La ceas aniversar al orasului Resita, podcastul Cronicari Digitali dedica un episod special transformarii sale culturale
Marti, 23 August 2022

Resita aniverseaza 150 ani de la fabricarea primei locomotive cu abur (1872), 100 ani de la construirea Fabricii de Locomotive si 50 ani de la inaugurarea „Muzeului” de Locomotive cu abur din Triaj (1972). 

AdPlayers. info

Podcastul Cronicari Digitali, creat de agentia Zaga Brand si Asociatia Human Made Art (HUMART), a lansat un episod special dedicat transformarii culturale a orasului Resita, anunta initiatorii proiectului. Momentul ales nu este unul intamplator si vine in avanpremiera sezonului 6 al celui mai popular podcast cultural romanesc, Cronicari Digitali.

Resita aniverseaza 150 ani de la fabricarea primei locomotive cu abur (1872), 100 ani de la construirea Fabricii de Locomotive si 50 ani de la inaugurarea „Muzeului” de Locomotive cu abur din Triaj (1972). 

”Stim ca Resita este un nou centru urban al renasterii culturale si urmarim cu incantare activitatile de aici, din ultimii doi ani. Orasul este si un punct important pe harta Via Transilvanica. De aceea, in cadrul rezidentei de digital storytelling din 2022 i-am dedicat un proiect special - RE: member, RE: connect, RE: discover. Am strabatut la pas potecile de pe Dealul Crucii, dar mai ales strazile centrale si zona industriala. Am cunoscut oameni care se implica in dezvoltarea orasului, dar si antreprenori locali si artisti care fac ca Resita sa inceapa acum un nou capitol”, explica Silvia Teodorescu, coordonatorul Cronicari Digitali.

Podcastul Cronicari Digitali cauta sa puna in valoare diversitatea patrimoniului cultural din Resita, in mediul digital, pentru tanara generatie, cu impact la nivel national si regional, pe fundalul triplei aniversari din 2022.

Documentarea episodului special s-a facut in cadrul unui Heritage Trip, in luna iulie, la care au luat parte peste douazeci de creatori de continut care au reusit, intr-un singur weekend, sa aduca povestile orasului in fata unei comunitati de peste 500.000 de oameni. Podcastul Cronicari Digitali continua acest demers prin intermediul a trei interviuri cu personalitati al caror nume este legat de prezentul si viitorul municipiului de resedinta al judetului Caras-Severin.

In cadrul proiectului, vedeta TV Dani Otil vorbeste despre amintirile sale din Resita, dar si despre cum vede el atuurile si transformarile ”orasului de foc”.

„Noi avem niste locuri superbe unde poti sa faci multe lucruri faine. De exemplu, avem un platou deasupra centrului, acolo unde scrie UCMR Resita, un table-top mountain cum au in Africa de Sud, in Cape Town. Esti practic tu, deasupra centrului orasului!”, spune Dani Otil, in podcastul Cronicari Digitali.

„Cea mai pretioasa amintire, probabil, este strada Cerna, unde strigai «Masina!» ca sa te opresti din batut mingea. Trecea o masina la 40 de minute, si 40 de minute nu ne puteam opri din jucat tenis de picior sau castelul. Pe strada Cerna aveam rufele intinse chiar intre blocuri (...) Imi-aduc aminte ca noi aveam o intelegere, pe care eu am crezut ca o au toti oamenii din Romania, si o asteptam si la Timisoara si la Bucuresti – daca venea ploaia si aveai rufele pe sarma, ti le strangea o tanti de pe strada, uneori le si calca (...). Asa era Resita...”, continua Dani Otil.

Dorinel Hotnogu, consilier cultural al Primariei Resita, dezvaluie planurile turistice ale orasului, dar si ce e de facut intr-un city-break pe malurile Barzavei. Pe langa faimosul Muzeu al Locomotivelor si patrimoniul industrial integrat in proiecte culturale, Resita are mult mai multe planuri care ar putea ajuta orasul sa devina capitala artei contemporane din Romania.  

”Un oras in schimbare, un oras creativ, un oras care pune multa baza pe oameni, pe energiile lor, pe cultura. Este un oras care imbina traditia cu prezentul si viitorul, care incearca sa raspunda nevoilor celor care traiesc aici, care-si doresc sa aiba o calitate a vietii cat mai buna”, descrie Dorinel Hotnogu orasul unde este acasa.

In sectiunea ”Amintiri Gustoase”, dedicata gostronomiei, antreprenorul Robert Dragoescu explica de ce s-a intors in tara cand mai toti bucatarii pleaca si cum a decis sa deschida un restaurant de fine dining intr-un oras industrial. El incearca sa raspunda si la intrebarea “Exista sau nu mancare cu specific resitean?”.

Noi episoade sunt lansate in fiecare joi si vineri. Podcastul, realizat de agentia Zaga Brand si Asociatia Human Made Art (HUMART), este in prezent cel mai popular produs cultural din Apple Podcasts atat in Romania cat si in mai multe tari unde traiesc comunitati importante de romani. In sectiunea Travel, podcastul Cronicari Digitali este pe prima pozitie in Romania.

Podcastul Cronicari Digitali este disponibil pe toate platformele de streaming audio, dar si pe www.cronicaridigitali.ro/podcast .

Mai mult in Digital, Responsabilitate Sociala, CSR


PUBLICITATE: