Tinerii aleg locurile de munca in functie de beneficiile financiare, stabilitatea locului de munca, posibilitatea avansarii in cariera si flexibilitatea programului
Miercuri, 23 Noiembrie 2022

 

 

 

Printre problemele pe care le intampina la locul de munca, cea mai intalnita este stresul, dar si lucruri care tin de structura economiei din Romania: nivelul salarial scazut raportat la munca depusa si dificultatea avansarii/promovarii.
 

AdPlayers. info

Pentru tineri, cele mai importante aspecte in alegerea unui loc de munca sunt beneficiile financiare, stabilitatea locului de munca (contract de munca pe perioada nedeterminata), posibilitatea de avansare in cariera si flexibilitatea programului. Cu cat cresc varsta si experienta in munca, cu atat scade satisfactia tinerilor cu locul de munca - persoanele peste 25 de ani sunt mai nemultumite, comparativ cu cele sub 25 de ani.

Desfasurata in perioada iunie-iulie 2022 pe un esantion de 1500 de persoane cu varsta intre 16 si 34 de ani, cercetarea Tinerii si piata muncii din Romania. Provocari, asteptari si cunoasterea drepturilor la locul de munca, un material care si-a propus analiza dificultatilor cu care se confrunta tinerii pe piata muncii si cat de informati sunt despre drepturile lor la locul de munca, a fost realizata de catre Asociatia Politeia in cadrul proiectului „Elevi activi = viitori cetateni activi si lucratori respectati”.

Stresul si nivelul salarial scazut, printre problemele de la locul e munca

Dintre problemele pe care le intampina la locul de munca, cea mai intalnita este stresul, dar si lucruri care tin de structura economiei din Romania: nivelul salarial scazut raportat la munca depusa si dificultatea avansarii/promovarii.

Desi 59% dintre respondenti spun ca sunt informati cu privire la drepturile de care beneficiaza ca angajati, studiul ne arata faptul ca tinerii se informeaza mai mult de pe internet pe aceste teme si cel mai putin de la scoala sau de la sindicate. Cel mai scazut grad de informare tine de posibilitatea de a intra intr-un sindicat, iar cunostintele privind rolul sindicatelor sunt mai degraba superficiale.

Lipsa de cunostinte privind drepturile ca angajat si rolul sindicatelor provine si din neincluderea acestor teme in programele scolare din invatamantul preuniversitar, tinerii apreciind ca este necesara discutarea acestor aspecte in scoli intr-o mai mare masura. Alte subiecte despre care cei intervievati sustin ca sunt mai putin informati sunt felul in care se stabilesc beneficiile salariale sau egalitatea de tratament la locul de munca.

„Studiul pe care il prezentam ne arata clar o realitate pe care o banuiam: exista o nevoie importanta de informare privind drepturile la locul de munca. Aceasta informare, pentru a avea efect in viata celor care devin pentru prima data angajati, trebuie sa aiba loc cat mai devreme .” a spus Mihai Vasile, presedintele Asociatiei Politeia si expert in politici publice.

,,Fara a incarca programa scolara, poate in cadrul disciplinelor existente, aceste notiuni trebuie sa isi gaseasca loc. Am remarcat faptul ca, in ciuda retoricii anti-sindicale din discursul public din Romania, imaginea sindicatelor este buna in randul tinerilor. Asadar, interesul si deschiderea exista, trebuie doar sa facem pasi mai hotarati pentru a le oferi tinerilor informatiile de care depinde viitorul lor, mai ales in contextul in care conditiile de munca par sa devina din ce in ce mai grele, iar costul unui trai decent este tot mai putin acoperit de salariile oferite pe piata muncii din Romania.”, a mai spus presedintele Asociatiei Politeia.

Esantion de 1500 de tineri, reprezentativ pentru populatia cu varste cuprinse intre 16-34 ani 

„Elevi activi = viitori cetateni activi si lucratori respectati” se bazeaza pe date colectate prin intermediul unui chestionar aplicat prin metoda CATI pe un esantion de 1500 de tineri in perioada iunie-iulie 2022, reprezentativ pentru populatia cu varste cuprinse intre 16-34 ani din Romania.

Proiectul a fost derulat de Asociatia Politeia in parteneriat cu Colegiul National „Gheorghe Lazar”, Inspectoratul Scolar Judetean Ialomita, Inspectoratul Scolar Judetean Ilfov, Liceul Tehnologic „Pamfil Seicaru” Ciorogarla si Sindicatul IT Timisoara (SITT) cu sprijinul financiar Active Citizens Fund Romania, program finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului il reprezinta implicarea activa a tinerilor (elevi si studenti) intr-o campanie nationala de advocacy pentru a include in programa scolara elementele de educatie privind drepturile la locul de munca si pentru a asigura astfel o informare minimala a tinerilor inainte de patrunderea pe piata muncii.

Mai mult in Cercetare, Research, Responsabilitate Sociala, Educatie

 

 


PUBLICITATE: