta deasemenea titlul de DESIGNER membri SDPR admisi de societate individual in conformitate cu Statutul si Regulamentul de primiri, cu studii superioare si cu indeplinirea sandardelor profesionale stabilite de Societate.

Mi-au ajuns la ureche zvonuri ca „pai bineînteles ca pe de-alde Ursache si altii o sa-i invitam sa le dam titlul de designer si dreptul de a profesa, pe baza portofoliului”. Asa ca am citit lista membrilor SDPR pe site. N-am auzit decât de câtive dintre ei si nu cred ca îmi convine sa fiu evaluat de oameni pe care n-am (înca) de ce sa îi respect ca profesionisti. Aaaa… daca ar fi vorba de Kit, de Lucian Marin sau de altii care au demonstrat mai mult decât trebuie ca merita titlul de designer si respectul meu.

În concluzie, stimati domni din SDPR, nu ma intereseaza oferta. Cel putin nu pâna nu îmi demonstrati ce valoare are asociatia Dvs.

Diplome

Una dintre marile probleme mi se pare cea prin care o diploma de la o scoala de design din România îti da dreptul sa porti titlul si sa profesezi ca designer. Cu tot respectul pentru foarte putinii oameni din învatamântul în design care se straduie sa mai faca ceva, diplomele de la scolile de design din România nu au valoare nici macar la toaleta din fundul curtii bunicii.

De sapte ani angajez designeri si nici unul dintre ei n-a învatat mai nimic din scoala. Pai cum sa învete când designul e predat mai mult ca arta grafica la nivelul anilor ’80, si nu ca o arta a gasirii unor solutii la probleme. Cum sa învete, când multi profesori nu stiu sa traga linii paralele fara rigla si se fac de râs cu lucrarile lor, chiar în fata studentilor. Cum sa stie ce înseamna sa fie designer când pentru ei design înseamna doar Corel Draw si Adobe Photoshop. Si cum sa aiba pretentia macar la respect, când unii dintre ei îsi ameninta studentii care lucreaza în timpul facultatii cu „picatul” la exemene sau la licenta.

M-am oferit sa sprijin initiativele facultatilor de design, desi (în Iasi) oferta a fost refuzata („cine, ala de la Medicina?”).

Concluzie

Pe scurt, parerea mea e ca domnii din SDPR se cam simt amenintati de concurenta „la liber” din partea noii generatii de designeri, autodidacti sau nu, de unde si initiativa. Aplauze pentru initiativa de a face ceva pentru designul românesc, fluieraturi pentru modul în care au facut-o.

Nu cred ca meseria de designer trebuie reglementata ca cea de medic, notar, avocat sau de arhitect, pentru ca nu implica riscurile acestora.

Cred ca reglementarea acestei activitati prin legea propusa nu face decât sa sufoce si mai mult designul românesc si creativitiatea.

Nu cred ca legea rezolva problemele majore din domeniu: educatia clientilor (inclusiv a Statului) în ceea ce priveste valoarea adusa de design, cât si educatia designerilor (scolile din România).

Cred ca noua lege si SDPR-ul vor impulsiona birocratia si coruptia din domeniu, cel putin la un anumit nivel (nu cel al web-designerilor „de cartier”).

Cred ca legea si procedurile SDPR vor garanta ca proiectele de design din fonduri publice/guvernamentale vor fi accesibile doar pentru un numar limitat de designeri.

Cred ca legea e necesara doar cu efect limitat în stabilirea procedurilor de lucru si a conditiilor în care se desfasoara proiectele de design finantate din fonduri publice/guvernamentale

Sunt convins ca rezultatul acceptarii acestei legi va fi dezastruos pentru evolutia designului din România.

Oricum, va fi incitant sa lucrez în „ilegalitate”! "

Biografie Marius Ursache

Chief Creative Officer / Grapefruit

Experienta profesionala

1992—1994, Freelance cartoonist

(Opinia, Evenimentul, Ia­si, România)

1994—1995, Illustrator/Cartoonist

(Hit Media Investments, Ia­si, România)

1995, Editorial cartoonist

(Observatorul, Ia­si, România)

1996—1998, Editorial cartoonist/Designer

(Monitorul/NE Press, Ias­i, România)

1998, Illustrator/Cartoonist

(National Youth Agency, UK)

1999, Designer/Art director

(Sally Johns Design, Raleigh NC, USA)

1999—prezent, Chief Creative Oficer, Co-founder

Grapefruit, Ia­si, România

Educatie

Studii de Master în Comunicare si Relatii Publice

Facultatea de Comunicare ­si Relatii Publice

SNSPA Bucure­sti

Graphic Design

Curs de Graphic si Advertising Design

Sessions.edu, New York, USA

Studii de Medicina

Diploma de Absolvire, Universitatea de Medicina ­si Farmacie

„Gr. T. Popa” Ia­si

Marius Ursache spune ca preocuparile sale profesionale se desfasoara în jurul brandingului, rebrandingului precum si în zonele designului de indentitate si typography. Afirma ca este deasemenea initiatorul primului proiect de branding de oras din România, pentru Iasi - orasul sau natal, lansat anul trecut, în luna otombrie. Marius Ursache (www.mariusursache.com ) mai scrie lunar editoriale despre istoria marcilor celebre.

AdPlayers a deschis în cursul lunii iulie un forum destinat profesionistilor din agentiile de publicitate sau de identitate si design de produs, care îsi pot argumenta pozitiile PRO sau CONTRA initiativei de legiferare a SDPR. O parte dintre cele mai importante opinii pot fi publicate pe AdPlayers.ro si vor contribui la analize ulterioare în revista AdPlayers, editia tiparita.

Pozitiile pot fi trimise prin e-mail, la info@adplayers.ro .


PUBLICITATE: