Invatamantul profesional pregateste cel mai mult in mecanica auto, turism si industria textila
Miercuri, 03 Iunie 2015
 adplayers. info

Numarul locurilor alocate pentru scolile profesionale cu durata de 3 ani, in anul de scolarizare 2015-2016, a crescut cu 2.400 de locuri fata de anul anterior, pana la 38.158, potrivit datelor Centrului National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic (CNDIPT). In ultimii ani, invatamantul profesional a cunoscut o dezvoltare continua pe masura ce cererea de meseriasi pe piata muncii a urmat o panta ascendenta.

“Vedem ca tot mai multe companii se implica sa-si formeze specialistii in timpul scolii astfel incat sa pregatim personal calificat pentru toate meseriile de care avem nevoie in viata noastra de zi cu zi: mecanic auto, zugrav sau croitor”, a declarat Mariuca Talpes, membru al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.

Cele mai multe clase pentru mecanica auto, turism si industria textila

Dintr-un total de 1.376 de clase disponibile, cele mai multe locuri sunt in zona de Nord-Est a Romaniei, 325 de clase a 8.862 de locuri, si zona de Nord-Vest cu 219 clase si 6.082 de locuri. Mecanica auto este domeniul de pregatire cu cele mai multe locuri alocate, respectiv 523 de clase si 14.617 de locuri, urmat de turism si alimentatie 4.600 de locuri, industria textila si pielarie cu 3.801 de locuri si constructii, instalatii si lucrari publice cu 2.378 de locuri.

Ca si anul trecut, oferta cea mai mare este pentru calificari profesionale precum mecanica auto cu 6.435 de locuri, confectioner produse textile cu 3.411 de locuri, ospatar (chelner) cu 2.466 de locuri, mecanic agricol cu 1.400 de locuri, urmat de calificarea brutar - patiser - preparator produse fainoase si bucatar, fiecare cu cate 1.284, respectiv 1.298 de locuri.

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei este o initiativa privata, informala, care reuneste organizatii reprezentantive ale mediului de afaceri din Romania si care promoveaza consultarea prin dialog transparent si consistent intre autoritati si comunitatea de afaceri. Coalitia este alcatuita din reprezentanti ai mediului de afaceri din Romania, precum Camera de Comert Americana - AmCham, Asociatia Oamenilor de Afaceri (AOAR), Consiliul Investitorilor Straini - FIC, Fundatia Romanian Business Leaders-FRBL, Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania), precum si alte camere de comert bilaterale sau reprezentante comerciale ale unor state membre UE, din SUA si Canada.

Mai mult in Oameni


PUBLICITATE: