Viu la 80 de ani dupa campanie. Incredibilul produs de PR si marketing sportiv Gogea Mitu!
Miercuri, 27 Noiembrie 2013
 adplayers. Octavian Pescaru.

Da stiu, “astia au luat-o razna” veti spune la vederea unui asemenea titlu. Inainte insa de a da verdicte, asezati-va comod si luati aminte:

Gigantul cu trup de lut.

Gogea Mitu a fost un baiat necajit, nascut undeva intre 1911 si 1914 in satul Marsani din judetul Dolj. Inca de mic a iesit in evidenta datorita staturii iesite din comun. Era mult mai inalt si mai masiv decat orice alt copil de varsta sa. Cercetarile ulterioare aveau sa demonstreze ca s-a nascut bolnav de gigantism acromegalic, o afectiune extrem de rara care se manifesta printr-un dezechilibru hormonal acut si duce in special la cresterea necontrolata a extremitatilor.

Saracia si nevoile il trimit pe Gogea la munca inca din copilarie. Si unde putea sa-si gaseasca o slujba el care crestea intr-un an cat altii in 7 ? La circ, bineinteles, alaturi de femeia cu mustata, de pitici (a se citi bolnavi de nanism) si de alte personaje considerate niste curiozitati atunci ca si in ziua de azi. Manat de saracie ajunge si in Targul Mosilor, Piata Obor de astazi, unde presteaza zilnic spre deliciul bucurestenilor.

Prezentat drept cel mai inalt si mai puternic om din lume

Evident, era prezentat drept cel mai inalt si mai puternic om din lume iar privitorii erau rapid convinsi de acest lucru si totodata fascinati de uriasul din fata lor. Nimeni nu stia ca de fapt Gogea, bolnav de gigantism, n-avea voie sa faca efort si nici nu putea face performanta sportiva. In acest context, tanarul oltean da navala in vara 1934 in redactia Gazetei Sporturilor si cere sprijin pentru a intra in lumea boxului. Aflase el ca de pe urma acestui sport, cel mai in voga in perioada interbelica, poate castiga bani multi si automat poate scapa de saracie.

Nici mai mult, nici mai putin, Gogea Mitu vroia sa boxeze in cel mai scurt timp cu Primo Carnera, un italian de aproape 2 metri, campion mondial la categoria grea, intens mediatizat pe toate continentele, inclusiv in Romania. Argumentele lui Gogea? Inaltimea iesita din comun – 2,20 cm, greutatea – 140 kg si capacitatea autoproclamata de a-si face adversarii ko.

Primavara 1936 il gaseste pe eroul nostru in curtea unei case de pe soseaua Kiseleff. Recomandat foarte probabil de ziaristii de la Gazeta Sporturilor, la usa carora batuse in 1934, Gogea ajunsese sa se antreneze sub obladuirea lui Umberto “Il Bello Berti” Lancia, un fost boxer italian nascut si crescut in Romania. Lancia, un tip uns cu toate alifiile, cu multiple relatii atat in Romania cat si in Occident, isi da seama ca Gogea putea fi o mina de aur. Intr-o vreme in care oamenii de 1,70-1,75 erau considerati inalti, Gogea cu ai sai 2.20 cm era o aparitie iesita din comun.

Incantat de dorinta olteanului de a-si fauri o cariera in box, Lancia incepe sa-l antreneze si marseaza din ce in ce mai puternic pe ideea ca protejatul sau ar putea fi opus la un moment dat campionului italian Carnera. Ideea nu era utopica. Marii boxeri romani ai anilor ’30, Lucian Popescu si Aurel Toma, cucerisera deja cateva titluri europene sau boxasera in compania unor fosti campioni mondiali, asa ca precedente existau.

Campania de promovare a produsului

Lancia il invata pe Gogea cateva lucruri elementare despre box iar apoi incepe o adevarata campanie de promovare a “produsului” sau. Intr-o vreme (1935-1936) in care conceptele de marketing si relatii publice erau necunoscute pe plaiurile mioritice, Lancia realizeaza ca il poate vinde pe Gogea Mitu numai daca ii construieste o imagine deosebita.

Zis si facut ! Mai intai testeaza reactia presei si a publicului printr-un meci demonstrativ organizat la Galati intre el insusi si Gogea. Gara locala e luata cu asalt de curiosi iar sala e neincapatoare - 2500 de spectatori vin sa-l vada pe gigant. Satisfacut de reactiile oferite de prima aparitie in ring a lui Gogea, Lancia incepe sa pluseze.

El invita la antrenamente jurnalisti de la diverse publicatii cu care se intretine amical si in consecinta stirile despre “viitorul adversar al lui Carnera” sunt din ce in ce mai abundente in paginile ziarelor centrale. In iunie si octombrie 1935, Lancia ii ofera lui Gogea doua meciuri, cu Dumitru Pavelescu si cu italianul Saverio Grizzo, amandoi boxeri de duzina dar cu o stiinta a boxului net superioara fata de cea a olteanului.

Productie de film cu Gogea Mitu

Gogea Mitu castiga ambele meciuri prin ko in prima runda insa din relatarile ulterioare ale presei avea sa reiasa ca ambii oponenti au fost “convinsi” sa cada rapid de insusi Lancia care astfel incepea sa ii faureasca protejatului sau un palmares atragator. Tot in vara-toamna 1935 Lancia comanda realizarea unui film despre Gogea Mitu !

Imaginile filmate in perioada respectiva se regasesc in ziua de azi in arhiva studioului italian de film Cinecitta ceea ce ma face sa trag concluzia ca echipa care a realizat filmarea din 1935 a fost adusa special din Italia. In primul cadru al filmului, Gogea apare alaturi de un pitic adevarat (un bolnav de nanism) pentru a accentua si mai mult fizicul sau impresionant. In lunile urmatoare, el va fi fotografiat in repetate randuri in compania unor pitici pe acelasi considerent.

Promovarea dincolo de granite

Lancia extinde promovarea lui Gogea si dincolo de granite. In Anglia, Franta si Statele Unite incep sa apara stiri despre gigantul roman. Toate aceste stiri au scopul de a prefata debutul lui GM in strainatate, debut care se consuma in noiembrie 1935 la Paris. Lancia tocmeste o noua echipa care il filmeaza pe Gogea, imaginile fiind disponibile si in prezent in arhivele de film franceze. De asemenea, olteanul e fotografiat in cele mai diverse ipostaze – alaturi de pitici, in compania unui croitor care are nevoie de un scaun pentru a-i proba costumul, jucand petanque samd.

Lancia vedea turneul francez ca pe o rampa de lansare pentru a patrunde in Statele Unite, de aceea in presa americana si chiar canadiana din toamna-iarna ’35 si primavara ’36 apar informatii despre Gogea, in care insa e prezentat mai degraba ca un capcaun decat ca un sportiv. De exemplu, Salt Lake Tribune din decembrie 1935 ii atribuia 2,28 cm, dadea ca sigura venirea sa in SUA, scria ca a batut toata floarea boxului romanesc si prezenta din surse sigure alimentatia zilnica a lui Gogea Mitu : cel putin 3-4 fripturi imense dintr-un total cotidian de 11 kg de mancare, 4-5 sticle de vin, o jumatate de litru de cafea, ceea ce ar fi insemnat ca bietul de el umbla beat tot timpul !!

Din pacate pentru Umberto Lancia, aventura pariziana a gigantului s-a incheiat rapid. Gogea a sustinut un meci demonstrativ de 6 minute in fata presei locale contra italianului Giuseppe Sanga. La final, intreaga asistenta a realizat ca uriasul venit din Carpati n-avea sa faca niciodata o cariera in box. Nu era facut pentru asa ceva, in ciuda asigurarilor date de Lancia si in plus era grav bolnav de tuberculoza, afectiune care apare frecvent la bolnavii de acromegalie. De altfel, Gogea Mitu avea sa-si gaseasca sfarsitul peste numai cateva luni, in iunie 1936, din cauza tuberculozei. 

Campanie vie si dupa 80 ani!

Dincolo de aceasta tragedie ramane campania formidabila pusa pe picioare de Umberto Lancia. Stirile despre omul sau difuzate in Occident, SUA si Canada, filmarile comandate in Italia si Franta demonstreaza fara putinta de tagada ca Lancia a instrumentat o adevarata campanie al carei scop final era acela de a-l vinde pe Gogea. Drept dovada, campania lui Lancia este la fel de vie si in ziua de astazi !

La 78 de ani de la moartea lui Gogea Mitu, institutii media precum Historia, Sport.ro, Libertatea sau Jurnalul National continua sa preia si sa perpetueze mitul “marelui boxer” Gogea Mitu. Mai mult, primaria Marsani a botezat o strada locala cu numele lui Gogea Mitu. Din nefericire pentru edilii locali casa in care Gogea s-a nascut a ars, caci astfel ar fi transformat-o in muzeu. Si asta in conditiile in care in orasul Onesti, unde s-a nascut cea mai faimoasa gimnasta romanca a tuturor timpurilor, nu exista strada Nadia Comaneci !

(povestea adevarata a lui Gogea Mitu pe larg http://vanatoruldelegende.blogspot.ro/2013/03/gogea-mitu-colosul-de-lut.html)

Foto 1 (sus): Gogea si Aurel Toma. Fotografie realizata la sala CFR din strada Atelierului. Multi ani aceasta fotografie a slujit drept argument pentru a demonstra ca Gogea Mitu era atat de mare si de puternic incat nu i se gaseau adversari pe masura. In realitate, in acest cadru, Gogea pozeaza pentru presa alaturi de marele boxer interbelic Aurel Toma, dublu campion european la box profesionist in anii ’30. Toma, care masura 1,63 cm, a boxat la categoria cocos. La sala CFR, care era cea mai moderna la vremea aceea, se antrenau toti boxerii bucuresteni. Aici, Gogea s-a imprietenit cu Aurel Toma,  dar si cu Lucian Popescu, triplu campion european la box profesionist la trei categorii diferite – musca, pana si cocos.


Foto 2 : Fotografie unicat care apare in premiera in presa postbelica. Pe scaun, Gogea Mitu. In picioare, in costum, Umberto Lancia. Potrivit lui Emanuel Badescu, istoric al Bucurestilor, fotografiile 1 si 2 au fost realizate de Nicolae Ionescu, ziarist la Dimineata si Adevarul in anii ’30.


Foto 3 : Gogea si Sanga in demonstrativul de la Paris din decembrie 1935. Sursa : www.thetallestman.com .


PUBLICITATE: