Peste 35% dintre elevii de clasa a IV-a cu probleme serioase la citit. Caravana Pofta de Carte vrea sa schimbe ceva cu 10.000 de copii
Luni, 10 Octombrie 2016

Pe langa acestea, 1.000 de ,,Carti mari ilustrate’’ vor ajunge la educatorii din gradinite in campania initiata de OvidiuRO

adplayers. info

Asociatia OvidiuRo anunta startul Caravanei Pofta de carte cu sesiuni de citit ce se vor intinde pe tot parcursul anului scolar 2016-2017. Proiectul este menit sa creasca nivelul de constientizare a importantei cititului interactiv, ,,cu glas tare’’, dar si a necesitatii unei alimentatii sanatoase pentru copii si beneficiaza de sutinere din partea Carrefour Romania si Carrefour Foundation, anunta reprezentantii de comunicare.

Caravana in 41 de judete

Potrivit informarii, cu sprijinul autoritatilor locale si judetene, Caravana Pofta de carte a inceput in judetul Arges, unde traiesc peste 3300 de copii ce ar putea beneficia de programul national Fiecare Copil in Gradinita (FCG) si in judetul Bihor, cu peste 2600 de copii eligibili estimati. Pana la finalul anului scolar, aceasta caravana va ajunge la copii defavorizati din toate cele 41 de judete ale tarii, proiectul fiind o continuare fireasca a Caravanei de vara FCG ce a acoperit 99 de comunitati din 15 judete.

,,Caravana din vara trecuta a demonstrat intr-adevar cat de dorite sunt cartile ilustrate de catre copiii din comunitatile sarace. Majoritatea chiar nu mai vazusera astfel de carti inainte si au fost efectiv fascinati – erau incantati sa li se citeasca. Pana si copiii mai mari s-au inghesuit la citit’’ a declarat Leslie Hawke, cofondator OvidiuRo.

,,Cartile ilustrate nu sunt chiar un lucru obisnuit in gradinitele din mediul rural, asa ca unul dintre obiectivele noastre este sa modelam tehnici de citit interactiv, cu glas tare, care sa le fie utile atat educatorilor cat si parintilor – si sa le oferim acestora carti ilustrate de buna calitate care sa poata fi folosite cu succes la clasa’’ adauga Leslie Hawke.

,,Ne bucuram sa putem sustine in continuare programul Fiecare Copil in Gradinita initiat de OvidiuRo si devenit in scurt timp – cu implicarea companiilor private, a autoritatilor publice nationale si locale si unitatilor de invatamant – un mecanism eficient de combatere a fenomenului parasirii timpurii a scolii, ce ia amploare in zonele sarace din Romania” a declarat Andreea Mihai, Director de Marketing&Comunicare, PR&Solidaritate, Dinamica Comerciala&Pricing Carrefour Romania.

„Anul acesta ne dorim sa apropiem si mai mult de educatie copiii si parintii din mediile defavorizate si sa promovam doua mesaje esentiale pentru sansa acestora la o viata mai buna: importanta cititului interactiv si necesitatea unei alimentatii sanatoase’’

Peste 35% dintre elevii de clasa a IV-a cu probleme serioase la citit

Cum functioneaza: Copiii de varsta prescolara – indiferent daca sunt inscrisi sau nu – sunt invitati alaturi de parintii lor sa participe la sesiuni de citit interactiv, cu glas tare, la gradinita din localitate.  La finalul acestor sesiuni, fiecare copil primeste propria carte (,,Sa mancam multe culori’’), personalizata cu numele lui de catre profesor, pe care o poate lua apoi acasa. Tema sesiunilor de citit de anul acesta este alimentatia sanatoasa, iar cititorii pornesc activitatea de la o carte publicata initial in limba engleza si adaptata de OvidiuRo pentru copiii din Romania.

Romania este a doua dintre tarile cu cea mai mare inegalitate socio-economica din UE  iar acest decalaj se reflecta in mod direct in nivelul de alfabetizare si performantele copiilor la citit. Potrivit Raportului de tara realizat de ELINET , Romania este pe locul 23 (din cele 24 de state UE participante la evaluarile PIRLS in 2011) cu peste 35% dintre elevii de clasa a IV-a demonstrand probleme serioase la citit (acesti copii fiind in acelasi timp si cei mai expusi riscului abandonului timpuriu al scolii).

Carrefour Romania a sutinut si Caravana de Vara FCG, pe parcursul careia au fost distribuite prescolarilor un numar de  6000 de carti iar peste 3000 de parinti au fost consiliati cu privire la importanta educatiei timpurii si a cititului impreuna cu cei mici. In acest an scolar, Caravana Pofta de Carte va aduce literatura pentru copii si sfaturi pentru alegeri sanatoase in alimentatie pentru peste 10.000 de copii si pentru parintii acestora.

Mai mult in Responsabilitate Sociala, CSR


PUBLICITATE: