Din 5 octombrie ,,Maratonul NePadurilor”. Andrei Rosu alearga trei zile pentru salvarea padurilor Romaniei
Marti, 06 Octombrie 2020

 

Credit: Lemn Controlat / Harti Interactive

Maratonistul Andrei Rosu alearga 3 zile, din 5 octombrie, intr-o cursa solitara, organizata de WWF Romania, prin trei zone din judetele Valcea si Alba in care padurile au fost taiate fie ca urmare a exploatarilor ilegale, fie din cauza schimbarilor climatice.

AdPlayers. Info


Credit: WWF / Implica-te. Stop taierilor ilegale

Maratonistul Andrei Rosu alearga timp de 3 zile, din 5 octombrie, intr-o cursa solitara, organizata de WWF Romania, prin trei zone din judetele Valcea si Alba in care padurile au fost taiate fie ca urmare a exploatarilor ilegale, fie din cauza schimbarilor climatice.

Pe parcursul traseului prezinta diferentele intre taierile legale si cele ilegale, intre taierile haotice si recoltarea arborilor afectati de schimbarile climatice. Scopul sau este sa arate oamenilor realitati de pe teren, sa expuna pericolele care ar putea duce in continuare la disparitia padurilor si sa prezinte solutii care sa evite in viitor asftel de dezastre.

Vom privi lumea prin ochii unui maratonist obisnuit sa alerge prin paduri frumoase, nu printre cioate. La final, Andrei va fi parcurs peste 100 de kilometri, va fi urcat 2.500m diferenta de nivel si va fi traversat peste 600ha de paduri taiate. De-a lungul traseului, Andrei Rosu alearga peste versanti intregi „goliti” unde, in urma cu aproximativ un deceniu, padurile au fost taiate ilegal. Desi s-au deschis dosare penale, absolut niciunul nu a fost finalizat pana acum si nici nu exista perspectiva finalizarii lor. In unele locuri natura si-a revenit singura, iar in altele a inceput in sfarsit procesul reimpaduririi. Sunt insa si zone in care incertitudinea si imaginile apocaliptice continua.

„Problema acestor dosare nefinalizate nu este data numai de faptul ca vinovatii nu sunt trasi la raspundere. Mai grav este ca le arata acestora ca furtul de lemn nu se pedepseste de fapt in Romania. In plus, retrocedarile facute haotic, ignorarea proprietarilor si urmarirea unor ineterese au generat astfel de practici. Niciodata in ultimii 30 ani padurea nu a fost finantata, iar proprietarii nu au fost despagubiti pentru restrictiile impuse. Trebuie sa intelegem ca padurea nu se intretine doar cu obligatii, ci si cu finantare”, explica Radu Melu, manager national al departamentului paduri la WWF Romania.

Toate neregulile din padurile Romaniei sunt posibile deoarece legea o permite, spun rreprezentantii WWF, care organizeaza acest maraton ca sa arate tuturor ce se intampla daca stam pe margine si nu ne implicam.

,,Trebuie neaparat sa schimbam legea din radacini daca vrem sa ne aparam padurile. Avem insa nevoie de sustinerea cat mai multor iubitori de natura ca sa putem negocia cu autoritatile. De aceea am lansat o petitie online (obiectivul este sa avem mai mult de 30.000 de semnaturi). Impreuna, avem sanse sa schimbam legea si sa facem o reforma reala pentru combaterea exploatarii ilegale a lemnului pana nu e prea tarziu.” subliniaza WWF.

Fondul forestier national al Romaniei include acum 6,5 milioane hectare de paduri din care, potrivit Institutului National de Statistica, se taie in mod legal, anual, 18,5 milioane de metri cubi de lemn. Exista insa si alte 500.000 hectare de paduri care nu sunt incluse in fondul forestier. Este vorba despre proprietati mici, private, unde regulile nu sunt clare si unde au loc multe abuzuri. Vom exemplifica un astfel de caz in ziua a treia a maratonului, in judetul Alba.

Concluzia este ca, in realitate, nu exista o statistica reala a volumului total de lemn recoltat, legal si ilegal, din padurile Romaniei, iar aceasta incertitudine confirma faptul ca lucrurile sunt scapate de sub control.

WWF Romania a realizat harta zonelor de risc in care a identificat locurile unde exista un potential ridicat pentru taieri ilegale.

Traseul Maratonului:

•            Ziua 1 – Cainenii Mari, pe Valea Oltului, si urca in Muntii Lotrului, judetul Valcea. Aici au fost taiate ilegal 129ha de paduri, au existat dosare penale nefinalizate, iar zonele au fost in sfarsit reimpadurite in ultimii doi ani.

•            Ziua 2 –Voineasa, urca tot in Muntii Lotrului, in zona Obirsia Lotrului. Aici vedem taieri legale, doboraturi de vant si atacuri de insecte.

•            Ziua 3 – Din Obirsia Lotrului, Andrei Rosu alearga pe TransAlpina pana la Tau Bistra, de unde urca in Muntii Sureanu, judetul Alba. Vedem aici peste 600ha de paduri taiate ilegal. Avem de-a face cu paduri retrocedate nepazite, dosare penale nerezolvate, haos in actele de proprietate.

Andrei Rosu si WWF va vor tine zilnic la curent cu ceea ce se intampla pe teren prin transmisii live si postari pe canalele de social media.

Mai mult despre hartile interactive pe pagina lemncontrolat.ro , harti interactive

Mai mult in Eveniment, Responsabilitate Sociala, CSR, Interactive, 


PUBLICITATE: