4 din 10 romani nu recicleaza aparatele electrice vechi pentru ca nu stiu unde. Studiu al Asociatiei Environ realizat de Reveal Marketing Research.
Marti, 01 Februarie 2022

 

Credit. Studiu al Asociatiei Environ realizat de Reveal Marketing Research.

Luand in considerare rezultatele studiului, Asociatia Environ lanseaza campania Recicleaza! Acum ai unde. prin care isi propune extinderea retelei nationale de puncte de colectare a deseurilor electrice de mici dimensiuni cu minim 2022 de locatii noi.

AdPlayers. info

In contextul in care tehnologia are un rol din ce in ce mai mare in vietile romanilor, iar piata bunurilor de folosinta indelungata este in continua crestere, Asociatia Environ a derulat un studiu la nivel national pentru a identifica obiceiurile consumatorilor romani privind echipamentele electrice si electronice si deseurile rezultate din acestea la finalul ciclului de viata.

Cei mai multi dintre respondenti afirma ca sunt influentati in decizia de cumparare a unui echipament electric nou in primul rand de pret (54%), clasa energetica (32%) si recenziile favorabile (30%). Doar 22% dintre romanii chestionati considera sustenabilitatea brandului sau a produsului ca fiind un criteriu relevant in procesul de achizitie.

Telefoanele mobile, inlocuite la 2-3 ani. Electrocasnicele mari la 5-10 ani.

Potrivit studiului, cei mai multi dintre respondenti declara ca isi inlocuiesc telefonul mobil o data la 2-3 ani (38%), in timp ce produsele de infrumusetare si ingrijire corporala sunt inlocuite in medie o data pe an (23%).

La polul opus se afla electrocasnicele mari (frigider, cuptor, masina de spalat) pe care 66% dintre cei care au participat la studiu au declarat ca le inlocuiesc in medie cam la 5-10 ani.

Motive de inlocuire - noua tehnologie (25%), oferta atractiva (21%) sau cand se strica (electrocasnice)

In ceea ce priveste motivatia inlocuirii echipamentelor, aceasta difera in functie de tipul produsului: gadget-urile (telefoane mobile, laptopuri) si televizoarele sunt schimbate atunci cand apare o noua tehnologie (25%) sau o oferta atractiva (21%), in timp ce electrocasnicele de bucatarie, cele de mici dimensiuni (aspiratoare) sau mari dimensiuni (masini de spalat) sunt inlocuite atunci cand se strica (73%) sau pur si simplu sunt prea vechi (31%).

De asemenea, studiul mai arata ca atunci cand vine vorba de comportamentul post-consum, 58% dintre romani afirma ca predau electrocasnicele vechi la schimb in magazinele care ofera vouchere sau reduceri de pret in cadrul programelor de buy-back.

Jumatate dintre romani (52%) declara ca predau aparatura veche spre reciclare, iar 24% dintre respondenti obisnuiesc sa o daruiasca unor membri ai familiei sau cunoscuti.

Principala bariera - lipsa punctelor de colectare in proximitate

Chestionati cu privire la motivele pentru care nu recicleaza mai des, romanii au declarat ca nu au puncte de reciclare in apropiere (44%), nu au informatii despre cum pot sa recicleze aparatura veche (18%) sau considera ca ar trebui sa fie recompensati (14%).

Nici in ceea ce priveste gradul de familiaritate cu sistemele de colectare organizate in retail, romanii nu stau prea bine: doar 17% dintre respondenti au folosit sau cunosc pe cineva care a folosit sistemul de predare gratuita a deseurilor electrice de mici dimensiuni fara obligatia de a cumpara un produs nou.

Campanie ,,Recicleaza! Acum ai unde.”

Luand in considerare rezultatele studiului, Asociatia Environ lanseaza campania Recicleaza! Acum ai unde. prin care isi propune extinderea retelei nationale de puncte de colectare a deseurilor electrice de mici dimensiuni cu minim 2022 de locatii noi.

Campania face parte din strategia Environ de indeplinire a tintei de colectare a deseurilor electrice si de crestere a gradului de informare al populatiei cu privire la sistemele de colectare. Punctele de colectare vor fi organizate in spatiile de vanzare ale retail-erilor, showroom-uri, depozite, supermarket-uri, centre comerciale, farmacii, benzinarii, magazine de proximitate, scari de bloc si sedii ale companiilor.

,,Rezultatele studiului nu au facut decat sa ne confirme si metodologic ceea ce stiam deja empiric: insuficienta punctelor de colectare influenteaza direct comportamentul consumatorului.  Crearea unui obicei al reciclarii se intemeiaza pe realizarea a doua conditii elementare: existenta punctelor de colectare accesibile si campanii intense de informare corecta cu privire la necesitatea reciclarii. ”, a spus Roxana Puia, directorul de marketing al Asociatiei Environ.

,,Anul acesta ne-am propus sa intensificam eforturile pe care Environ deja le face de ani buni in zona dezvoltarii parteneriatelor cu cei care dispun de spatii vizibile pentru amplasarea recipientelor de colectare astfel incat consumatorii sa nu mai perceapa gestul de a colecta selectiv corect si preda spre reciclare ca pe o corvoada si totodata sa scapam de scuza pe care o auzim atat de frecvent, as recicla, dar nu am unde”, a mai mai adaugat Roxana Puia.

Cutiile speciale pentru colectarea echipamentelor electrice vechi (de mici dimensiuni) sunt disponibile in mai multe versiuni si pot fi puse atat la dispozitia companiilor, dar si persoanelor fizice prin solicitare transmisa pe adresa office@environ.ro sau la numarul de Call Center 031.827.0000.

De asemenea, ca raspuns la intrebarea la care fiecare dintre cei dornici sa recicleze s-au gandit cel putin o data:  Unde Reciclam?, Asociatia Environ a realizat actualizarea aplicatiei mobile cu acelasi nume in care sunt integrate deja peste 4000 de puncte de colectare a deseurilor electrice si bateriilor uzate. In plus fata de localizarea celui mai apropiat punct de colectare, aplicatia ,,Unde Reciclam?” ofera informatii despre actiunile de colectare de la gospodarii, sfaturi practice despre un stil de viata sustenabil si integreaza chiar si un formular de solicitare colectare de la domiciliu.

Studiul Reveal Marketing Research pentru Asociatia Environ a fost realizat la nivel national pe un esantion de 1.007 respondenti in perioada 1 – 15 noiembrie 2021.

In 2022, tinta Romaniei de colectare si reciclare a deseurilor de echipamentelor electrice si electronice este de 65% din media cantitatilor puse pe piata in ultimii 3 ani. Circa 80% dintr-un echipament electronic poate fi reciclat.

Detalii despre campania ,,Recicleaza! Acum ai unde.” al Asociatiei Environ, pe www.environ.ro


PUBLICITATE: