Excesul de ecrane (59%), expunerea in mediul online (52%) si violenta din mass-media (43%) - principalele provocari pentru copii ale parintilor romani
Joi, 08 Iunie 2023

 

AdPlayers. Info

Protejarea copiilor de pericolele erei digitale este principala provocare a parintilor romani, arata cel mai recent studiu Reveal Marketing Research. Potrivit cercetarii, principalele pericole la care sunt expusi copiii in prezent, in viziunea romanilor: excesul de ecrane (59%), expunerea in mediul online (52%) si violenta din mass-media (43%)

63% dintre parintii romani sunt dispusi sa plateasca suplimentar pentru a-si sprijini copiii in accesarea diferitelor domenii de interes

6 din 10 romani declara ca intervin atunci cand observa in jurul lor comportamente violente ale adultilor asupra copiilor

Romanii considera ca utilizarea excesiva a tehnologiei si a internetului este cea mai mare primejdie la adresa copiilor

Conform datelor studiului Reveal Marketing Research, romanii considera ca principalele pericole la care sunt expusi copiii sunt cauzate de faptul ca viata acestora se muta tot mai mult in mediul online. Asadar, aspectele ce tin de utilizarea tehnologiei, cum ar fi excesul de ecrane – TV, telefon, tableta etc. (59%), expunerea in mediul online (52%) sau violenta din mass-media (43%) sunt urmate de siguranta fizica – accidente, raniri etc. (40%).

Raportandu-ne la atitudinile parintilor, obsevam ca in preadolescenta (6-12 ani) si adolescenta (13-18 ani) pericolul de a cadea prada dependentei de mediul virtual si ecrane este semnificativ mai mare, pe cand in cazul copiilor sub 5 ani siguranta fizica inregistreaza valori semnificativ mai mari.

In ceea ce priveste principalele masuri pentru a proteja copiii de aceste pericole, regasim conversatiile si educatia despre siguranta online (46%), limitarea timpului petrecut pe internet (46%), petrecerea timpului in aer liber (45%), supravegherea constanta (37%) sau verificarea si setarea unor filtre de continut (32%).

Aruncand o privire la comportamentele parintilor, in cazul copiilor sub 5 ani supravegherea constanta este mai des intalnita (56% vs. 46% total esantion), in cazul copiilor intre 4-12 ani exista in mai mare masura limite clar stabilite ale timpului petrecut pe internet (63% vs. 46% total esantion), pe cand in cazul adolescentilor intre 13-18 ani primeaza ca importanta discutiile si educatia despre siguranta online (57% vs. 46% total esantion).

Este cert faptul ca una dintre activitatile zilnice ale copiilor este petrecerea timpului in mediul online, 49% dintre copii petrecand in medie intre 1-3 ore pe zi utilizand internetul, intr-o masura semnificativ mai mica copiii sub 3 ani (32%). Timpul petrecut online creste o data cu inaintarea in varsta, astfel ca, mai mult de o treime dintre adolescenti (13-18 ani) utilizeaza internetul mai mult de 3 ore pe zi (37% vs. 26% total esantion).

Principalele activitati pe care le au copiii in mediul virtual sunt vizionarea de videoclipuri si continut media (56%), in special adolescentii intre 13-15 ani (72%), navigarea pe internet si cautarea de informatii (52%), intr-o masura semnificativ mai mare copiii din mediul urban (54% vs. 45% mediul rural), jocurile online (49%), preferate cu precadere de catre copiii din ciclul primar si gimnazial cu varste intre 6-15 ani (63%), socializarea online cu prietenii (48%), in special in cazul adolescentilor intre 13-18 ani (63%) sau accesarea diferitelor platforme de invatare online (29%), cu precadere utilizate de adolescentii intre 16-18 ani (38%).

63% dintre parintii romani sunt dispusi sa plateasca suplimentar pentru a-si sprijini copiii in accesarea diferitelor domenii de interes

Indreptandu-ne atentia catre situatia in care se afla sistemul de educatie romanesc, aflam ca o treime dintre romani (28%) sunt de parere ca invatamantul traditional pregateste in mica si foarte mica masura un copil pentru viata.

Astfel ca, 63% dintre parinti declara ca sunt dispusi in mare si foarte mare masura sa plateasca suplimentar pentru a oferi copiilor posibilitatea de a studia in domeniile de interes, procent in descrestere cu 13% comparativ cu studiul similar desfasurat in martie 2021. Avand in vedere context socio-economic actual, o potentiala cauza a acestui procent in scadere poate fi reprezentata de dificultatile financiare in crestere cu care romanii se confrunta in ultima perioada.

In aceeasi ordine de idei, 7 din 10 parinti considera ca un copil ar trebui sa isi aleaga singur domeniile de interes pentru el. Astfel ca, principalele criterii luate in considerare de parinti cand aleg activitatile extrascolare ale copiilor sunt dezvoltarea abilitatilor si talentelor copilului (71%), interesele si pasiunile copilului (52%), disponibilitatea activitatii in proximitate (30%) si costurile asociate activitatilor (17%).

In ceea ce priveste domeniile percepute de romani ca fiind de interes pentru copii regasim cu precadere activitati asociate sanatatii sau domenii percepute in societate ca fiind stabile/ pragmatice, datele aratand un interes mai scazut pentru activitatile artistice. Cele mai populare activitati mentionate sunt sporturile individuale (51%), activitatile de dezvoltare personala precum vorbitul in public sau invatarea bunelor maniere (48%), limbile straine (44%), activitatile din domeniul IT (43%), sporturile de echipa sau diferite tipuri de arta cum ar fi teatru, pictura etc. (34%).

Daca ne referim la bugetul lunar pe care romanii ar fi dispusi sa il aloce pentru activitati aliniate intereselor copiilor, cei mai multi mentioneaza o suma cuprinsa intre 300-500 lei (30%), in masura semnificativ mai mare parintii cu copii intre 13-16 ani (38%) sau intre 100-300 lei (21%), in special in cazul parintilor cu copii pana in 5 ani (30%).

Ca tendinta generala observam ca o data cu inaintarea in varsta bugetul alocat activitatilor extrascolare este in crestere, astfel ca, cei mai multi dintre parintii adolescentilor intre 16-18 ani mentioneaza un buget intre 500-700 lei (26% vs. 15% total esantion).

6 din 10 romani declara ca nu raman nepasatori atunci cand observa in jurul lor comportamente violente ale adultilor asupra copiilor

In cadrul studiului au fost analizate si perceptiile despre violenta asupra copiilor prin masurarea acordului respondentilor cu diferite proverbe romanesti. Comparativ cu rezultatele studiului similar derulat in 2017, observam mentinerea tendintei si evolutia pozitiva a mentalitatii romanilor referitor la parentingul fara violenta, inregistrandu-se valori mici ale acordului cu proverbe traditionale cum ar fi  ”Eu te-am facut, eu te omor” (9%), ”Bataia e rupta din Rai!” (13%) sau ”Unde da mama creste” (17%), cu o incidenta usor ridicata inregistrata in randul parintilor copiilor pana in 5 ani (21%).

Pe de alta parte majoritatea romanilor sunt de acord cu proverbul romanesc ”Rufele murdare se spala in familie” (74%), fapt ce confirma ca in continuare schimbul de idei si metode de rezolvare a problemelor este unul limitat.

De asemenea, 65% dintre respondenti considera in mare si foarte mare masura ca actele de violenta verbala ale adultilor asupra copiilor in spatiul public sunt semne ale agresiunii fizice acasa.

6 din 10 romani (58%) declara ca nu raman nepasatori cand observa comportamente violente asupra copiilor in jurul lor, cei mai multi dintre acestia intervenind daca este o forma grava de violenta manifestata prin lovituri puternice (37%) – intr-o masura semnificativ mai mare rezidentii din mediul urban (39% vs. 32% mediul rural), in timp ce 21% declara ca intervin pentru orice forma de violenta.

In perceptia romanilor, principalele masuri care ar trebui luate pentru a preveni si combate violenta asupra copiilor sunt promovarea relatiilor sanatoase si non-violente in familie (63%), educatia si constientizarea in scoli si comunitate (55%), sustinerea serviciilor de consiliere si interventie in cazuri de violenta (49%) sau implementarea legilor si politicilor de protectie a copilului (45%).

Mai mult in Cercetare, Research


PUBLICITATE: