Cu sau fara copertina, Morgan La Dud are portierele deschise.
Vineri, 20 Aprilie 2012
 

( Adplayers. Iulian Toma ) De Morgan La Dud am dat cautand in ce pasiuni si afaceri mai investesc astazi bani si timp oamenii de business din industria de publicitate. 

Antreprenorul din spatele “pravaliei” este unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din industria de comunicare semnalistica, insa nu vrea sa-si faca publicitate numelui in jurul micii sale intreprinderi. 
Desprins parca dintr-o fotografie interbelica, cochetul loc de intalnire al fanilor marcii Morgan a avut nevoie de o investitie de ordinul a sute de mii de euro pentru a fi pus la cheie in forma in care poate fi vazut astazi.

Opt luni a durat anul trecut ca batrana terasa, barul si restaurantul La Dud 
pe strada Sperantei 7 sa devina ceea ce se numeste acum Morgan La Dud din Bucuresti. Cu o capacitate de 90 de locuri impartite intre gradina, bar si doua saloane restaurant, oaza de liniste care isi face loc sub umbra unui dud secular se afla la 100 de metri de Piata Rosetti si mai putin de 300 de metri de Universitate. 

Astazi, strada Sperantei este unul din locurile preferate de intalnire ale fanilor celebrei marci auto din intreaga lume, dar si a celor ce regasesc nostalgia vremurilor de altadata. Cine nu a auzit de celebra melodie in interpretarea Corinei Chiriac, cu strada Sperantei....la parter?

Din pasiune pentru masinile Morgan, 1930-1960

Primul motiv al investitiei in Morgan La Dud a fost acela ca, toti prietenii si admiratorii celebrei marci auto de origine britanica si nu numai, aveau nevoie sa se poata strange intr-un loc intim si cochet, unde povestile despre primelor elemente de caroserie si motor ale modelelor Morgan din 1930-1960 sa aiba un loc de poveste. 

Al doilea motiv, la fel de de puternic cat sa-l determine pe omul de afaceri sa deschida propriul sau restaurant, este ca nu a gasit niciunde in Bucuresti un loc in care, pe langa de-ale gurii, sa fie servit, dar sa nu fie deranjat de serveri decat atunci cand isi doreste cel de la masa. “O intalnire in care discuti cu un partener, cu un prieten sau cu sotia are nevoie de intimitate, nu de asistenta”, spune investitorul care a scos bani seriosi din buzunar ca oamenii sa nu mai fie deranjati la masa decat atunci cand isi doresc ei.

La capitolul ambient muzical, locul repertoriului comercial din oras, in sistemul audio al restaurantului, Morgan La Dud au fost aduse peste 30.000 de piese dintr-o colectie de peste 40 de ani a proprietarului, el insusi fost DJ si unul din fondatorii primului post de radio independent din Romania. Avand astfel un repertoriu din toate genurile muzicale din anii 20 si pana astazi, muzica din cei 100 de ani de colectie poate fi ascultata prin bunavointa proprietarului in saloane unde diferentele dintre “acasa” si “restaurant” sunt separate strict numai de numarul de locuri.

“Nu concuram cu restaurantele pentru organizari de evenimente. Morgan La Dud este locul unde te poti ridica de la masa si sa te retragi intr-un colt linistit cu un prieten si sa-ti torni singur cand si cata bere la draft vrei, si nu esti deranjat de nimeni. Nu ai nevoie sa te deranjeze personalul restaurantului ca sa stai linistit la un pahar de vorba cu cineva”, spune proprietarul. Notiunea de “acasa” este impamantenita in acest local, unde intreaga familie se reuneste la masa frecvent.

Preparatele. Productie limitata.

De Pasti, stapanul locului a adus peste 800 de oua de la propria ferma, situata la cativa zeci de kilometri de Bucuresti. Ciorba de miel se face cu carne de la miei si oi din turme cunoscute de prorietar, de la ciobani romani adevarati. Doar carnea de vita vine, pe gustul cunoscatorilor, din tari ca Argentina si Noua Zeelanda.

In bucataria de sub dud este interzisa folosirea oricarui ingredient de gust strain productiei naturale iar sotia propietarului are grija cu multa delicatete, dar si fermitate, ca bucatele sa fie preparate ca cele de acasa. “Bunica” are grija de pregatirea tuturor deserturilor unde tortul “ White Duchess” troneaza in topul absolut al celui mai solicitat desert de catre consumatorii de la inceput si pana acum.

Cozonacii sunt romanesti, facuti in casa Morgan La Dud de “Bunica”, si au ingrediente de la ferma proprie si faina din grau romanesc de la tara. Din considerente de spatiu si timp, productia acestor bunatati este absolut limitata si nici nu se doreste transformarea in productie de serie. Ca o paralela cu marca auto pentru care proprietarul a facut o pasiune, fabrica Morgan are si ea o productie de 100 de masini pe luna, iar productia este vanduta pe urmatorii 5 ani.

Personalul este instruit sa vina doar cand este chemat, iar daca asta vrei sa fie doar atunci cand ceri nota, Morgan La Dud este locul in care poti avea acest serviciu. Cu un volum autoservit reglat electronic, maneta robinetului iti da nu doar berea la halba, ci iti spune cu precizie mililitrica cat ai baut, dar si de cati bani.

“Nu ne-am gandit si de cati bani, dar calculatorul electronic de pe maneta este de ajutor cand te grabesti si ceri nota. Esti pregatit, ai scos banul sau cardul si ai plecat”, spune intreprinzatorul. “Uneori e bine sa stii cat ai baut. Caloriile se ard greu astazi”, zambeste proprietarul cu subanteles - semn ca nu doar caloriile sunt problema stapanirii greutatii.

Pentru cei care cred ca afisajul ar putea indica si alcoolemia, le luam o piatra de pe inima. Localul cu aer interbelic are sofer la nevoie. “Taxiul vine uneori greu. Ne-am gandit ca un sofer si o masina Morgan La Dud ajunge mai repede la destinatie. Sigur nu ne-am, gandit destinatii indepartate cum ar fi Cluj sau Iasi, dar, pentru clientii fideli, serviciul este gratuit chiar si in afara Bucurestiului .


Rent a Morgan La Dud.

Ca si masinile, Morgan La Dud se si inchiriaza. Se poate rezerva pentru o perioada clar delimitata o masa, un salon sau “toata masinaria”. Pot fi rezervate impreuna sau separat terasa, barul ori saloanele de restaurant.  Salonul Verde poate fi gazda unei intalniri de pana la 8 persoane unde, cu exceptia momentului in care este chemat personalul, nimeni nu deranjeaza o intalnire de afaceri care poate avea loc la o masa in oras. “Astazi, conditiile de lucru de la birou sau de la firma pot face ca o importanta intalnire de afaceri sa fie deranjata de unele urgente care nu sunt atat de urgente”, spune patronul.

“Restaurantul poate fi locul unei receptii sau unei onomastici de mai mica anvergura de pana la 25 de persoane, unde atmosfera de High Class este prezenta in tot ansamblul ei. Bauturile fine, de la Essence de Courvoiser cu o vechime de peste 100 de ani, coroborate cu cele mai premiate sortimente de whisky ( Aberfeldy, Yamazaky si alte 38 de titluri) si insotite de celebrele trabucuri cubaneze, fac din ceremonia desertului un adevarat festin plin de caldura si senzatii deosebite” dezvaluie omul de afaceri bauturile rare ale locului.

“Vinurile Cramei Basilescu, al caror proprietar - “ Doamna Basilescu” - a implinit de curand onorabila varsta de 92 de ani, fac deasemenea ca parfumul buchetele dealurilor Urlati sa fie un partener pe masura specialitatilor Morgan la Dud” explica “oenologul” Morgan la Dud

Gradina de sub ancestralul dud poate gazdui o intalnire in doi sau o petrecere de 70 de persoane unde protapul poate fi incins la propriu si la figurat, iar o secventa de jazz live poate infierbanta atmosfera pana la temperaturi greu de imaginat. Vara este racoare gratie unui sistem de umidificare performant si iarna este cald datorita sistemelor de incalzire dispuse uniform inclusiv in gradina. Florile si parfumurile naturale se afla si ele in mediul lor.

Promotia casei. O plimbare in oras cu un Morgan, model 1937.

Promotii la meniuri? Cea mai cautata promotie Morgan La Dud este o plimbare in timp. Nu mai este niciun secret ca proprietarul isi premiaza clientii vechi cu o plimbare cu un superb Morgan, model 1937. De 75 de ani marca trece exact prin aceleasi procese tehnologice pentru a ajunge produs finit.

Cu lemn de frasin la bord, modelul pe care il conduce patronul restaurantului are doar sistemul de franare recent. Pentru a beneficia de conditiile de siguranta ale anului 2012 in calatoriile pe distante de mii de kilometri alaturi de fanii Morgan din intreaga lume era nevoie de un upgrade.

P
oftiti la volan. Cu sau fara copertina, Morgan La Dud are portierele deschise. 


PUBLICITATE: