Proprietati antivirale din alimentele vegetale. Primele rezultate ale studiului Corona-AI, in timp record cu aplicatia DreamLab
Marti, 08 Decembrie 2020

Utilizatorii DreamLab au ajutat Imperial College London sa finalizeze prima etapa a proiectului de cercetare Corona-AI in doar sase luni. Studiul a identificat molecule cu proprietati antivirale din alimentele obisnuite pe baza de plante si medicamente care s-ar putea dovedi eficiente impotriva virusului COVID-19.

AdPlayers. info

Utilizatorii de smartphone-uri din intreaga lume au ajutat Imperial College London sa finalizeze prima etapa a proiectului de cercetare Corona-AI in doar sase luni. Procesul s-a desfasurat semnificativ mai rapid decat ar fi fost posibil prin metode standard de cercetare. Proiectul Corona-AI, lansat de Fundatia Vodafone in luna aprilie in cadrul aplicatiei mobile DreamLab in mai multe tari, printre care si Romania, urmareste identificarea unor combinatii ale medicamentelor existente si moleculelor din diverse alimente uzuale care ar putea ajuta pacientii cu COVID-19.

Molecule cu proprietati antivirale din alimentele obisnuite de provenienta vegetala

Potrivit reprezentantilor de comunicare, cercetatorii de la Imperial College London au anuntat descoperirile preliminarii ale cercetarii, inclusiv identificarea unor molecule cu proprietati antivirale din alimentele obisnuite de provenienta vegetala, cum ar fi fructele de padure (in special coacaze negre, merisor si afine), mere, portocale, lamai, varza, broccoli, ceapa, usturoi, patrunjel si fasole.

De asemenea, studiul a constatat ca medicamentele obisnuite utilizate pentru combaterea tulburarilor cardiovasculare si metabolice – precum simvastatina, atorvastatina si metformina – ar putea fi utilizate si impotriva COVID-19. Descoperirile vor fi analizate in continuare de catre cercetatori, care spun ca este necesara o validare clinica pentru a evalua potentialul impact al acestor molecule.

Dr. Kirill Veselkov de la Departamentul de Chirurgie si Oncologie al Imperial College London, coordonator al proiectului Corona-AI, a declarat: „Desi, pe buna dreptate, se pune mult accent pe descoperirea unui vaccin pentru COVID-19, preocuparea noastra este de a gasi modalitati prin care sa putem ajuta oamenii care au contractat virusul, reducand fie durata, fie gravitatea bolii. Pentru pacientii care nu necesita internare exista nevoia unui tratament inovator si rentabil care poate fi administrat in afara spitalului. Ne asteptam ca strategiile nutritionale bazate pe alimente bogate in fitoelemente sa ofere o solutie noua in acest sens.”

100 de milioane de calcule matematice

In prima etapa, proiectul Corona-AI a ajutat oamenii de stiinta sa exploreze efectul potential a mii de molecule din medicamente si alimente. Cu ajutorul aplicatiei DreamLab si a inteligentei artificiale au fost rezolvate 100 de milioane de calcule matematice. Dupa incheierea tuturor fazelor de cercetare – termen estimat pentru decembrie 2021 – rezultatele obtinute vor fi puse la dispozitia comunitatii medicale pentru a facilita studiile clinice. Concluziile legate de alimentele cercetate ar putea fi integrate in sfaturile dietetice pentru pacientii care se recupereaza dupa COVID-19.

DreamLab este o aplicatie premiata, dezvoltata de Fundatia Vodafone, care ofera oricarui posesor de smartphone o modalitate facila de a sprijini cercetarea in domeniul cancerului. Incepand din aprilie 2020, in aplicatie a fost inclus Corona-AI, un proiect care foloseste aceeasi tehnologie pentru a ajuta la lupta impotriva raspandirii coronavirusului.

1 milion de utilizatori din 17 tari

Aplicatia mobila utilizeaza puterea comuna de procesare a smartphone-urilor pentru a efectua calcule complexe intr-un ritm mult mai rapid decat in mod traditional. Pana in prezent, DreamLab a fost descarcata de aproape 1 milion de utilizatori din 17 tari care au ales sa sustina cercetarea stiintifica. In acest moment, aplicatia este disponibila in Romania, Australia, Italia, Noua Zeelanda, Spania, Marea Britanie, Portugalia, Cehia, Ghana, Africa de Sud, Republica Democratica Congo, Lesotho, Germania, Irlanda, Grecia, Olanda si Albania.

DreamLab a fost lansata local de catre Fundatia Vodafone Romania in septembrie, 2019 si poate fi descarcata din App Store sau Google Play Store. Pentru ca aplicatia sa functioneze in limba romana, utilizatorii trebuie sa aiba smartphone-ul setat pe aceasta limba. Orice utilizator o poate descarca in mod gratuit, insa, odata instalata, aplicatia genereaza trafic de date. Vodafone Romania sustine proiectul DreamLab prin acordarea gratuita a traficului de date nationale necesar functionarii aplicatiei pentru clientii sai. DreamLab nu are acces la informatiile utilizatorilor.

Mai multe informatii sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro/dreamlab/.

Mai mult in Responsabilitate Sociala, CSR


PUBLICITATE: