RODIPET nu vrea Saptamana Financiara
Marti, 02 Mai 2006

RODIPET nu vrea Saptamana Financiara( AdPlayers.ro ) Agentia de Monitorizare a Presei – Academia Catavencu (AMP-AC) condamna actul de cenzura indreptat impotriva publicatiei Saptamana Financiara de catre compania de distributie de presa RODIPET, se arata intr-un comunicat de presa al AMP-AC.

Potrivit sursei citate, in dimineata zilei de ieri, 1 mai, publicatia Saptamana Financiara a fost de negasit la chioscurile RODIPET din tara. Editia respectiva a saptamanalului, se mai arata in comunicat, continea un amplu material despre afacerile patronatului RODIPET.

Conducerea RODIPET a informat Saptamana Financiara printr-un fax  transmis in dimineata zilei de 1 mai ca exista disfunctionalitati in distribuirea publicatiei din cauza numarului redus de personal care lucreaza in ziua respectiva, solicitandu-se o intalnire "pe aceasta tema (...) la care sa participe domnii Mihai Craiu, Radu Preda si Robert Veress". Cei trei sunt directorul general al companiei editoare a Saptamanii Financiare, respectiv redactorul sef si autorul articolului referitor la RODIPET. Solicitarea este cu atat mai interesanta cu cat ultimii doi, redactorul sef si autorul articolului RODIPET nu au atributii sau responsabilitati in relatiile comerciale cu RODIPET ci doar atributii editoriale la saptamanalul economic.

“Cum nici o alta publicatie cu exceptia Saptamanii Financiare nu a reclamat probleme cu distributia in data de 1 mai si nu a primit o instiintare asemanatoare din partea RODIPET, exista suficiente motive sa credem ca avem de-a face cu un act de cenzura” spun reprezentantii Agentiei de Monitorizare a Presei – Academia Catavencu. “Acest act incalca nu numai dreptul consfiintit printr-un acord comercial al unei publicatii de a fi distribuite ci, mai ales, dreptul publicului de a fi informat”, mai arata ai.

Oficialii AMP – AC subliniaza ca situatia este cu atat mai grava "cu cat avem de-a face cu cel mai mare distribuitor de presa din Romania a carui activitate este direct afectata de interesele personale ale patronatului, principalul vaduvit fiind publicul consumator de presa".

In finalul pozitiei sale, AMP-AC cere patronatului RODIPET sa-si respecte obligatiile comerciale fata de institutiile de presa, indiferent de continutul publicatiilor pe care le distribuie si sa renunte la astfel de practici anti-democratice de natura sa santajeze si sa intimideze mass media din Romania.

Potrivit site-ului companiei, “RODIPET S.A. este cea mai importanta companie de distributie a presei din Romania, cu o cifra de afaceri in continua crestere de la 33 milioane EUR in 2003 la peste 41 milioane EUR in 2004 si la aproximativ  70 milioane EUR in 2005, fiind singurul distribuitor de presa care aprovizioneaza zilnic cele peste 1400 de puncte de vanzare din 41 de agentii arondate fiecarui judet al Romaniei”. RODIPET detine, conform aceleiasi surse, 22 - 30 % din cota de piata in domeniul distributiei de presa din Romania si colaboreaza cu peste 500 de edituri (presa si carte), avand in portofoliu peste 900 de titluri.

Iulian Toma iulian.toma@adplayers.ro

PUBLICITATE: