Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica trece trei zile pe la Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti
Miercuri, 07 Septembrie 2022

 

Credit. Zaga Brand / Cronicari Digitali

Intre 9 si 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin Bucuresti! La Muzeul National al Taranului Roman, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentreaza experientele de pe drumul de 1.400Km, care uneste Romania de la Putna la Drobeta Turnu Severin. 

AdPlayers. info

Intre 9 si 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin Bucuresti! La Muzeul National al Taranului Roman, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentreaza experientele de pe drumul de 1.400Km, care uneste Romania de la Putna la Drobeta Turnu Severin, anunta organizatorii de la Cronicari Digitali. 

Dupa doi ani de rezidenta digitala de storytelling pe drumul care uneste, echipa Cronicari Digitali descarca Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica in cadrul festivalului, reunind intr-un singur loc artisti, mestesugari, experiente gastronomice, ateliere pentru toate varstele, dar si noi idei pentru destinatii turistice in Romania frumoasa.

Deschiderea Festivalului Povestirilor de pe Via Transilvanica va avea loc vineri la ora 15, putand fi vizitat pana duminica. Fiecare zi aduce inclusiv muzica live si proiectii de film, pe langa ateliere, intalniri cu mestesugari si mancaruri cu gust din comunitatile etnice si regiunile strabatute de Via Transilvanica. Programul complet poate fi gasit pe www.cronicaridigitali.ro/festival.

Accesul la Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica este deschis tuturor, indiferent de varsta. Pentru copii exista inclusiv desene animate tematice, dar si un tren in miniatura, precum si ateliere de cahle. Intrarea se poate face pe baza unei donatii, sumele colectate urmand sa fie directionate catre Asociatia Tasuleasa Social, creatoarea Via Transilvanica, si Asociatia Human Made Art (Humart), sustinatoarea platformei culturale Cronicari Digitali. 

„Din 2021, Via a devenit spatiu de rezidenta culturala itineranta pentru continut Cronicari Digitali, proiect sustinut deloc intamplator de Raiffeisen Bank, din moment ce fiecare dintre noi isi doreste sa lege cat mai cu sens patrimoniul cultural de dezvoltarea sustenabila a comunitatilor. Ne-a legat nevoia de a spune povestile despre Via Transilvanica punand accent pe toti acei oameni care din incapatanare sau pentru ca stiu sa faca foarte bine doar un anume lucru, nu se lasa si trag dupa ei zone intregi. Sunt acolo, ne asteapta, dar noi nu ii cunoastem ”, spune Silvia Teodorescu, coordonatoarea Cronicari Digitali.

,,Am facut pentru fiecare o poveste si am spus-o. Dar asa cum povestile prind putere odata ce cunosti oamenii care le dau viata, si comunitatile prind viata odata ce ajungi sa le cunosti. Asa a aparut Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica. Prima incercare de a aduce ceva din spiritul Via, direct in inima Bucurestiului, printre oameni, si de a convinge ca drumul trebuie facut”, explica coordonatoarea Cronicari Digitali.

In cadrul Festivalului Povestirilor de pe Via Transilvanica vor putea fi descoperite cele sapte tinuturi strabatute de cei 1.400km de carare: Terra Dacica, Terra Romana, Terra Banatica, Terra Siculorum, Terra Saxonum si Bucovina.

Vineri, in prima seara de festival, de la ora 20:30, Cristian Stefanescu, a.k.a. Electric Brother, va prezenta EP-ul „drum”, realizat dupa o calatorie, in urma cu un an, pe Via Transilvanica.

Piesele concentreaza in sunete emotiile intalnirii cu oameni, locuri, obiceiuri, mestesuguri si chiar animale, generand o poveste vie, intr-un limbaj universal, care poarta orice ascultator pe un traseu de 1.400 de km de Via Transilvanica.

Sambata, de la ora 11:30, mai multe dezbateri, gazduite de Clubul Taranului Roman, vor cauta modele de bune practici si idei pentru Regenerarea Urbana, Romania Autentica si Gastronomia locala romaneasca. 

De la ora 20:00, la scena Festivalui Povestirilor de pe Via Transilvanica vizitatorii se vor bucura de o experienta inedita: Mos Costan aduce cu tilinca lui muzica speciala din Dealurile Ciumarnei. Momentul artistic va fi urmat, de la 20:30, de avanpremiera filmului „Oamenii drumului: Terra Banatica”, in regia lui Mircea Gherase. Accesul este gratuit pentru toti vizitatorii festivalului in sala Studio Horia Bernea, din incinta MNTR, in limita locurilor disponibile.

De vineri si pana duminica, vizitatorii festivalului se vor putea bucura de mancare ca pe Via Transilvanica. Retete curatoriate de Ciprian Muntele si Cosmin Dragomir vor fi pregatite si servite de restaurantul La Mama, aflat in curtea Muzeului National al Taranului Roman.

Printre mancarurile cu gust de Via se vor afla ciorba de sfecla rosie cu afumatura, descoperita in comuna Fundu Moldovei, tocanita de hribi cu tarhon, langa o mamaliga cu cartofi, din Ciumarna, sarmalele cu cartofi copti in oala de lut, ca la bunii croati din Carasova, ciolanulul afumat si imbatat in baie de vin cu bere, din comunitatile sasesti, dar si un desert inedit - lichiul de Saschiz, care combina cozonacul cu grisul cu lapte intr-un preparat spectaculos si delicios.

Evenimentul de trei zile din Bucuresti este creat sub platforma culturala Cronicari Digitali, dezvoltata de agentia Zaga Brand si Asociatia Human Made Art, cu sustinerea Raiffeisen Bank Romania.

Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica este organizat  alaturi de Muzeul National al Taranului Roman si Via Transilvanica, avand sustinerea partenerului de mobilitate Trust Motors, a restaurantului La Mama si cu ajutorul Spor, brandul de traditie Policolor. Transmisiunile video din timpul festivalului sunt realizate de Storyverse Production Media.

Partenerii media care fac ca povestile frumoase sa fie auzite sunt Rock FM, Adevarul, Spotmedia.ro, PressOne, Dilema Veche si Zile si Nopti.

Mai mult in Eveniment, Digital,


PUBLICITATE: