AVC 360 atrage atentia: La 40 de secunde are loc un accident vascular crebral (AVC). La fiecare 4 minute, cineva moare din cauza unui AVC.
Luni, 18 Iunie 2018
 

La 40 de secunde are loc un accident vascular crebral (AVC). La fiecare 4 minute, cineva moare din cauza unui AVC.

Asociatia Romana de Comunicare in Sanatate (ARCIS) si evenimentele organizate contrinbuie la cresterea constientizarii pericolelor pe care le reprezinta aceasta boala

adplayers. Iulian Toma

Accidentul vascular cerebral constituie o problema majora de sanatate publica, aici si oriunde pe glob. Din cauza mortalitatii, dizabilitatii pe termen lung, a costurilor foarte mari pentru economia acelei tari. Putem sa dam statistici din afara tarii, mai putin din tara noastra. 

„In Romania „cu asta ar trebui sa incepem: sa numaram!” Spun asta citand din prezentarea dnei conf. dr. Luciana Rotaru, unul dintre speakerii nostri la primul eveniment medical din seria de conferinte care fac parte din programul „AVC360 - Calatoria Pacientului” desfasurat la Craiova””, spune Dr. Adelaida Marinescu de la Asociatia Romana de Comunicare in Sanatate (ARCIS) care, prin evenimentele organizate contribuie la cresterea constientizarii pericolelor pe care le reprezinta aceasta boala.

„Noi nu avem statistici detaliate si precise. In Romania mai mult banuim care este situatia. Daca, de exemplu, in Europa, aproximativ 200 de oameni din 100.000 sufera anual un AVC, in Romania media pare sa fie mult mai ridicata, aproape de 300 de cazuri anual la 100.000 de locuitori" mai spune medicul specialist.

Chiar daca in Romania nu sunt cunoscut cifre exacteDr. Adelaida Marinescu citeaza statisticile ingrijoratoare, la nivel global:

•            In fiecare an, 800.000 de oameni trec printr-un episod de accident vascular cerebral nou sau recurent.

•            La fiecare 40 de secunde are loc un accident vascular cerebral.

•            La fiecare 4 minute, cineva moare din cauza unui accident vascular cerebral.

•            80% dintre AVC-uri pot fi prevenite (potrivit National Stroke Association)

•            Una din 6 persoane traieste un episod de AVC pe parcursul vietii. 

•            La nivelul Europei, in anul 2013, procentul femeilor care au murit din cauza unui AVC a fost mai mare decat al barbatilor, 10% comparativ cu 7%. (Sursa Eurostat)

•            In 2013, Bulgaria (19.7%) si Romania (18.7%)  au ocupat primele doua locuri, cu cele mai mari procente de decese cauzate de atacurile cerebrale, inregistrate in toata Europa, potrivit Eurostat.

Mai jos un interviu adplayers cu Dr. Adelaida Marinescu de la Asociatia Romana de Comunicare in Sanatate (ARCIS) care, prin seria de evenimente AVC 360 organizate, contribuie la cresterea constientizarii pericolelor pe care le reprezinta aceasta boala. 

adplayers. Ce isi propune ARCIS cu seria de evenimente AVC?

Dr. Adelaida Marinescu: Inainte de a vorbi despre ce ne propunem, as vorbi despre DE CE am ales sa facem o serie de evenimente medicale dedicate AVC. O prima experienta a fost cea personala:  tatal meu  a suferit mai multe accidente vasculare. Povestea lui  a fost presarata cu multi „Daca as fi stiut…” sau „Daca mi s-ar fi spus…” precum si de regrete, neputinte, care au insotit informatii venite intamplator si care i-ar fi fost de mare folos daca le-ar fi avut mai devreme. Povestea lui  este povestea multor alti pacienti, pentru care ar fi fost mult mai bine si mai simplu daca ar fi avut acces la o mai buna informare despre boala lor. Nu fragmentate, pe specialitati, ci ca viziune si traseu de ansamblu. Sunt sute de mii de oameni  care ne privesc pe noi, medicii, cu speranta si ne investesc cu puterea de a le alina suferinta. Iar asta e o mare responsabilitate.

M-am tot gandit CE am putea face noi, profesionistii, ca sa-i ajutam, mai mult si mai bine, pe toti pacientii, tineri si mai putini tineri, care isi pun in noi toata speranta pentru insanatosirea lor. AVC-ul este o boala care necesita un management medical multidisciplinar (intai specialitati medicale precum neurologia, neurochirurgia, cardiologia, medicina fizica si de reabilitare, medicina de familie etc), dar si specialitati inrudite si care sunt de suport, cum ar fi kinetoterapia, fizioterapia, psihologia, logopedia. Ca sa nu mai vorbesc despre specialitatile care sunt implicate fie in profilaxia lui, fie in managementul afectiunilor care pot duce la AVC, cum ar fi medicina de familie, cardiologia, diabetologia, oncologia.

Și asa a aparut ideea, ca un prim pas ar fi ca noi, medicii, sa avem permanent o vedere de ansamblu, sa fim mai eficienti si sa stim, de exemplu, ce avem de facut si unde sa trimitem pacientul, atunci cand nu mai este de competenta noastra. Pentru asta, e important sa comunicam intre noi si sa vedem fiecare ce poate face pentru colegul lui si pentru bolnav. Adica sa formam o echipa in jurul suferindului.

Un al doilea pas tine de informarea mai buna a pacientilor si apartinatorilor in legatura cu aceasta „viziune de ansamblu” asupra a ceea ce inseamna AVC si a traseului necesar pana la recuperarea, cat mai deplina, a pacientilor.

adplayers. Ce alte activitati/demersuri mai vad asociatia si doctorii invitati pentru constientizarea implicatiilor la nivelul populatiei?

Dr. Adelaida Marinescu: La sfarsitul acestui an incheiem programul de conferinte medicale „AVC 360°” si vom trage concluziile in cadrul conferintei nationale cu participare internationala din luna decembrie. Sinteza rezultatelor se va materializa intr-un protocol de comunicare intre specialitatile care sunt implicate in managementul pacientului cu AVC si pe care intentionam sa-l punem la dispozitia Ministerului Sanatatii.

Acest protocol va fi creat cu sprijinul partenerilor nostri stiintifici din proiect. (in prezent Societatea Romana de Reabilitare Medicala, Societatea Nationala de Medicina de Familie, Societatea Romana de Geriatrie si Gerontologie, clinici private cum sunt Clinica de neurologie „Neuroaxis” si Grupul Affidea & Hiperdia Romania, dar poate ni se vor alatura si altii pe parcurs). Mai mult, vom exprima fata de decidenti si problemele identificate in cadrul programul nostru, cat si caile de rezolvare ale acestora.

In anul 2019 ne vom concentra mai mult pe informarea publicului larg. Ne gandim sa facem o campanie  de informare la nivelul comunitatii – speram sa stimulam interesul unor sponsori si sa avem fondurile necesare. Ideal ar fi ca aceasta campanie sa aiba statutul de campanie sociala si sa fie sprijinita de media scrisa si audio-vizual, autoritati locale, primarii, centrele medicale, inclusiv cele private, pentru ca accidentul vascular este o afectiune prea importanta ca mortalitate, dizabilitate si costuri pentru economie, ca sa mai fie ignorata.

Indiferent ce sprijin vom gasi si cat de restransa sau larga va fi comunitatea careia ne vom putea adresa, in primul val ne vom concentra pe ideea de constientizare a pericolului pe care-l reprezinta AVC si recunoasterea simptomatologiei acute. Un alt doilea val ar putea fi legat de incurajarea adultilor (populatia activa, dar si persoanele varstnice) sa preia controlul asupra sanatatii lor.  Majoritatea afectiunilor grave, inclusiv AVC-ul au legatura cu obiceiurile si comportamentele noastre de zi cu zi asa ca cea mai mica schimbare in bine pe care o facem, ne poate ajuta.  

adplayers. Care sunt persoanelor incadrate in diverse grupuri de risc?

Dr. Adelaida Marinescu: Consumul prea mare de alimente nesanatoase, consumul prea mare de alcool, lipsa activitatii fizice, consumul de droguri, fumatul, sedentarismul.

Factorii de risc sunt foarte numerosi si sunt comuni cu cei ai  multor alte afectiuni. Ca sa nu mai spun ca AVC-ul poate fi una dintre complicatiile acestor boli. De exemplu persoanele cu diabet zaharat (DZ) sunt mai expuse sa faca un stroke (AVC). Cei cu tulburari de ritm cardiac (fibrilatia atriala - FiA), la fel. Pe unii factori de risc ii putem controla, altii nu pot fi influentati (varsta, ereditatea, rasa etc)

Doua mari cauze sunt tensiunea arteriala crescuta (este cea mai importanta) si diabetul zaharat. Șansele de accident vascular cerebral cresc la supraponderali. Și unele medicamente cresc riscul. De exemplu, medicamentele de „subtiere a sangelui”, pe care medicii le sugereaza pentru a preveni formarea cheagurilor de sange, pot produce uneori un accident vascular cerebral mai probabil prin sangerare daca nu sunt corect administrate si nu sunt monitorizate de medic.

Studiile au legat si terapia hormonala, utilizata pentru simptomele menopauzei sau contraceptivele au posibilitatea de a da AVC-uri. Pe scurt, prevenirea AVC-ului inseamna tratarea corecta a unor afectiuni cum sunt hipertensiune arteriala (HTA), FiA, DZ, schimbarea comportamentului nutritional si exercitiul fizic!

E foarte importanta preventia. Medicina practicata la noi in tara – si nu numai! – este una mai degraba pasiva. Omul nu se simte bine (si, de regula, atunci cand se simte foarte rau, accesul la medic nefiind usor, sa ne intelegem!), vine la medic, medicul ii acorda o consultatie si un tratament etc. Nu exista o preocupare activa pentru profilaxie, pentru partea educationala a relatiei dintre medic si pacient sau familia acestuia.

adplayers. Ce ar trebui sa stie oamenii pentru a constientiza riscurile si totodata sa previna aparitia AVC?

Dr. Adelaida Marinescu: Cauzele de accident vascular, asa cum am mai spus, tin foarte mult de stilul nostru de viata. Și cand vorbim despre stilul de viata, in general, oamenii sunt informati despre ce au de facut prin mai multe cai. Informatia vine de peste tot: televizor, reviste, site-uri.

Ce nu reusim noi este sa ne mobilizam. De regula, amanam sa facem ceva  pana cand e prea tarziu pentru profilaxie. Important este ca fiecare dintre noi sa-si gaseasca motivatia potrivita lui. Ca psihoterapeut, in lucrul cu clientii mei asta incerc sa fac: sa descopar ce l-ar motiva pe el sa faca schimbarea de care are nevoie si apoi incerc sa-l ajut sa-si asume aceasta motivatie.

O alta schimbare tine si de anumite obiceiuri, chiar traditii. Ca medic, la inceputul carierei mele (inceputul anilor `90), am lucrat intr-o comuna in zona Baraganului unde carnea de porc era pusa in butoaie cu sare grunjoasa ca sa se pastreze si tinuta asa de la Sarbatorile de iarna pana spre vara. Și era consumata ca atare. Peste asta adaugam si faptul ca locuitorii erau producatori de vin pe care-l consumau in familie, asa ca sa nu va mirati ca aveam o incidenta foarte mare a hipertensiunii arteriale, inclusiv la varste adolescente.

Acolo am invatat ca la o consultatie, indiferent daca vine un copil sau un adult trebuie sa masori tensiunea arteriala. O astfel de traditie ar putea fi ajutata sa se modifice, printr-o implicare activa a unei retele de specialitati si medici. Identificate si apoi venit cu o solutie de schimbare. Rolul integrator al unei asociatii, cum e a noastra, poate fi foarte important.

Dintre grupurile vulnerabile as atentiona pe cei care iau psihostimulente, de exemplu utilizarea metamfetaminei a fost legata de accidentul vascular cerebral hemoragic.

Accidentul vascular  la bebelusi – din pacate! - este un eveniment surprinzator de frecvent. Aproximativ 1 din 4.000 de nou-nascuti are un accident vascular cerebral in timpul sau la scurt timp dupa nastere. Din pacate, evenimentul este atat de comun incat exista chiar termeni pentru el. (perinatal pentru primele 7 zile de viata si neonatal pentru prima luna de viata a bebelusilor). Cauzele, care nu pot fi prevenite, sunt in general independente de comportamentul mamei (cum ar pozitia pelvina a fatului, circulara de cordon ombilical). Singura cauza care poate fi influentata este consumul de droguri, cocaina mai precis.

Noi, Asociatia Romana de Comunicare in Sanatate (ARCIS), ne-am propus sa contribuim la cresterea constientizarii pericolelor pe care le reprezinta aceasta boala. Alaturi de noi, http://www.arcisedu.ro/ un canal foarte important de transmitere a mesajelor il reprezinta site-ul https://www.postavc.ro/ care apartine Societatii Romane de Reabilitare Medicala (SRRM) si unde se pot gasi informatii foarte importante despre aceasta afectiune. Multumim Societatii Romane de Reabilitare Medicala si dlui presedinte Adrian Bighea pentru deschiderea de a ne sprijini, inclusiv punand la dispozitia campaniilor noastre acest site unde postam si vom posta informatii.

adplayers. Cum au fost primite de catre medici evenimentele pe care le-ati organizat avand ca subiect AVC-ul?

Dr. Adelaida Marinescu: Pana acum am desfasurat 3 conferinte regionale, la Craiova, Constanta si Sibiu. Au fost prezenti in total aprox 560 de medici, ceea ce este o prezenta foarte buna, mai ales ca sunt de diverse specialitati. Ce ne-am dori este ca implicarea salii sa fie mai mare. Asteptam cu nerabdare mai multe „opinii din teren, din practica curenta” pentru ca doar in felul acesta intelegem care sunt problemele cu care se confrunta ei si pacientii lor, in fiecare zona.

adplayers. Care vor fi urmatoarele evenimente ARCIS?

Dr. Adelaida Marinescu: Legat de AVC vor fi evenimente regionale dedicate profesionistilor din sanatate (medici, kineto- si fizioterapeuti, psihologi etc) la Brasov in luna iulie, Iasi in octombrie, Cluj si o conferinta nationala cu participare internationala in luna decembrie la Bucuresti.

adplayers. Care vor fi urmatoarele teme abordate de asociatie?

Dr. Adelaida Marinescu: Asociatia noastra exista din 2009. Principalul nostru obiectiv a fost si este sa avem la nivelul universitatilor de medicina din tara cursuri de comunicare medic-pacient, astfel ca studentii sa obtina, pe langa cunostinte tehnice si pe cele legate de comunicare si importanta ei, iar rolul nostru este sa ajutam toti actorii sa inteleaga aceasta nevoie.

Dar, pana sa ne vedem indeplinit acest vis, incercam sa sprijinim comunicarea medicala dupa cum putem. Și sa aducem spre ei subiecte de interes inter- si multidisciplinare. Sunt cateva teme, dintre cele viitoare, care pun in lumina reflectoarelor fie subiecte sensibile ca acela al terapiei durerii si care iarasi se adreseaza profesionistilor si publicului larg, fie subiecte cu adresabilitate catre medici cum ar fi cardio-oncologia, domeniu medical putin abordat la noi, dar bine dezvoltat si organizat in afara tarii. De exemplu, in SUA exista specialitatea de cardio-oncologie si vor sa infiinteze si specialitatea de cardio-oncologie pediatrica.

Un proiect drag este cel legat de patologia somnului, proiectul se numeste Somnul fara secrete. Multi factori pot contribui la insomnia si tulburarile de somn de care suferim in proportie din ce in ce mai mare, incepand cu tulburari psihiatrice, neurologice, afectiuni medicale endocrinologice sau ORL, polipragmazia (cand pacientului i se prescriu prea multe medicamente), efectele adverse la medicatie, consumul de substante, pana la modificari ale stilului de viata (pensionare, schimbare in structura zilnica) sau stres psiho-social. Descoperirea si tratarea cauzei care sta la baza tulburarilor de somn este esentiala pentru gestionarea eficienta.

adplayers. Care sunt criteriile in functie de care alegeti temele evenimentelor?

Dr. Adelaida Marinescu: Identificam o nevoie mai ales prin experienta proprie, apoi incercam sa vedem daca subiectul este de interes. Facem survey-uri, focus grupuri.  Uneori  vin proiectele spre noi cum e cazul unui workshop pe subiectul impactului bolilor canceroase asupra sistemului cardio-vascular. Alteori incercam sa sprijinim eforturile pe care o societate stiintifica medicala le face pentru a aduce informatii noi pe o anumita patologie sau chiar pentru a dezvolta domenii noi.

Pentru personalul medical, care are acces mai greu la manifestarile din centrele universitare din tara (ca sa nu mai zic ca nici nu viseaza sa mearga la congrese internationale pentru ca sunt costuri mari pentru ei - taxe de participare mari, cazare, transport, etc), obiectivul  nostru  este de le duce informatia la ei acasa. Astfel, organizam evenimente de regula multidisciplinare in orasele mici si putem contribui si la cresterea comunicarii si colaborarii eficiente intre specialitatile medicale implicate, spre binele pacientului, in acele comunitati. 

adplayers. Ce asteptari aveti de la aceste evenimente?

Dr. Adelaida Marinescu: Speram sa contribuim la o schimbare in unele dintre comportamentele practicii medicale in Romania. Sa ajutam medicii si, in general, profesionistii din sanatate sa se inteleaga mai bine intre ei, sa se sprijine unii pe altii, sa se respecte si sa colaboreze mai bine, mai eficient, mai tolerant, as zice. Chiar daca aceasta schimbare se face in pasi mici, ne bucuram sa contribuim la ea. Deocamdata avem in desfasurare acest proiect despre AVC.

Și in cadrul evenimentelor incercam sa aducem la un loc medici de diverse specialitati de la medici de familie pana la cei care se ocupa de recuperarea pe termen lung a pacientilor cu AVC. Participantii vin doar daca ii intereseaza subiectul si platesc si o taxa modica, iar medicii care tin prelegerile (de la cadre universitare pana la medici tineri, proaspat intorsi din formarea lor profesionala din afara tarii) o fac voluntar, cu bucuria de a impartasi experienta lor cu colegii.



Urmatorul eveniment AVC 360 organizat de ARCIS este programat pentru 11 iulie la Brasov. Mai multe detalii, pe pagina online a asociatiei ARCIS.

Mai mult in CSR, 

 

 


PUBLICITATE: