Cel mai mare mamifer din lume, disparut de 2 milioane de ani si descoperit in Romania, in expozitie aniversara la Antipa
Miercuri, 06 Februarie 2019



Credit: 
Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”

Scos la lumina dupa 15 ani de sapaturi in Romania, mamiferul de valoare stiintifica mondiala Deinotherium gigantissimus a disparut cu peste 2 milioane de ani in urma,  iar scheletul sau a fost descoperit pe teritoriul actual al judetului Vaslui, in 1890, de geologul si paleontologul Gregoriu Ștefanescu

adplayers.info

Cel mai mare mamifer mondial disparut de 2 milioane de ani si descoperit in Romania, in expozitie aniversara. Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” isi invita sa afli povestea unuia dintre cele mai mari mamifere care au trait vreodata pe Pamant si totodata o piesa de valoare stiintifica mondiala - Deinotherium gigantissimum! Numele sau, alcatuit din cuvinte de origine greaca, ar insemna, in traducere, „animal infricosator urias”.

Erbivor, in ciuda staturii sale uriase, de peste 4 m inaltime si aproape tot atat lungime – “infricosatorul urias” era inalt cam cat o casa cu un etaj! Se hranea cu aproximativ 400 kg de plante pe zi, adica, in medie, hrana a 40 de cai sau a 2 elefanti pe zi.

Vedeta mondiala din Romania, Deinotherium gigantissimus a disparut cu peste 2 milioane de ani in urma,  iar scheletul sau a fost descoperit pe teritoriul actual al judetului Vaslui, in 1890, de geologul si paleontologul Gregoriu Ștefanescu. Duminica, 10 februarie, este ziua de nastere a profesorului si academicianului, nascut in 1836.

Acest urias teribil si infricosator este inrudit cu elefantii actuali, le este un fel de var, pentru ca au urmat linii evolutive diferite. Caracteristica genului Deinotherium este prezenta fildesilor arcuiti in jos si fixati pe maxilarul inferior. La elefantii actuali, fildesii, situati pe maxilarul superior, sunt arcuiti in sus. Caninii erau absenti, iar trompa „animalului ingrozitor” era un organ musculos, foarte mobil, rezultat din alungirea si concresterea nasului cu buza superioara.

Piesa de valoare stiintifica mondiala

Scheletul de Deinotherium gigantissimum expus la Muzeul „Antipa” din Bucuresti este o piesa de valoare stiintifica mondiala, importanta pentru cunoasterea faunei preistorice, fiind si un exponat de exceptie din patrimoniul cultural detinut de Romania.

A fost nevoie de 15 ani de sapaturi pentru a fi dezgropate aproape toate oasele din scheletul fosilizat al exemplarului care, in acel moment a fost primul schelet, aproape complet, al unui Deinotherium. Pentru montarea lui pe suport metalic, in 1906, profesorul Ștefanescu aduce in tara, pentru trei luni, pe renumitul restaurator belgian Louis de Pauw.

Gregoriu Ștefanescu (1836-1911) a fost geolog si paleontolog roman de talie mondiala, studiind la Universitatea Sorbona din Paris. Dupa intoarcerea in Romania a fost profesor de stiinte naturale la liceele Sf. Sava si Matei Basarab (1863) si a scris primul manual de zoologie din Romania (1865).

Membru titular al Societatii Academice Romane, din 1876, Gregoriu Ștefanescu descopera in timpul campaniilor sale geologice numeroase piese fosilizate de plante si animale, din diferite perioade geologice (din Mezozoic pana in Cuaternar), astazi, piese din patrimoniul stiintific al Muzeului „Antipa”.

Refacut in 34 de saptamani dupa cutremurul din 1977

In seara zilei de 4 martie 1977, scheletul Deinotherium-ului s-a prabusit in urma teribilului cutremur, daramand in cadere si o parte a scheletului de mastodont. Restauratorul muzeului din acea vreme, Nicolae Puscasu, a izbutit sa refaca montajul scheletului la capatul a 34 de saptamani de munca, astfel ca, la 22 noiembrie 1977, vizitatorii au putut sa admire din nou piesa cea mai pretioasa a muzeului bucurestean.

Mai mult in Educatie, Eveniment,


PUBLICITATE: