Artmark lansează „Summer Sale", un nou concept dedicat tinerilor colecționari de artă, cu pornire de la un preț simbolic de doar 100 euro
Joi, 03 Iulie 2025

Sever Frentiu ,,Curtezana". Sursa Foto: Artmark.

Toate lucrările incluse in cele două evenimente pot fi admirate in expoziția deschisă cu intrare liberă, la Palatul Cesianu-Racoviță (din str. C.A. Rosetti nr. 5), in intervalul orar 10.00-20.00, zilnic (de luni pană duminică). Ambele licitații vor avea loc atat in sală, cat și online, pe Platforma Artmark Live. 

AdPlayers. Info

Luna iulie debutează la Artmark cu un nou concept dedicat colecționarilor de artă – „Summer Sale". Casa de Licitații A10 by Artmark inaugurează o formulă spectaculoasă prin care arta devine și mai accesibilă, datorită unor evenimente cu prețuri reduse, dar cu nume mari din patrimoniul artistic romanesc: „Summer Sale. Licitație de lichidare a două colecții", (marți, 8 iulie) și „Summer in the City. Licitația de Artă Postbelică și Contemporană" (joi, 10 iulie).

Primul dintre cele două evenimente funcționează integral după mecanismul deja consacrat de tip „Hanul cu Tei": fiecare lucrare pornește de la un preț unic, simbolic, de doar 100 de euro, fără rezerve. Este, așadar, ocazia ideală pentru colecționarii la inceput de drum sau pentru cei care caută să-și completeze colecția cu nume importante, fără constrangerile uzuale de buget.

Ambele evenimente includ o selecție remarcabilă de artiști reprezentativi pentru istoria artei romanești, de la marii maeștri ai inceputului de secol XX – Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Vermont, Rudolf Schweitzer-Cumpăna – pană la importanți reprezentanți artiști contemporani: Constantin Piliuță, Marcel Guguianu, Sabin Bălașa, Ion Pacea, Ștefan Calția, Jules Perahim, Sorin Ilfoveanu, Felix Aftene, Mihai Sarbulescu, Ion Iancuț, Aurel Băeșu, Leon Biju, Adam Bălțatu, Dimitrie Știubei, Georges Mazilu, Ștefan Pelmuș, Carol Hübner, Mircea Cantor, Geta Brătescu, Paul Gherasim și Horea Paștina.



Theodor Pallady ,,Peisaj Normand". Sursa foto: Artmark

Așadar, Theodor Pallady – figură majoră a artei moderne romanești și un pictor al cărui record de vanzare a fost stabilit la licitațiile casei A10 by Artmark prin adjudecarea panzei „Natură statică cu crizanteme galbene" la 67.500 de euro poate fi accesat acum mult mai ușor. Evenimentul din 8 iulie prezintă o lucrare a artistului cu totul deosebită: „Peisaj normand", ce are un spectaculos preț de pornire de numai 100 de euro, fără rezerve!

Printre primii vizitatori ai expoziției, actrița Monica Davidescu a fost surprinsă plăcut de revederea operelor sculptorului Marcel Guguianu, integrate și ele in selecția ambelor licitații. I-a atras atenția in mod deosebit lucrarea intitulată „Dalila", ce i-a amintit despre o operă similară de-a artistului, pe care o are in propria colecție. „Nu poți rata expoziția asta dacă ești cu adevărat iubitor și colecționar de artă. M-am bucurat că am intrat in galerie și am văzut atat de multe lucruri frumoase și m-am intalnit și cu Guguianu. L-am cunoscut prin 2006, am filmat la dansul in atelier, apoi l-am avut oaspete la nuntă. Ne-a oferit cadou de nuntă o statuetă de-a sa, pe care o păstrăm acasă, intr-un loc special", a povestit artista, pentru canalul de YouTube Artmark. De asemenea, văzand pictura realizată in 1978 de Sabin Bălașa: „Melancolie", Monica Davidescu și-a amintit și de un rol care a provocat-o să urce nud pe scena Teatrului Național din București: „M-am dus cu gandul la spectacolul «Livada de vișini» regizat de David Doiashvili. Eram in baie, jucam nud și, intr-adevăr, au fost mulți spectatori și cei din familie care m-au intrebat cum am putut să urc așa in scena".



Sabin Balasa ,, Melancolie". Sursa foto: Artmark

Licitația „Summer in the City" prezintă și alte lucrări spectaculoase. Organizatorul aminteste doar cateva: „Golf la Vama Veche" – una dintre picturile-emblemă realizate de Silvia Radu in 1997, in locurile care au inspirat-o și pentru a construi o biserică in zonă, trei gravuri „Les Rhinoceros" – realizate de Geta Brătescu și inspirate, probabil, de piesa cu același nume scrisă de Eugen Ionescu sau „Curtezană" – pictată de Sever Frențiu in 1985.

„Ne dorim democratizarea accesului la artă, așadar facem des eforturi de a incuraja tinerii colecționari și publicul larg să exploreze, să descopere și, de ce nu, să achiziționeze lucrări semnate de nume consacrate ale artei romanești", spune Roxana Dumitru, Sales Advisor al Casei A10 by Artmark.

Toate lucrările incluse in cele două evenimente pot fi admirate in expoziția deschisă cu intrare liberă, la Palatul Cesianu-Racoviță (din str. C.A. Rosetti nr. 5), in intervalul orar 10.00-20.00, zilnic (de luni pană duminică). Ambele licitații vor avea loc atat in sală, cat și online, pe Platforma Artmark Live.

Mai mult in Timp Liber, Eveniment, Licitatii 


PUBLICITATE: