Evenimente de Ziua Pasarilor 2010 pentru salvarea speciilor, pe 1 aprilie
Joi, 01 Aprilie 2010
 (AdPlayers.ro, Iulian Toma )

Societatea Ornitologica Romana (SOR) sarbatoreste si in acest an pe 1 Aprilie, Ziua Pasarilor, serie de evenimente care trag un semnal de alarma in privinta disparitiei speciilor. Traditie romaneasca ce dateaza din perioada interbelica, Ziua Pasarilor a fost reinviata in 1993, subliniind importanta pasarilor ca indicator al sanatatii ecosistemelor.

Organizatia trage insa un semnal de alarma privind disparitia a 12% din cele peste 10.000 de specii de pasari din lume, care ar putea sa dispara in urmatorul secol, supravietuirea lor depinzand de sprijinul acordat de catre publicul larg pentru protejarea lor.

In acest context Agentia Regionala de Protectia Mediului Sibiu alaturi de partenerii Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii „Grupul Milvus” si Societatea Ornitologica Romana, au demarat la inceputul acestui an proiectul „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania” finantat prin componenta Natura si Biodiversitate a programului LIFE+ al Comisiei Europene. Proiectul se va derula pe parcursul a patru ani, in perioada 2010-2013.

Pentru celebrarea Zilei Pasarilor din acest an, partenerii proiectului „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania” vor organiza actiuni diverse in locatii din intrega tara. In Bucuresti rperezentantii locali al asociatiei fi in parcurile Herastrau si Titan (I.O.R.), incepand cu ora 14.00, acolo unde asociatia ofera ocazia de a observa pasarile cu binocluri, si de a castiga o excursie in Rezervatia Naturala Comana, participand la o tombola.

Acvila tipatoare mica este o pasare rapitoare a carei zona de cuibarire este restransa in principal in partea centrala, estica si de sud-est a Europei. Specia este considerata a fi “in declin” pe suprafata intregii arii de raspandire, fiind estimata la 20.000 de perechi la nivel global. Romania ofera speciei una dintre cele mai importante zone de cuibarit. Ca rezultat al celor mai recente studii, populatia de acvila tipatoare mica din Romania este estimata intre 2000 - 2300 de perechi, reprezentand aproximativ 22% din populatia speciei la nivelul Uniunii Europene si 10% din intreaga populatie la nivel global. 


PUBLICITATE: