'Nu este prima data cand se face aluzie la cuplul Moni & Iri in publicitatea romaneasca'- AdPlayersCritic / French Toast
Luni, 23 Iulie 2007

(AdPlayers.ro, Iulian Toma)

Atinsi de mirosul de paine French Toast pe Internet de la Vel Pitar si Next Advertising, am invitat un director adjunct de creatie alaturi de unul de strategie si cercetare in media sa ne spuna opiniile lor privind campania de comunicare ce ruleaza deja in mediul online si are un spot postat pe YouTube la adresa:

http://www.youtube.com/watch?v=O9bF_hQZJGM

AdPlayersCritic French Toast reprezinta prima dintr-o serie de analize AdPlayers ce reuneste opinii ale unor oameni de publicitate despre campanii recente de comunicare.

Florin Dumitrescu (foto stanga) - Deputy Creative Director, la Adviser | ChilliMedia si Cristian Parvan (foto dreapta) - Research Director & Online Media Manager la Zenith Media au fost rugati, de aceasta data, sa ne spuna ce gust are campania French Toast de la Vel Pitar si Next Advertising.

Fiecare dintre cei doi a consumat feliile de paine impreuna cu felul din publicitatea pentru care lucreaza. Contactat de catre AdPlayers, Liviu David – Creative Director la Next Advertising - agentia care a semnat campania de la Vel Pitar - nu a comentat campania French Toast.

„Nu este prima data cand se face aluzie la cuplul Moni & Iri in publicitatea romaneasca” Florin Dumitrescu, Deputy Creative Director la Adviser | ClilliMedia

“Eu personal nu am vazut spotul la TV, l-am primit pe email de pe YouTube si l-am trimis si eu mai departe. L-am postat la mine pe textier.blogspot.com si pe comanescu.hotews.ro (unde sunt colaborator sporadic)”, spune Florin Dumitrescu, Deputy Creative Director, la Adviser | ClilliMedia.

“Cum nu am acces la strategia media a VelPitar-ului, nu pot decat sa fac supozitii in ce priveste planning-ul unei campanii virale, inaintea unei campanii oficiale la toamna”, afirma el. “Am vazut ca VelPitar a mai folosit webul pentru alte campanii... In plus, am vazut la TV reclame ale altor panificatori chiar acum, de curand”.

Dar cum apreciaza oficialul de creatie campania pe Internet? “Viralele sunt bune, in primul rand pentru ca se folosesc de public ca sa transmita mai departe mesajul, ii transforma in agenti, in canale media propriu-zise in slujba anuntatorului”.

Potrivit creativului, ideea aluziei la Moni si Iri se pare ca totusi nu este una originala. „Nu este prima data cand se face aluzie la cuplul Moni & Iri in publicitatea romaneasca”, spune Florin Dumitrescu. Si explica: “Anul trecut puteam vedea o serie de spoturi la BCR Asigurari, in care fiica cea mare a familiei, o adolescenta fandosita, vorbeste incontinuu la telefon cu un anume Iri...”

Ce crede omul de creatie despre ea? „Poanta a placut si acum, in cazul French Toast, s-a mers mai departe: putem vedea adevarate sosii ale Columbenilor! In ambiante asemanatoare cu cele din realityshow-ul lor de pe B1 TV. Efectul de film vechi de la postprocesare estompeaza destul de bine diferenta fata de trasaturile originalilor”.

“Spotul e tare, pe langa altele, si pentru aceste momente de ambiuguitate pe care le creeaza: nu cumva or fi CHIAR EI? In fond, sunt niste oameni susceptibili de exhibitionism, care au o atitudine detasata, autoironica (mai ales el)... In fond, de ce nu? Daca esti indeajuns de perspicace nu ai cum sa te pacalesti: Columbenii nu fac reclama la altceva decat la ei insisi!”, conchide directorul de creatie.

“Nu stiu cat de bine targetat este online-ul” Cristian Parvan - Research Director & Online Media Manager  la Zenith Media

„Este o incercare mai degraba jucausa de a atrage atentia si a crea awareness pentru French Toast. Bazandu-se pe resurse de "online" accesibile, French Toast a gasit o metoda sa le exploateze”, afirma, despre media, Cristian Parvan - Research Director & Online Media Manager  la agentia Zenith Media.

“Nu stiu cat de bine targetat este onlineul ca mediu pentru consumatorii/cumparatorii de french toast dar, la prima vedere, si mai ales in conditiile unei categorii care nu a comunicat prea mult,  targetul parea mai aproape de "cumparatoarele de mancare" dintr-o gospodarie: adica femei de 30-50 ani undeva in orase ceva mai mari (din motive de cost si distributie)”, este de parere omul de cercetare media de la Zenith Media.

Pe de alta parte, Parvan nu exclude iesirea dintr-un tipar clasic al tintei in campania media. “Este posibil ca French Toast sa se indrepte si spre un alt target undeva spre cumparaturi individuale deci spre un target ceva mai tanar si (mai) "single" (necasatoriti n.r.). Dar e la fel de probabil sa fi incercat sa foloasesca un mediu care i-a fost mai accesibil (onlineul), si care este mai tanar si ceva mai masculin”, crede responsabilul de cercetare si online de la ZenithMedia.

Si spotul pare sa spuna acelasi lucru. “Desi nu ma pricep, mie si spotul mi se pare mai tanar si mai masculin decat ceea ce-mi inchipui eu ca fiind cumparatorul de paine feliata”, opineaza Parvan. „Tragand insa linie sub cele de mai inainte, este o incercare care va aduce beneficii de awarness majore produsului. Si, probabil, inclusiv mediului pe care este difuzat. Stiu de anunturile privind o campanie TV cu acest spot - probabil ca o vom si vedea -  dar sunt convins ca onlineul va fi mediul major de comunicare.

Intrebat cum aprecieza aparitia viralului si campaniei online inaintea campaniei pe televiziune, responsabilul de strategie media afirma: “Ca tactica de a rula spotul intai pe online si apoi pe Tv - desi teoretic ar putea exista pericolulul reactiei concurentei inainte sa apara spotul pe TV - ... practic, cred ca nu exista un pericol real in aceasta categorie”.

Explicatia? “In primul rand datorita activitatii media in categorie si, in al doilea, datorita penetrarii relativ mici a categoriei”, motiveaza Parvan. “Chiar daca am avea la un moment dat concurenta pe tv la paine feliata .... ea nu ar lua de la concurenta ci ar creste categoria”.

„Si, in definitiv, ... suntem pe o piata in care filmele care au rulat la HBO fac ratinguri imense in momentul in care sunt difuzate de statii comerciale”, mai explica strategul de media. „Deci e posibil ca "difuzarea" prealabila pe online sa-l faca mai vizibil”.


PUBLICITATE: