Remus Ștefureac – director INSCOP Research:,,Grupurile socio-demografice cu venituri mai reduse sau din mediul rural sunt semnificativ mai pesimiste, semnaland o adancire a inegalităților și o percepție că beneficiile creșterii economice nu sunt distribuite echitabil in societatea romanească”.
AdPlayers. info
Conform BAROMETRULUI Informat.ro – INSCOP Research, ediția a II-a, realizat in perioada 20-26 iunie 2025, 3 din 4 romani sunt de părere că situația economică a Romaniei s-a inrăutățit comparativ cu acum un an.
BAROMETRUL Informat.ro este un sondaj de opinie lunar realizat de INSCOP Research la comanda platformei de știri Informat.ro in parteneriat cu think-tankul Strategic Thinking Group.
Pachetul de intrebări privind percepția situației financiare personale și a țării a fost elaborat in parteneriat cu Facultatea de Comunicare și Relații publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
BAROMETRUL Informat.ro – INSCOP Research iși propune să aducă in atenția publică teme de interes pentru a stimula conversații naționale despre subiecte diverse și politici publice esențiale pentru prezentul și viitorul Romaniei pornind de la opinia romanilor in parteneriat cu centre de gandire și instituții academice de prestigiu.
Cercetarea este un demers prin care autorii isi propun să contribuie la consolidarea democrației prin utilizarea de instrumente științifice și credibile care aduc in prim planul dezbaterii publice vocea cetățenilor.
Metodologie:
Datele au fost culese in perioada 20-26 iunie 2025. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1150 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a Romaniei, cu varsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de incredere de 95%.
Remus Ștefureac – director INSCOP Research: "Datele Barometrului Informat.ro – INSCOP refectă o percepție negativă asupra economiei naționale semnificativ mai accentuată decat cea asupra situației financiare personale. Acest lucru sugerează un fenomen de externalizare a responsabilității și o incredere scăzută in capacitatea instituțiilor de a gestiona economia. O majoritate importantă a respondenților consideră că situația financiară personală a rămas neschimbată sau s-a inrăutățit, ceea ce reflectă un climat de stagnare economică resimțită la nivel individual, in ciuda eventualelor creșteri macroeconomice reale sau raportate statistic. Grupurile socio-demografice cu venituri mai reduse sau din mediul rural sunt semnificativ mai pesimiste, semnaland o adancire a inegalităților și o percepție că beneficiile creșterii economice nu sunt distribuite echitabil in societatea romanească. Diferențele dintre percepția despre propria situație și cea despre economia țării reflectă atat un grad ridicat de neincredere socială, cat și o polarizare accentuată a opiniei publice, ceea ce poate deveni o barieră in calea unor politici publice coerente și eficiente dacă acestea nu sunt explicate in cadrul unui efort masiv de comunicare publică și trasparență".
Conf. univ. dr. Loredana Vladu, Director al Departamentului de Comunicare, Facultatea de Comunicare și Relații Publice (SNSPA): „Datele din această ediție a Barometrului Informat.ro – INSCOP aduc in prim-plan o realitate economică resimțită acut de cetățeni: aproape jumătate dintre romani declară că situația financiară a gospodăriei s-a inrăutățit față de anul trecut, iar percepția privind economia națională este chiar mai severă. Aceste cifre nu arată doar o criză de incredere, ci mai ales o vulnerabilitate structurală: in absența unor politici clare de revigorare a nivelului de trai – in special pentru categoriile mai vulnerabile, pesimismul economic devine o constantă, alimentand temeri și clivaje. Acest tip de cercetare e vital pentru că pune o oglindă in fața decidenților și le reamintește că stabilitatea socio-economică are nevoie de ancore in viața reală a oamenilor".
Situația financiară personală
10.9% dintre romani consideră să situația financiară a gospodăriei lor s-a imbunătățit comparativ cu acum un an, 44.3% că a rămas la fel, 44.2% că s-a inrăutățit. 0.6% nu știu sau nu răspund.
Votanții PSD și USR, tinerii sub 30 de ani și persoanele cu studii superioare sunt categoriile care declară intr-o proporție mai mare decat media că situația financiară a gospodăriei lor s-a imbunătățit comparativ cu acum un an. Apreciază că situația financiară a gospodăriei lor a rămas la fel in special: votanții PNL, persoanele sub 45 de ani, persoanele cu educație superioară și angajații la stat. Declară că situația financiară a gospodăriei lor s-a inrăutățit mai ales: votanții AUR, persoanele intre 45 și 60 de ani și locuitorii din urbanul mic.
Situația economică a Romaniei
5% dintre respondenți sunt de părere că situația economică a Romaniei s-a imbunătățit comparativ cu acum un an, 16.7% că a rămas la fel, in timp ce 75.3% consideră că s-a inrăutățit. 3% nu știu sau nu răspund.
Votanții AUR, persoanele intre 45 și 60 de ani, locuitorii din București și angajații la privat cred intr-o proporție mai mare decat restul populației că situația economică a Romaniei s-a inrăutățit.
Mai mult in Cercetare, Research