Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania (OARB) sustine transparenta in alegerea Arhitectului-Sef al Capitalei
Joi, 21 Martie 2024

"Consideram ca pozitia de arhitect-sef al Bucurestiului este una extrem de importanta si  arhitectii din Capitala doresc sa se asigure ca aceasta va fi ocupata de cea mai potrivita persoana, dat fiind rolul esential al acestuia in dezvoltarea urbana", a declarat Emil Ivanescu, presedintele Filialei Bucuresti a OAR.

AdPlayers. info

Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania (OARB) propune Primariei Capitalei sa includa in comisia de concurs pentru postul de arhitect-sef al Capitalei si reprezentanti ai OARB. 

"Consideram ca pozitia de arhitect-sef al Bucurestiului este una extrem de importanta si  arhitectii din Capitala doresc sa se asigure ca aceasta va fi ocupata de cea mai potrivita persoana, dat fiind rolul esential al acestuia in dezvoltarea urbana", a declarat Emil Ivanescu, presedintele Filialei Bucuresti a OAR.

"Arhitectul-sef al Capitalei este cel care gireaza calitatea construirii si dezvoltarii orasului, iar bucurestenii merita cea mai potrivita persoana pentru acest post."

Una dintre cele mai importante functii administrative din Bucuresti este scoasa la concurs de catre Primaria Capitalei. Rolul unui arhitect-sef este acela de a ghida si de a influenta dezvoltarea urbanistica a orasului intr-o directie care sa promoveze o calitate ridicata a vietii, o utilizare eficienta a resurselor si o integrare armonioasa intre functiile sociale, economice si de mediu ale orasului.

Pentru o selectie impartiala, OARB considera ca este esentiala includerea reprezentantilor arhitectilor din Bucuresti in comisia de examinare. Acest demers vine in intampinarea dorintei bucurestenilor de a locui intr-o Capitala moderna, europeana, construita sustenabil.

La o dezbatere organizata de OAR Bucuresti, la care au fost prezenti si multi dintre cei care au ocupat functia de arhitect-sef al Capitalei in trecut, s-a discutat despre locul si rolul acestuia in aparatul administrativ.

"In Bucuresti se simte cand un sector ia o decizie si Primaria Generala nu stie, se vede cand un primar de sector are un buget consistent, mai mare decat alte orase mari, si face metrouri, discuta despre aeroport. Spargerea orasului in 6 alte orase prin care fiecare isi vede de treaba lui are o lunga istorie incepand cu anii 1990. Ce trebuie stiut este ca arhitectul-sef e mai mult decat un corector de planuri urbaniste si arbitru al frumusetii arhitecturale, este o persoana care guverneaza un domeniu complicat cu 2 componente, una care inseamna administrarea curenta si una care inseamna viziunea de dezvoltare. Un lucru e clar: nu poate face treaba asta singur, trebuie sa discute cu celelalte directii din Primarie, cu ceilalti arhitecti-sefi de sector. In ultimii ani, in perceptia publica, PUG - ul trebuie ucis, betonarea spatiului verde e o regula, distrugerea patrimoniului la fel. Acestea sunt instrumentele insamantate in mintea oamenilor, dar nu se gandeste nimeni la cel care cauta sa se mute cu copiii in apropierea locului de munca si al scolii," a declarat Sorin Gabrea, fost arhitect-sef al Capitalei.

De-a lungul timpului, s-au luat decizii cu impact semnificativ asupra aspectului si dezvoltarii orasului, fara sa existe consultarea adecvata a comunitatii de arhitecti si fara respectarea unor principii fundamentale de urbanism si arhitectura. Numirea arhitectului-sef al Capitalei trebuie sa aiba la baza si autoritatea si credibilitatea profesionistilor din domeniul arhitecturii.

"Trebuie sa pornim de la ceea ce inseamna misiunea arhitectului-sef si perceptia acestei misiuni si aici gasim cateva pericole: 1. Cel al incercarii de a subevalua calitatile pe care acest arhitect-sef trebuie sa le indeplineasca, pentru ca se incearca in anumite categorii sa se descalifice din spatiul urbanism, arhitectura si sa se treaca in alte zone 2. Nu intelege care este misiunea si fiecare isi vede partea de interes. Prima misiune a unui arhitect-sef este aceea de gestiune, coordonare si control al planificarii urbane si amenajarii teritoriului, apoi, o a doua misiune este cea de protectie a unitatii administrativ teritoriale; 3. Pastrarea calitatii produsului construit; 4. Relatia cu politicul", a dadaugat Bogdan Traian Bogoescu, fost arhitect-sef al Capitalei .

In calitate de organizatie reprezentativa a arhitectilor din Romania, OARB crede ca procesele de planificare urbana si de luare a deciziilor in domeniul constructiilor trebuie sa fie transparente, consultative si bazate pe experienta si expertiza profesionala.

"Pana nu incepem sa invatam ce face un arhitect-sef, sa facem niste cursuri pentru ca nu te va invata nimeni, nu vom reusi. Eu am venit din mediul privat, m-am dus la buget, nu m-a invatat nimeni. Dureaza o perioada pana sa implementezi. Mai este o problema, cum este selectat acest arhitect-sef. Daca ne uitam la Bucuresti, la Constanta, nu sunt oameni care sa aiba legatura un domeniul tehnic. La Timisoara sau Cluj, in comisia de concurs au fost trei arhitecti-sefi", spune Claudiu Salanta, arhitect-sef la Consiliul Judetean Cluj.

Filiala Bucuresti a OAR considera ca procesul de selectie si numire a arhitectului- sef ar fi trebuit sa fie unul mai transparent si mai consultativ. Experienta si cunostintele arhitectului-sef, valoroase in domeniul arhitecturii, trebuie sa fie in concordanta cu complexitatea si nevoile actuale ale Capitalei.

Filiala Bucuresti a OAR isi exprima deschiderea pentru dialog si colaborare cu autoritatile locale pentru identificarea celor mai bune solutii in ceea ce priveste dezvoltarea urbanistica a Capitalei si isi reafirma angajamentul de a promova standarde ridicate in domeniul arhitecturii si urbanismului.

Podcastul OAR pe aceasta tema, cu luarile de pozitie ale arhitectilor, poate fi vizionat pe Youtube

https://www.youtube.com/watch?v=DqsVegWKbFY

Mai mult in Eveniment,


PUBLICITATE: