Asociatia Imunis a lansat expozitia foto „Curajul de a celebra viata” cu portrete ale 16 femei care au trecut prin cancer si au invatat sa isi recastige feminitatea
Vineri, 28 Octombrie 2022

 

Expozitia reuneste portretele a 16 femei care au parcurs programul „Feminitate dupa cancer” al Asociatiei Imunis si este gazduita de Institutul Cervantes pana pe 4 noiembrie. Expozitia „Curajul de a celebra viata” a fost posibila cu sprijinul partenerilor strategici ai asociatiei: Fundatia Superbet, Institutul Cervantes din Bucuresti, Novartis, Roche, MSD. S-au alaturat punctual in acest proiect si partenerii: LONCOLOR, Domeniile Samburesti, Aqua Carpatica, Niran Cosmetics, Smart Drinks, Sloop.

AdPlayers. info

Asociatia Imunis a lansat o expozitie foto cu portrete ale unor femei care au trecut prin cancer si au invatat sa isi recastige feminitatea. Expozitia „Curajul de a celebra viata” reuneste portretele a 16 femei care au parcurs programul „Feminitate dupa cancer” al Asociatiei Imunis si este gazduita de Institutul Cervantes pana pe 4 noiembrie.

Expozitia si programul din care face parte sunt o pledoarie pentru incurajarea tuturor femeilor care au primit un diagnostic oncologic sa includa in procesul lor de vindecare si recalibrarea feminitatii. Expozitia „Curajul de a celebra viata” a fost posibila cu sprijinul partenerilor strategici ai asociatiei: Fundatia Superbet, Institutul Cervantes din Bucuresti, Novartis, Roche, MSD. S-au alaturat punctual in acest proiect si partenerii: LONCOLOR, Domeniile Samburesti, Aqua Carpatica, Niran Cosmetics, Smart Drinks, Sloop.

Programul „Feminitate dupa cancer” a ajuns anul acesta la a patra editie. La program au participat 55 femei care in urma tratamentului – operatii, chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie, alte tratamente adjuvante – si-au pierdut increderea in sine, in propriul corp, in partenerul de viata, si-au pierdut libidoul ori un atribut al feminitatii: sanii, parul, calitatea pielii, unghiile, dantura, supletea corpului etc.

Dintre 55 de femei, 16 isi dezvaluie portretul in expozitia „Curajul de a celebra viata”.


„Mi-am dorit mult aceasta expozitie. Am vrut sa aratam societatii chipul femeii care a lucrat la recalibrarea feminitatii ei post diagnostic. Femeile din Romania sunt o forta, iar la Imunis lucram cu aceasta forta pentru a le ajuta pe femei sa-si inteleaga pilonii feminitatii, sa-i hraneasca si sa se aseze in puterea lor in ciuda faptului ca, da, au pierdut temporar sau definitiv un atribut al feminitatii”, a explicat Cosmina Grigore, presedinta Imunis, diagnosticata cu cancer de san in 2013. 

,,Cele 16 portrete reprezinta un testimonial comun, o mostenire pe care o cream pentru viitoarele generatii de femei care vor fi diagnosticate din pacate cu cancer. Vrem sa ne gaseasca, sa stie ca am trecut si noi prin ce trec ele si ca se poate sa se schimbe. Vrem sa stie cum poate arata viata lor, in ciuda tuturor greutatilor. Nu suntem un exemplu, nu suntem 2 exemple, suntem 16 exemple! Iar la Imunis continuam sa formam, in cadrul programului Feminitate dupa cancer, tot mai multe femei care-si recalibreaza feminitatea. Crestem, cu fiecare femeie, mostenirea Imunis. Le sunt recunoscatoare femeilor cu care construiesc Imunis, partenerilor asociatiei si tuturor celor care sprijina demersurile inovatoare ale Imunis”.

„Programul de feminitate a fost ceva absolut formidabil pentru mine. Am inteles, cu ajutorul Cosminei si al fetelor din program ca nu suntem singure, ca suntem minunate, creative, magice. Am ales sa fac parte din expozitie ca sa-mi depasesc limitele, sa fiu puterea exemplului ca se poate, ca exista o viata absolut fantastica dupa cancer.” a declarat Elena Teodora Nicolae, una dintre femeile care au portretul in expozitie, speaker la vernisaj.

„Programul „Feminitate dupa cancer” a insemnat o regasire si in acelasi timp o redescoperire de sine. M-a ajutat sa devin mai blanda cu mine si sa ma accept asa cum sunt. Dintr-o data, culmea, am mai mult timp pentru mine, experimentez mai multe lucruri. Mi-am fixat un obiectiv si anume acela de a crea cat mai multe amintiri placute in timpul pe care il mai am la dispozitie. Pretuiesc fiecare moment de viata alaturi de cei dragi si ma bucur de fiecare zi! Asa ca da, exista viata dupa cancer. Poti fii fericit dupa si merita sa lupti. Este tot ce as vrea sa transmit celorlalte femei, mame, bunici care trec printr-o experienta similara.” a declarat Elena Dumitrache, una dintre femeile care au portretul in expozitie, speaker la vernisaj.

Ioana Dodan – arhitect si fotograf de brand personal – este cea care a fotografiat femeile din Imunis. Ea spune ca „a fost o incantare sa am atat de multa energie pozitiva in studio. Fiecare femeie a venit in fata aparatului meu cu multa dragoste pentru ea, cu bucurie si cu blandete. A fost un moment de celebrare atat pentru mine, cat si pentru ele. Cu unele dintre ele am plans, cu TOATE am ras, ne-am conectat cu siguranta si simt ca am facut impreuna mai mult decat o poza. Am creat impreuna un manifest pentru o feminitate plina de viata, pentru bucuria de a fi femeie si puterea asta infinita a noastra de a crea frumusete.”

Expozitia „Curajul de a celebra viata” este gazduita de Institutul Cervantes. Anul acesta, Imunis si Institutul Cervantes au semnat un parteneriat pe 4 ani menit sa sprijine demersurile pe care asociatia le dezvolta pentru pacientii din Romania. „Institutul Cervantes este un organism public spaniol dedicat predarii si diseminarii limbii spaniole si culturii de limba spaniola. Dar nu trebuie sa uitam ca activitatea noastra se desfasoara in fiecare dintre tarile care ne sunt gazde, in cazul nostru Romania, tara de care ne simtim strans legati cultural, uman. In acest context profund omenesc se situeaza aceasta prima colaborare a noastra cu IMUNIS, o colaborare pe care o vom dezvolta si in anii care urmeaza, dat fiind acest subiect care preocupa ambele societati; vom aborda, in spaniola si in romana, aceasta problema care ii afecteaza deopotriva pe cetatenele si cetatenii nostri”, a declarat Jorge Jiménez-Zumalacárregui, director al Institutului Cervantes din Bucuresti.

„Arta are puterea de a informa si influenta atitudini, comportamente, artistii pot mentine subiecte dificile in conversatia publica. In ultimii doi ani, in special de la miscarea #MeToo, am putut vedea cu totii puterea enorma pe care o are aceasta conversatie publica despre subiecte considerate tabu legat de corpul femeii, feminitate. Sustinem constant actiunile Asociatiei Imunis, ne implicam in lupta impotriva cancerului la femei alaturi si de alte entitati din Romania, iar in spatele acestor eforturi nu este doar dorinta de a ajuta, ci si de a educa si a schimba comportamente”, a declarat Augusta Dragic, Presedinta Fundatiei Superbet.

„Povestile si curajul pacientelor ne inspira si ne dau mereu curaj sa mergem mai departe. Vom fi intotdeauna alaturi de pacientele care lupta acum cu aceasta boala, precum si de cele care au invins-o, pentru ca doar impreuna putem reusi. Ne bucuram ca am putut sa ne alaturam initiativei „Feminitate dupa cancer”, un program dedicat femeilor diagnosticate cu cancer din Romania, care vor sa isi re-castige feminitatea si ne invata pe noi toti „curajul de a celebra viata”, a declarat Marta Niculaie, Communication & Advocacy Head, Novartis Romania.

„Un diagnostic de cancer la san este vazut adesea o condamnare, o sentinta cu un sfarsit inevitabil. Din fericire insa, in ultimii ani, acest lucru incepe sa se schimbe. Datorita atentiei acordate preventiei la nivelul intregii societati, o proportie din ce in ce mai mare a noilor cazuri de cancer de san sunt depistate in stadii incipiente. Controlul periodic la medic poate transforma cancerul de san intr-o poveste de speranta pentru ca daca reusim sa diagnosticam boala mai repede, avem sanse mari sa tratam cu succes si chiar sa vindecam.” explica Cezara Caruntu, Squad Value Owner Oncology, Roche Romania.”

Vernisajul expozitiei a avut loc miercuri, 26 octombrie. La eveniment au participat peste 160 persoane - ambasadori ai tarilor din America de Sud, parteneri, sponsori, pacienti, membri de familie, membri din comunitatea Imunis, jurnalisti si influenceri.

Schimbarea de mentalitati despre viata cu cancer

Asociatia Imunis a fost infiintata in 2016 si are ca scop schimbarea de mentalitati despre viata cu cancer a pacientilor din Romania. Motto-ul Imunis, „Rescrie povestea”, a fost special ales pentru a incuraja pacientii sa creada si sa lupte.

Lucrand alaturi de specialisti si medici, Asociatia Imunis raspunde nevoilor pacientilor in ceea ce priveste alimentatia, psiho-oncologia, schimbarea de mentalitati, motivarea, sportul, managementul efectelor adverse, apartenenta la grupuri de suport, dar si alte probleme cu care se pot confrunta pacientii pe termen scurt, mediu si lung.

Imunis este prima asociatie de pacienti din Romania care a format o echipa de dragon boat exclusiv din supravietuitoare ale cancerului de san, echipa acreditata de International Breast cancer Paddlers Commision. Mai mult despre Asociatia Imunis pe pagina asociatiaimunis.ro, pe pagina de Facebook si cea de Instagram.

Mai mult in Expozitii, Campanii, Responsabilitate Sociala


PUBLICITATE: