Semnal de alarma de la Fundatia Renasterea: Pacientii oncologici, pusi in pericol datorita restrictiilor din pandemie
Miercuri, 20 Mai 2020

 

Credit: Fundatia Renasterea / McCann PR

Fundatia Renasterea pentru Educatie, Sanatate si Cultura trage un semnal de alarma cu privire la situatia in care se gasesc, de la inceputul pandemiei de coronavirus, bolnavii de cancer din Romania – dar si din alte tari, conform Studiului emis de organizatia Europa Donna - Transforming Breast Cancer Together - Impact of Covid-19 on Breast Cancer Patients.

AdPlayers. INFO

Fundatia Renasterea pentru Educatie, Sanatate si Cultura trage un semnal de alarma cu privire la situatia in care se gasesc, de la inceputul pandemiei de coronavirus, bolnavii de cancer din Romania – dar si din alte tari, conform Studiului emis de organizatia Europa Donna - Transforming Breast Cancer Together - Impact of Covid-19 on Breast Cancer Patients, anunta organizatia intr-un comunicat.

Potrivit informarii, operatiile amanate sau chiar anulate, imposibilitatea continuarii tratamentelor, schimbarea schemelor de tratament sau stresul cauzat de toata aceasta situatie sunt doar cateva dintre modurile in care pandemia de coronavirus afecteaza acesti pacienti, toate cu efecte extrem de grave asupra sanatatii lor mentale si fizice.

Fundatia Renasterea subliniaza ca este bine cunoscut faptul ca un cancer depistat in stadii incipiente are sanse de vindecare de peste 80%, in conditiile in care exista posibilitatea unui screening preventiv. Or, in aceasta perioada de pandemie COVID-19, accesul la investigatii profilactice a fost ingreunat de restrictiile impuse de starea de urgenta.

„Sistarea activitatii cabinetelor de ambulatoriu de specialitate sau din policlinici ingreuneaza foarte mult diagnosticul precoce sau controalele post terapeutice pentru pacientii oncologici. Astfel, multi pacienti se vor prezenta mai tarziu, cu simptomatologie agravata si stadii avansate ale bolii”, spune Dr. Brandusa Aldea, Medic Primar Obstretica-Ginecologie, Chirurg Oncolog la Institutul Oncologic Bucuresti, Centrul Medical de Excelenta Renasterea.

O alta categorie defavorizata o reprezinta pacientele cu tratamentele finalizate, care trebuie sa se prezinte periodic la reevaluari. Ele au, pana la 5 ani de la finalizarea tratamentului, risc de recidiva, iar o interventie rapida le ajuta sa redevina sanatoase.

Victoria Asanache, Navigator de Pacienti, Presedintele Asociatiei Amazonia, cea care, prin interactiunea cu pacientii oncologici, cunoaste foarte bine provocarile la care au fost supusi acestia, rezuma situatia astfel: „Probabil, dupa cum stim sau simtim, pandemia a schimbat normalitatea pe care o cunosteam cu totii!”

,,Din pacate, aceasta modificare a normalitatii a lovit puternic situatia pacientilor oncologici in Romania: de exemplu, pacienti diagnosticati imagistic cu leziuni suspecte nu au mai avut unde sa efectueze biopsiile, pacienti programati pentru evaluare post chimioterapie, radioterapie sau evaluare trimestriala au fost amanati sau trimisi la oncologia de teritoriu, unde nu au avut acces, nefiind in evidenta privind controalele  anterioare, iar pacienti care urmau sa fie operati si carora li se administrase deja chimio neoadjuvanta, nu s-au mai putut opera in timp util, unii amanand interventia si iesind din perioada de siguranta” a mai adaugat Victoria Asanache.

Specialista mai explica, deasemenea, ca in toata aceasta perioada, unele paciente diagnosticate cu cancer de col uterin nu au mai putut incepe radioterapia, alti pacienti nu au mai putut beneficia de gratuitate pentru investigatii imagistice, intrucat spitalele la care erau programati au devenit spitale-COVID si nu au gasit locuri in alte unitati decat contra cost, iar unii pacienti aflati sub tratament nu au mai fost primiti la seriile de chimioterapie sau radioterapie, intrucat spitalul a depistat pacienti sau personal infectat. In plus, s-a inregistrat o reducere in achizitia unor medicamente scumpe de tipul celor de imunoterapie.

„Și, peste toate aceste probleme, pacientii se lovesc de imposibilitatea ajungerii la spital in cazul celor ce locuiesc in alta localitate si nu au mijloace proprii de transport”, a conchis Asanache.

Provocarile sistemul de sanatate din domeniul oncologic din Romania din ultima perioada

Pe baza studiului emis de organizatia Europa Donna - Transforming Breast Cancer Together – Impact of Covid-19 on Breast Cancer Patients, Fundatia Renasterea a centralizat mai multe provocari cu care se confrunta in aceasta perioada sistemul de sanatate din domeniul oncologic din Romania, cu accent pe cancerul la san, printre acestea numarandu-se:

Resurse diminuate pentru ingrijirea pacientilor cu cancer de san, inregistrate in urma redirectionarii eforturilor catre abordarea pandemiei de COVID-19. Pacientii cu cancer de san si personalul medical din sectiile de oncologie se confrunta cu provocari tot mai mari pentru a asigura continuitatea serviciilor si a asistentei. In plus, inchiderea frontierelor si limitarile la exporturi si importuri ar putea ameninta accesul la anumite tratamente pentru cancerul de san.

Intarzieri in screening si diagnostic. In climatul actual, este dificil pentru pacientii care se confrunta cu simptome precoce ale bolii sa solicite asistenta medicala, atat din lipsa serviciilor disponibile sau a accesului foarte greoi la servicii medicale de diagnostic, cat si a fricii de a contracta virusul. In plus, majoritatea programelor de screening sunt in prezent in asteptare si consulturile medicale care nu sunt considerate urgente sunt intarziate. Acest lucru este problematic, deoarece diagnosticarea precoce al bolii este un element cheie in tratarea cu succes a cancerului de san. Ca atare, pacientul poate ajunge, in aceasta perioada, la un diagnostic in stadiu mai avansat, care este mai dificil de tratat, necesita mai multe resurse si ar putea avea un impact negativ asupra ratei de supravietuire.

Intarzieri in tratamentul cancerului de san. Din cauza situatiei actuale, au fost incetinit sau chiar blocat accesul la anumite servicii, inclusiv interventiile chirurgicale care nu sunt considerate urgente. Acest lucru a dus la anularea a numeroase controale medicale si monitorizari, ceea ce pune in pericol pacientii cu un risc mai mare de recidiva sau progresie a bolii. De asemenea, adauga stres psihic enorm pentru pacientii care sunt deja afectati de primirea acestui diagnostic.

Intreruperea studiilor clinice. In multe domenii, a existat o suspendare temporara a unor studii clinice, fie pentru ca a fost nevoie ca subiectii de studiu sa se auto-izoleze, fie pentru ca profesionistii din domeniul sanatatii au fost redirectionati catre sarcini legate de COVID-19. Continuitatea acestor studii este esentiala, deoarece ele reprezinta adesea o linie importanta de tratament pentru pacientii cu cancer de san avansat sau pentru pacientii care nu raspund la tratamente standard.

Stres crescut cauzat de intreruperea tratamentelor si de frica de COVID-19. Intarzierile descrise mai sus in procedurile si interventiile chirurgicale programate pot provoca o suferinta emotionala considerabila pacientilor cu cancer de san, care, de multe ori, se gasesc in situatii dificile atunci cand primesc vestea referitoare la amanarea procedurii chirurgicale sau a tratamentului lor.

In plus, persoanele diagnosticate cu cancer sunt mai vulnerabile si sunt susceptibile sa dezvolte complicatii din cauza virusului. Pacientii cu cancer de san care fac chimioterapie, terapie biologica sau radiatii au sistem imunitar slabit, ceea ce le expune unui risc mai mare de complicatii daca sunt infectati. Acest lucru mareste si mai mult sarcina de stres pe care bolnavii cu cancer de san o au deja din cauza starii lor.

Stres pentru supravietuitorii de cancer. Anularea examenelor medicale periodice, precum mamografiile, ecografiile si chiar a servicii de suport psihologic pentru reintegrarea in cursul firesc al vietii, creeaza o anxietate enorma pentru supravietuitoarele cancerului mamar.

Concluzii

Fundatia Renasterea reitereaza, in concluzie, ca este absolut necesara facilitarea accesului pacientilor cronici la diagnostic si tratament cat mai curand, prin crearea de circuite separate, protocoale si masuri de protectie, atat in ceea ce priveste serviciile medicale de diagnostic – investigatii imagistice si consult medical – cat si procedurile de tratament si interventii chirurgicale.

Mai mult in Responsabilitate Sociala, CSR, Coronavirus

 


PUBLICITATE: