Nouă țări dunărene își unesc forțele pentru a proteja sturionii
Vineri, 18 Iulie 2025

Cofinanțat de Interreg Danube Region Programme, proiectul, cu o durată de trei ani, va crea primul sistem transnațional de monitorizare a sturionilor din bazinul Dunării, punand bazele conservării pe termen lung a speciilor de pești migratori.

AdPlayers. info

Treisprezece parteneri de proiect și o serie de parteneri strategici – instituții guvernamentale, autorități de căi navale, universități, ONG-uri și institute de cercetare, s-au reunit la București, in perioada 9 - 10 iulie, pentru a lansa proiectul „MonStur in the Danube", o nouă inițiativă transfrontalieră dedicată monitorizării și protejării uneia dintre cele mai periclitate specii migratoare din Europa - sturionii.

Cofinanțat de Interreg Danube Region Programme, proiectul, cu o durată de trei ani, va crea primul sistem transnațional de monitorizare a sturionilor din bazinul Dunării, punand bazele conservării pe termen lung a speciilor de pești migratori.

„Acest proiect transmite un mesaj clar: trebuie să acționăm impreună dacă vrem să salvăm sturionii pentru generațiile viitoare", a afirmat Gheorghe Constantin, manager de proiect - Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. „Dunărea ne unește - și eforturile noastre trebuie să o facă."

O soluție impărtășită pentru o provocare comună

Sturionii, adevărate „fosile vii", populează Dunărea de milioane de ani. Insă pescuitul excesiv, distrugerea habitatelor și fragmentarea cursului fluviului au dus aceste specii in pragul extincției. Două dintre cele șase specii native din Dunăre au fost deja pierdute, iar celelalte supraviețuiesc doar in populații izolate.

Proiectul MonStur in the Danube răspunde acestei situații prin:

Crearea unui sistem comun de monitorizare a sturionilor, care să armonizeze metodologiile și să conecteze bazele de date naționale

Cartografierea habitatelor esențiale și a coridoarelor de migrație, pornind din Germania pană la Marea Neagră

Testarea unor tehnici precum eDNA și telemetria pentru a evalua starea populațiilor de sturioni

Furnizarea de date științifice și recomandări comune pentru factorii de decizie de la nivel național și european

Implicarea comunităților locale și a autorităților in eforturile de protejare a sturionilor

Proiectul valorifică experiența acumulată in inițiative anterioare, precum proiectul MEASURES, și va contribui direct la Strategia UE pentru Regiunea Dunării (EUSDR), Planul Pan-European de Acțiune pentru Sturioni (PANEUAP) și Strategia UE pentru Biodiversitate 2030.



De la date din teren, la politici de mediu

Sistemul de monitorizare dezvoltat in cadrul proiectului va furniza nu doar date privind populațiile și habitatele de sturioni, ci și recomandări pentru planurile de management ale bazinelor hidrografice la nivel național și regional. Acestea vor susține  o mai bună coordonare intre autoritățile sectoriale, mai ales in zonele unde vor fi identificate noi habitate de reproducere, care trebuie protejate de dezvoltarea infrastructurii sau de alte amenințări.

Rezultatele obținute vor contribui la elaborarea unui Plan de Acțiune Transfrontalier pentru Sturioni in patru țări din sectorul superior și mijlociu al Dunării, plan care va armoniza măsurile de conservare a acestor specii de-a lungul intregului bazin al fluviului.

„Sturionii sunt indicatori esențiali ai sănătății raurilor. Prin proiectul MonStur in the Danube, construim nu doar un sistem de monitorizare, ci o platformă durabilă de colaborare și acțiune in sprijinul conservării pe termen lung a acestor specii", a declarat Cristina Munteanu, coordonator național pentru conservarea sturionilor in cadrul WWF-Romania (Fondul Mondial pentru Natură). 

„MonStur in the Danube este o oportunitate reală de a armoniza eforturile de monitorizare a sturionilor și de a contribui, prin știință, la conservarea unor specii emblematice ale Dunării" a spus Dr. ing. Marian Paraschiv - Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Delta Dunării

Proiectul MonStur in the Danube este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Interreg Danube Region Programme. 

Mai mult in Campanii, Responsabilitate Sociala, Sustenabilitate 


PUBLICITATE: