Habitat for Humanity Romania si Asociatia Hercules ajuta 200 de copii cu "Educatia construieste viitorul"
Joi, 01 Iunie 2017

In cadrul unui proiect mai larg ce vizeaza peste 200 de copii din familii defavorizate, Habitat for Humanity Romania si Asociatia Hercules, in parteneriat cu Primaria Municipiului Buftea, construiesc un centru comunitar care va oferi zi de zi acces gratuit la o masa calda, after-school si activitati de educatie non-formala pentru aproximativ 50 de copii

adplayers. info

Sub titlul “Educatia construieste viitorul”, Habitat for Humanity Romania si Asociatia Hercules, in parteneriat cu Primaria Municipiului Buftea, construiesc un centru comunitar care va oferi zi de zi acces gratuit la o masa calda, after-school si activitati de educatie non-formala pentru aproximativ 50 de copii, anunta responsabilii de comunicare ai proiectului.

Potrivit autorilor, de-a lungul unui an, alti 150 de copii vor beneficia de prezenta centrului in comunitate. Fundatia Saint-Gobain, Coface si Holcim Romania s-au alaturat proiectului cu importante contributii financiare si in materiale de constructie.

Centrul de zi din Buftea a fost gandit ca o replica a proiectului de succes al Asociatiei Hercules implementat deja in orasul Costesti, judetul Arges: Centrul de zi Hercules, o a doua casa pentru 50 de copii din Costesti si satele invecinate.

Lucrarile la centrul comunitar din Buftea vor incepe in luna septembrie 2017. La fel ca in toate proiectele Habitat for Humanity Romania, la realizarea lucrarilor vor fi implicati voluntari din strainatate si din companiile romanesti.

In sprijinul copiilor din familii defavorizate

Centrul comunitar va deservi doua scoli din Flamanzeni si Buciumeni - cartiere defavorizate din Buftea, unde saracia, conflictele si conditiile grele de locuire afecteaza puternic dezvoltarea si educatia copiilor. Din cei 350 de copii care invata la cele doua scoli, aproximativ 250 provin din familii dezavantajate. Cei mai multi dintre parinti nu au un loc de munca stabil si traiesc din alocatiile copiilor, din ajutor social sau din lucrul cu ziua.

“Copiii sunt cei mai afectati de conditiile dificile in care sunt nevoiti sa creasca. Sunt bucuros ca impreuna cu partenerii nostri vom putea oferi o sansa la un viitor mai bun si, implicit, la o locuire decenta, pentru sute de copii” afirma Roberto Patrascoiu, director national Habitat for Humanity Romania. „Am gandit o cladire eficienta energetic, pentru a tine costurile de intretinere cat mai mici. Astfel, Asociatia Hercules va putea folosi o parte cat mai mare din fondurile stranse in programele educationale. Speram ca alti parteneri sa se alature eforturilor noastre si sa putem inaugura cat mai repede centrul”.

Centrul construit pe parcursul a doi ani va respecta principiile eficientei energetice si va fi coordonat de Asociatia Hercules, organizatie cu o experienta de peste 10 ani in dezvoltarea de proiecte sociale si educationale pentru copiii din familii vulnerabile. Din 2007, Asociatia Hercules coordoneaza in Costesti, judetul Arges, un centru de zi similar – Centrul de zi Hercules – cu rezultate excelente.

Petruta Stanescu, director executiv al Asociatiei Hercules, fondator si coordonator al Centrului de zi Hercules din Costesti, Arges, a adaugat: „Obiectivul principal al Centrului de zi este prevenirea abandonului scolar, imbunatatirea performantei scolare si a calitatii vietii copiilor din comunitate. Pe langa o masa calda, peste 50 de copii vor beneficia zilnic de ajutor la teme, consiliere psihologica, activitati de educatie formala si non-formala care sa le dezvolte atat abilitatile intelectuale, cat si cele practice si de viata independenta, sa ii ajute sa devina adulti morali, responsabili, increzatori in fortele proprii. Alti 150 de copii vor fi implicati in activitati educationale si recreative prin intermediul evenimentelor in comunitate”.

De asemenea, parintii vor participa ca voluntari la ingrijirea centrului, vor avea acces la consiliere psihologica si parentala, traininguri de dezvoltare personala: de la antreprenoriat, la economie domestica, educatie financiara sau traininguri de eficienta energetica.

“Un centru de zi adresat copiilor este o necesitate in comunitatea Buftea. In cartiere precum cele din Buciumeni si Flamanzeni sute de familii si de copii supravietuiesc numai datorita ajutorului social. Pentru ca ne pasa de prezentul si de viitorul copiilor din comunitate, am spus imediat “da” propunerii venite de la cele doua ONG-uri partenere - Asociatia Hercules si Habitat for Humanity Romania - de a construi un centru de zi in comunitate si de a desfasura proiecte educationale si de sprijin pentru copiii care vin la scoala.”, a declarat Pistol Gheorghe, primar orasul Buftea.

Centrul Comunitar va avea o cladire eficienta energetic

Centrul comunitar din Buftea este proiectat sa respecte principiile eficientei energetice. Vor fi folosite solutii pasive pentru minimizarea pierderilor si consumului de energie. Cea mai importanta dintre acestea este forma compacta a cladirii - spatiile fiind proiectate in suprafete optime care vor tine transferurile termice la nivel minim.

Incaperile unde se vor desfasura activitatile principale sunt orientate spre Sud, astfel incat sa beneficieze de cat mai multa lumina naturala. Holurile, accesul spre curte, baile si spatiile tehnice, care necesita mai putina caldura, sunt orientate spre Nord. Cladirea va functiona cu un sistem de ventilatie naturala, care se va realiza din faza de constructie. Astfel vor fi eliminate ventilatiile mecanice, care adauga costuri suplimentare de energie si mentenanta. 

Potrivit autorilor, prin parteneriate dezvoltate cu producatori de profil, Habitat for Humanity Romania va folosi produse si materiale care indeplinesc standardele de eficienta energetica.

”Eficienta energetica se traduce atat prin costuri reduse la facturile de intretinere si energie, cat si prin cresterea considerabila a calitatii conditiilor de locuire, prin confortul, performanta si siguranta oferite. Iar eficienta energetica incepe odata cu materialele de constructii folosite. Ne bucuram ca putem contribui la conceperea unei cladiri performante si la crearea unui habitat propice dezvoltarii copiilor din comunitate, prin produse, solutii si servicii din portofoliul Saint-Gobain, asigurand totodata un viitor durabil si un impact scazut asupra mediului inconjurӑtor.” a motivat alegerea solutiei energetice Constantin Hariton, Delegat Adjunct al Grupului Saint-Gobain din Romania.

Habitat for Humanity si Asociatia Hercules

Habitat for Humanity este o organizatie non-profit prezenta in 70 de tari cu misiunea de a eradica locuirea saracacioasa. De 21 de ani in Romania, Habitat for Humanity Romania construieste, reabiliteaza, ofera consultanta, suport tehnic si deruleaza programe de eficienta energetica si de preventie si raspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile. Potrivit organizatiei, cu sprijinul a peste 32,000 de voluntari, internationali si din companiile romanesti, Habitat for Humanity Romania a ajutat peste 69,000 de oameni sa aiba o casa decenta sau sa isi imbunatateasca conditiile de locuit. Mai mult despre organizatie, pe site-ul Habitat for Humanity

Asociatia Hercules este o organizatie neguvernamentala non profit, a carei misiune este combaterea saraciei si imbunatatirea educatiei copiilor din comunitati defavorizate. In centre de zi educationale, asociatia ofera copiilor hrana sanatoasa, educatie de calitate, oportunitati de crestere, experiente pozitive, sansa la o copilarie mai frumoasa si la un viitor mai bun. Mai multe despre Asociatia si Centrul de zi Hercules pot fi gasite pe www.asociatiahercules.ro 

Mai mult in Responsabilitate Sociala, CSR

 


PUBLICITATE: