Mai mult de 3 din 4 pacienti (77%) cu artroza de genunchi sunt femei. Semnal de la medicul ortoped Dr. Ion Bogdan Codorean
Luni, 22 Martie 2021

 

Credit.  https://dr.codorean.ro/   

 ”Instabilitatea de rotula apare mai des la femei decat la barbati din cauza unor factori genetici specifici, a anatomiei diferite, femeile avand bazinul mai lat decat barbatii, sau a unor ligamente mai slabe” spune Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped, specializat in traumatologie sportiva.

AdPlayers. info

Dr Ion Bogdan Codorean, medic ortoped, specializat in traumatologie sportiva, avertizeaza ca femeile au o predispozitie genetica pentru instabilitatea de rotula care poate duce la artroza genunchiului in tratarea careia, de cele mai multe ori, trebuie intervenit chirurgical.

Potrivit unui studiu medical international, citat de medic, 77% dintre pacientii care prezinta diagnosticul de gonartroza, cunoscuta ca artroza genunchiului, sunt femei, fata de doar 23% barbati. ”Instabilitatea de rotula apare mai des la femei decat la barbati din cauza unor factori genetici specifici, a anatomiei diferite, femeile avand bazinul mai lat decat barbatii, sau a unor ligamente mai slabe” semnaleaza dr. Ion Bogdan Codorean care sfatuieste femeile sa mearga la cabinetul medicului ortoped la prima neregula sesizata.

,,Poate aparea in urma unor traumatisme, a unor dezaxari de membre, a unei predispozitii din nastere sau dupa anumite interventii chirurgicale asupra genunchiului. Astfel apar luxatiile sau deplasarile de rotula care forteaza cartilajul genunchiului pana la distrugere si pot duce la aparitia gonartrozei, cunoscute si ca artroza genunchiului.” arata medicul.

Durerea de genunchi, crepitatiile sau luxatia de rotula sunt semne care pot indica o posibila instabilitate de rotula:

”Daca genunchiul trosneste sau doare este semnul ca este deja afectat cartilajul de pe rotula si asta poate fi cauzat de un traumatism sau de o instabilitate potentiala. Mai precis, este o miscare gresita a rotulei care trebuie investigata de catre medicul ortoped pentru a stabili diagnosticul si tratamentul. Este foarte important de stiut ca toti acesti factori modificati pot fi corectati daca se consulta din timp un medic de specialitate”, avertizeaza dr. Ion Bogdan Codorean care subliniaza ca tratamentul pentru astfel de probleme poate varia de la gimnastica de recuperare pana la interventie chirurgicala.

Chiar daca apare cel mai frecvent la persoanele adulte, instabilitatea de rotula poate sa isi faca aparitia incepand cu 7-8 ani, astfel ca medicul ortoped recomanda atentie sporita si in cazul copiilor.

In ceea ce priveste particularitatile femeilor la nivelul oaselor, dr. Ion Bogdan Codorean atrage atentia si asupra altor probleme care pot aparea cu preponderenta la ele:

”Pe langa frecventa instabilitate de rotula, semnalez ca osteoporoza si deficitul de vitamina D afecteaza intr-un procent mai mare femeile. In aceste cazuri, scade densitatea osoasa si apar riscurile de fracturi, cele mai frecvente la sold si la coloana. Investighate si detectate la timp, aceste dezechilibre pot fi tinute in frau cu tratamente specifice.”, recomanda dr. Ion Bogdan Codorean.

Mai multe sfaturi medicale ale medicului, pot fi accesate si pe platforma online https://dr.codorean.ro/  
   


Mai mult in Cercetare, Research, Servicii Medicale, Responsabilitate Sociala, CSR


PUBLICITATE: