Festival Vizual intre 23 - 26 august la Brasov. AMURAL 2018 intitulata sugestiv Editia A4
Vineri, 17 August 2018

Credit: AMURAL / vimeo 

adplayers.info

In perioada 23-26 august va avea loc a patra editie a AMURAL Festival Vizual, intitulata sugestiv Editia A4. Timp de 4 zile intreaga zona Dupa Ziduri, cu padurea si monumentele sale medievale, devine “caietul de schite” a peste 100 de artisti din intreaga lume. Tema acestei editii – foaia A4 si infinitele posibilitati pe care aceasta le ofera.

Partenerii evenimentului: EPSON, Primaria Brasov, Consiliul Judetean Brasov, Fan Courier, Accenture, Gambrinus, Centrul Cultural German + Goethe Institut, Coresi, Aqua Carpatica, Institutul Polonez, Ambasada Suediei, Colegiul National Aprily Lajos, Universitatea Transilvania, Centrul Multicultural, One Night Gallery, Muzeul Judetean de Istorie, Ina Schaeffler, Cinema One, Ioooi, Green Revolution + I’Velo, Centrum House Hostel Brasov, Agentia Metropolitana Brasov, RAT BV

AMURAL – Festival vizual Dupa Ziduri este o initiativa privata a unui grup de tineri creativi originari din Brasov. Miza lor este de a conecta orasul la cele mai noi si mai spectaculoase manifestari artistice, propunand un festival cultural de dimensiune europeana ce aduce impreuna arta alaturi de cele mai noi forme de creatie si tehnologie. O miscare care sa transforme orasul in centrul cultural regional si national pe care si-l doresc atat brasovenii, cat si calatorii.

Ce promit organizatorii AMURAL 2018, editia A4?

Un labirint de proiectii video

"Recunoscut drept festivalul cu cele mai multe proiectii video simultane, AMURAL pluseaza in acest an si cu o lista impresionanta de show-uri Audio-Video pe scena de la Turnul Negru.

Max Cooper (UK) producatorul ale carui videoclipuri fascinante sunt intrecute doar de profunzimea muzicii va ocupa Turnul vineri seara.

Sambata scena va fi ocupata de duo-ul Melmann (ARG) – Maotik (CAN) cu un set de muzica si proiectii ambele live. Vor prelua cu aceeasi complexitate, dar cu propriul trip-hop Arms and Sleepers (USA) cu un show cinematic.

In cautarea sinesteziei AV vor fi si Danaga & Maria Brudasca live cu proiectii analog, BLN, Vlaicu Golcea & Mihai Pacurar. Li se adauga pe scena Ada Kaleh, Baba Dochia, Karpov not Kasparov si multi altii.

Asta doar la Turnul Negru.

Zidurile medievale devin pagini animate ale unei mari creatii

Zidul cetatii, Turnul Alb, Bastionul Graft sunt ecranele cele mai cautate si mai provocatoare pentru artistii invitati.

Surprizle vin insa cand adaugam la lista proiectiilor Casa Colaj (Crucea Rosie), Casa Bantuita, Turnul Macelarilor si chiar raul Graft.

Glimt Visuals (SWE) si Infimensions (CRO) se alatura celor mai bun VJ romani – Cote, Paketa12, Noetic, Pareidolia si tot asa pana la 16 artisti sau studiouri de arta video.

Aceasta impresionanta desfasurare de forta s-a putut realiza doar cu sprijinul unui partener de incredere cum este EPSON care furnizeaza majoritatea proiectoarelor video pentru festival.

Cel mai puternic proiector va fi 15.000 lumeni laser, cea mai noua si mai buna tehnologie de proiectie. Acesta va lumina Turnul Alb, astfel incat proiectia sa fie vizibila din Piata Sfatului si chiar de pe Tampa.

Cinematograful Popular

Cinematograful Popular este motivul pentru care am inceput acum 3 ani povestea AMURAL - cultura alternativa, contemporana, avea nevoie de un spatiu de manifestare in Brasov. Cu fiecare editie am demonstrat ca se poate, iar acum autoritatile au inceput renovarea Cinematografului Popular in ceea ce speram ca va fi o noua institutie culturala brasoveana.

Pentru a marca acest moment artistul canadian Maotik va realiza in interiorul salii instalatia video Aeryon. Publicul va putea intra pentru ultima data in sala cinematografului inainte de renovare.

Iar duminica vom incheia festivalul cu o proiectie 3D realizata de Aural Eye pe muralul devenit de acum obiectiv turistic. Probabil si acesta se va pierde odata cu vechea tencuiala, dar va trai in amintirea si fotografiile calatorilor ce au vizitat Brasovul in ultimii 2 ani.

Pe scena in aer liber din spatele Popular se vor impleti poezia si muzica live. Acest spatiu vine sa contrabalanseze artele digitale de la Turnul Negru printr-o abordare clasica, analog a artelor.

Expozitiile ocupa turnurile

In Turnul Alb vom aduce pentru prima data la festivalul nostru lucrari de realitate augmentata. Curatoriat de One Night Gallery, Turnul va gazdui lucrari de Raluca Bararu, Livia Falcaru si Victor Fota augmentate cu animatii ce vor putea fi vizionate cu telefonul mobil.

Tot aici artistii se vor juca in realitatea virtuala in mijlocul publicului.

Turnul Negru va contine in interior o expozitie dedicata acestei editii – lucrari de arta vizuala in format A4. Foto, design, ilustratie, colaj, singura conditie este dimensiunea: A4 - tribut pentru foaia alba de la care pleaca totul.

Bastionul Graft va adaposti animatiile faimosului regizor Tomek Baginski din Polonia, expozitia de design grafic dedicata lui Bogdan Ceausescu, maestru al afisului de arta si expozitia de banda desenata a lui Akira (Cristian Darstar) artist cu radacini brasovene ce revine sa expuna pentru AMURAL.

Intoarcerea artistului consacrat

Un alt brasovean ce exceleaza in domeniul sau este pictorul Ion Vacareanu – artist cu lucrari apreciate si licitate in intreaga lume. Expozitia-eveniment dedicata lui va avea vernisajul in timpul festivalului, dar va ramane montata timp de o luna la Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania.

Pentru un alt mare brasovean, faimosul Brassai, supranumit Les Yeuex de Paris pentru pozele sale cu Parisul in timpul noptii vom dedica o pictura murala. Colectivo Licuado din Uruguay se vor ocupa de creatie.”

VISSSUAL - Visul AMURAL

A doua mare locatie a festivalului si locul ce va deveni in curand centrul culturii alternative a orasului este VISSSUAL. O fosta linie de productie de pantofi se transforma cu fiecare eveniment intr-un hub cultural pentru artisti din toata lumea.

Pe parcursul festivalului aici vom gazdui expozitie de fotografie. In peisajul industrial vom aduce lucrari ale Gitta Seiler (GER) despre viata grea a tinerelor mame. Romania va fi reprezentata de Centrul de Fotografie Documentara prin Ioana Cirlig si Petrut Calinescu.

Iar vineri si sambata aici vor avea loc doua concerte ca un ying-yang. Vineri doar DJ fete cunoscatoare de techno, iar sambata DJ baieti iubitori de minimal house. Ambele insotite de proiectii imersive cum doar la AMURAL mai vezi.

Prin festival

Ceea ce va face insa festivalul viu si sanatos sunt instalatiile de arta aflate peste tot in calea ta. Fie ca vorbim de InDialog (FRA) cu senzori ai undelor cerebrale, de constructiile usoare ale lui Markus Puhlmann (GER), de obiectele repetitive ale lui Martin Balint sau arhitectii de frumos RIZI sau Trip, acest creatii dau dimensiune AMURAL prin ideile si forma lor.

Tot ca o instalatie de arta poate fi privit si CinemaTURNgraful de langa Turnul Alb unde vor rula filme si animatii de si despre arta.

Numarul artistilor depaseste 100, i-am amintit doar pe cei mai cunoscuti. Numarul proiectiilor si instalatiilor va fi record. Spectacolele audio-video vor schimba felul in care consumam concertele. Lucrarile ne vor pune pe ganduri. Totul va fi o sarbatoare vizuala jucausa si inteligenta in acelasi timp."

 Mai mult in Eveniment


PUBLICITATE: