Marketing online, fara sa fii specialist in tehnologie. Cum faci capturi de leaduri si pagini de vanzare?
Miercuri, 16 August 2017

Instrumente online pentru capturi de leaduri si pagini de vanzare, fara sa fii specialist in tehnologie.

adplayers. Adrian Niculescu

In urma cu cativa ani, in activitatea agentiei mele de marketing am facut trecerea de la o activitate de consultanta si implementare a carei evolutie era foarte strans legata de cresterea echipei spre un model unde ofeream in primul rand tehnologie clientilor, peste care adaugam doar serviciile de consultanta si implementare.

Astazi, tehnologia este atat de usor scalabila incat o platforma poate sustine la fel de bine 10 sau 100 de clienti, iar daca este gazduita in cloud, consuma doar resursele pe care le solicita utilizatorii la un moment dat. La acel moment, in  discutiile cu clientii, prezentam intotdeauna in fata idea ca nu sunt o persoana tehnica, dar uite ce am invatat ca functioneaza fara sa ai si o solida pregatire tehnica. Ulterior mi-am dat seama ca eu insumi aveam nevoie sa explic aceste detalii, lucrand  mai mult la motivele pentru care nu e nevoie sa ai backgroun tehnic pentru ca exista multe ïnstrumente pe care nu trebuie decat sa le aplici.

Facand aceasta trecere, am observant insa cateva lucruri. Primul ar fi ca foarte multi clienti sunt extrem de comozi si prefera sa foloseasca solutii de tip “trasura trasa de cai” care implica atat costuri mai mari cat si intarzieri in executie si uneori incompatibilitati mai mici sau mai mari cu standardele web actuale. Practic, persoanele de decizie sunt mai mult interesate de confortul lor personal decat de binele firmei, lucru pe care il consider inacceptabil intr-o piata a muncii atat de competitiva cum este cea de acum. Am mai observat, desemenea,o lipsa de intelegere a realitatii ca tehnologia este din ce in ce mai buna, mai sigura si din ce in ce mai ieftina.

O alta observatie care m-a surprins a fost atunci cand am intalnit si companii unde, din ratiuni de “securitate a informatiei” se trimite baza de date de leaduri si clienti catre un procesator extern care se ocupa de gestionarea ei si trimiterea de newsletter-e pierzandu-se de fapt controlul asupra acesteia. O varianta mult mai potrivita atat ca securitate, timp de executie si costuri ar fi din partea companiei sa o securizeze cu username si parola intr-o platforma inchiriata (daca nu pe un server propriu) care devine un asset al firmei si sa utilizeze un procesator extern pentru gestionare. In cazul adreselor de mail, pe langa costuri si securitate mai apare si problema livrabilitatii e-mailurilor in inboxurile destinatarilor si de aceea cel mai bine este sa lucrezi cu un provider specializat.

Nu in ultimul rand am constatat ca, probabil din ignoranta, clientii cumpara lucruri vandute ca 100% custom care de fapt sunt template-uri sau platforme open source personalizate, unde 70% din treaba este deja facuta de altii. Desigur, aici intervine creativitatea si indiferent cat de buna ar fi tehnologia, fara un copywriter bun si o idee excelenta,  rezultate palpabile … nu prea pot fi. Practic am vazut unclient fericit ca a cumparat un blog Wordpress customizat 100% cand de fapt softul Wordpress este gratuit, in regim open source, tema era una cumparata cu mai putin de 30 de dolari si pe langa faptul ca nu era foarte mult personalizata mai ramasese si link-ul creatorului ei in footer.

Scopul acestor observatii si articolelor in care le public nu este acela de a critica diverse aspecte, ci de a prezenta idei noi si lucruri care pot fi implementate imediat si eventual cu optimizari in bugete. Tema prezentului material este acela al paginilor pentru capturi de leaduri, asa numitele “optin pages” si a paginilor de vanzare.

Practic, o reclama de pe Facebook sau Google Adwords poate fi directionata catre o pagina unde oferi ceva, un “lead magnet” in schimbul numelui, adresei de mail si eventual al telefonului sau vinzi ceva si avem o pagina de vanzare. Platformele de e-commerce, cele pentru magazine online stau foarte bine la standardizarea paginilor de prezentare produse si de vanzare si chiar la cele pentru generarea de leaduri  insa in cazul vanzarii de produse si servicii in afara platformelor de ecommerce se pune problema cum construim o pagini de vanzari si pagini pentru generare de leaduri. Iar aceste servicii pot fi realizate atat in house cat si externalizate catre o agentie. Plusvaloarea unei agentii va veni nu din revanzarea mult mai scump a tehnologiei fiindca clientul nu stie ci din creativitatea mesajului si a executiei fara de care tehnologia nu face doi bani in advertising. Si, repet, tehnologia exista si este din ce in ce mai buna si mai ieftina.

Iata si cateva exemple de tehnologie existenta, cu care poti sa-ti faci treaba.

Platforma Clickfunnels, un mic start-up din SUA, a intuit nevoia companiilor si agentiilor de a realiza pagini pentru captura leaduri, pagini de vanzare si funnel-uri – succesiuni de pagini prin care este trecut vizitatorul unei oferte si unde sunt adaugate oferte suplimentare si a creat platforma Clickfunnels disponibila si in Romania – http://clickfunnels.ro (momentan continutul este in limba engleza) unde poti incepe cu testarea gratuita timp de 14 zile dupa care costul este echivalentul in lei a $97/ luna. La serviciile de baza exista si upgrade-uri – crearea de zone membership pentru continut accesibile pe baza de username si parola si propria platforma de gestionare a mailurilor. Platforma contine deja sabloane/ template-uri pentru pagini optimizate pentru Facebook Ads si e-mail marketing care prin forma si design sunt deja adaptate pentru conversii potentiale. Paginile pot fi instalate pe domeniu propriu sau subdomeniu clickfunnels si sunt  gazduite pe serverele companiei. Detalii aici: http://clickfunnels.ro

Wordpress Profit Builder: Pentru pasionatii de Wordpress platforma Profit Builder functioneaza ca un plugin pentru blog si o tema ce poate fi customizata. Prin atasarea plugin-ului devin disponibile template-urile pentru pagini de tip optin, pagini de vanzare si de prezentare produs (recenzie produs), trebuie doar sa schimbi textul si fotografiile si bineinteles le poti modifica design-ul. Se instaleaza pe domeniu propriu. Produsul poate fi achizitionat cu licente pentru 3-50 de site-uri si se poate utiliza atat pentru proiecte proprii cat si pentru clienti, avand developer rights si nu beneficiaza de perioada gratuita de test. Pretul este de tip one time fee – intre $67 si $147 echivalent lei. Detalii aici: https://shopmarketingapps.com/visit/jvzoo/wpprofitbluider

Convertri: principalul avantaj al lui Convertri este viteza cu care se incarca paginile gazduite pe serverul companiei, element important mai ales in cadrul campaniilor de publicitate platita unde ai o fractiune de secunda sa atragi atentia utilizatorului. Iar daca pagina se incarca greu … rezultatele pot fi infioratoare cu conversii foarte mici sau chiar inexistente. Platforma beneficiaza de o perioada de test de 14 zile pentru care platesti echivalentul in lei a $0.01 dupa care abonament lunar in echivalent lei intre $59 si $199 pentru varianta de agentie. Convertsi are si o variant de plugin pentru Wordpress inclusa in pret sub forma de plugin pe care personal nu am folosit-o.  Detalii aici: https://shopmarketingapps.com/visit/jvzoo/convertrimonthly

Toate cele trei solutii beneficiaza de integrari cu sisteme CRM, autorespondere, procesatori de plata, si altele.

Tot pentru a veni in sprijinul micilor afaceri care isi doresc sa aplice tehnologiile online in dezvoltarea acestora, am initiat si o platforma de training online. Initiata in ianuarie 2014 inclusiv cu sprijinul adplayers, comunitatea Entrepreneurs in Romania  a creat un program de training si coaching 100% online pentru manageri, antreprenori si profesionisti prin care ne propunem sa ajutam companiile romanesti sa inteleaga si sa aplice strategiile potrivite unei dezvoltari sustenabile in actualul context economic intens tehnologizat. Pentru cei care vor sa afle mai multe despre acest domeniu, mai multe detalii despre program, aici: http://ghidulretelelorsociale.ro

 Mai mult in Interactive, Digital,


PUBLICITATE: