Ziua internationala de constienizare asupra risipei si pierderilor de alimente. Romania si-a asumat reducerea cu 50%.
Marti, 29 Septembrie 2020

 

Cu 76 de kg deseuri alimentare pe cap de locuitor dupa ultimele cercetari, conform Agendei 2030 pentru dezvoltarea durabila, adoptata de ONU, Romania si-a asumat reducerea cu 50% a risipei alimentare pana in anul 2030.

AdPlayers. info

Incepand din acest an, Adunarea Generala a Natiunilor Unite (UNGA) a declarat 29 septembrie 2020  Ziua internationala de constienizare asupra risipei si pierderilor de alimente.

Cu ocazia sarbatoririi pentru prima data la nivel international a Zilei internationale de constientizare asupra risipei si pierderilor de alimente, InfoCons lanseaza numarul scurt 0219615 numar cu tarif normal in reteaua Telekom apelabil din toate retelele pentru informarea consumatorilor si mai ales a sesizarilor in domeniul risipei si pierderilor alimenare, fiindca doar impreuna putem gasi solutii pentru cresterea calitatii vietii.

Conform Agendei 2030 pentru dezvoltarea durabila, adoptata de ONU, Romania si-a asumat reducere cu 50% a risipei alimentare pana in anul 2030.

Prin sarbatorirea acestei zile se urmareste promovarea solidaritatii nationale si internationale in lupta impotriva foametei, a malnutritiei si a saraciei, precum si transferul de cunostinte, dar si de echipamente catre tarile in curs de dezvoltare, mai ales in sprijinul micilor fermieri, informarea, constientizarea si educarea consumatorilor asupra impactului negativ pe care il produce risipa de alimente asupra tuturor resurselor naturale, umane, etc.

Risipa si pierderile alimentare pe langa un impact asupra mediului care devine o problema tot mai stringenta a planetei, acest lucru duce si la o pierdere semnificativa a calitatii vietii cetateanului deoarece pierderea si risipa alimentara se traduce in costuri directe pentru consumatori iar in noul concept global One Health problematica risipei si pierderilor alimentare este o veriga importanta  a mecanismului global de identificare a unor solutii de crestere a calitatii vietii atat a cetatenilor, a mediului, faunei, iar in final o planeta mai sigura pentru fiecare dintre noi.

Criza provocata de noul coronavirus a demonstrat cat de vulnerabili suntem cu totii si cat de important este sa restabilim echilibrul intre activitatea umana si natura. Devine tot mai evidenta necesitatea asigurarii unui echilibru mai bun intre natura, sistemele alimentare si biodiversitate – pentru a proteja sanatatea si bunastarea populatiei si, in acelasi timp, pentru a spori competitivitatea si rezilienta Uniunii Europene.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in parteneriat cu InfoCons sub egida Programului "Respect mancarii!" vor organiza un eveniment la sediul ministerul pentru celebrarea acestei zile in data de 29 Septembrie 2020.

“InfoCons de 10 ani lupta in continuu pe tema reducerii risipei alimentare atata prin constientizarea si educarea cetatenilor in calitatea lor de consumatori cat si a agentilor economici pentru ca intreg lantul de la productie pana pe masa consumatorului sa poata fi monitorizat printr-o trasabilitate care pe langa calitatea produselor sa aduca si o reducere semnificativa a risipei agroalimentare.” spune Sorin Mierlea, Presedinte InfoCons

InfoCons a reusit sa implementeze Programe si Proiecet atat proprii cat si europene pe tema risipei alimentare reusind sa aduca la cunostinta consumatorilor atat in randul invatamantului preuniversitar catre elevi si cadre didactice cat si pentru cetateni informatii utile constante, cursuri cat si retete prin care reducerea risipei si pierderilor alimentare a inceput sa devina un fapt real si nu doar un deziderat.

Asociatia InfoCons este partener al Proiectului european pe tema reducerii risipei alimentare “Respect mancarii!” alaturi de alte 5 tari europene prin care se doreste o uniformizare a constientizarii problematicii risipei alimentare la nivelul Uniunii Europene.

In data de 15 iulie 2020 a fost adoptata Legea nr.131 pentru completarea alin. (8) al art. 270 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si pentru modificarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Aceasta lege se adreseaza operatorilor economici platitori de TVA, ce participa la programe de combatere a risipei alimentare.

Prin aceasta lege au fost rezolvate trei probleme cu care se confruntau, atat donatorii cat ti receptorii, in demersul de donare a alimentelor, si implicit reducerea risipei alimentare : donatorii nu aveau deductibilitate fiscala la donarea alimentelor, contractele de donatie trebuiau incheiate sub forma autentica la notar si eligibilitatea organizatiilor beneficiare care erau obligate sa solicite inscrierea in lista operatorilor receptori, conform Legii nr. 217/2016  .

Asociatia InfoCons este un promotor al risipei alimentare in Romania lansand in anul 2012 Campania „o9atitudine! Stop risipei de alimente!”, in parteneriat cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Totodata, in cadrul campaniei, a fost realizat studiul privind reducerea risipei alimentare, la nivel national.

Conform unui alt studiu realizat in anul 2013, cei mai mari generatori de deseuri alimentare, exprimate in kg pe cap de locuitor, sunt Tarile de Jos (541 kg), Belgia (345 kg), Cipru (327 kg) si Estonia (265 kg), iar la polul opus cele mai mici sunt Slovenia (72 kg), Malta si Romania (ambele cu cate 76 kg), Grecia (80 kg) si Republica Ceha (81 kg).

Mai mult in Responsabilitate Sociala, CSR


PUBLICITATE: