Incidenta cancerului, crestere semnificativa in 2018. Medic clujean recunoscut international pentru serviciile in razboiul cu boala
Marti, 29 Ianuarie 2019

 

Credit: Amethyst / V and O Communication

In topul organelor afectate de aceasta boala se claseaza cancerul de san, cel digestiv si cel de prostata.

adplayers.info

Cancerul cunoaste o incidenta ingrijoratoare in randul populatiei adulte, inclusiv in Romania, iar un medic clujean este recunoscut international in in avangarda razboiului cu boala.

Pentru prima data o clinica privata de radioterapie din tara noastra, Amethyst Romania, face publica o statistica proprie a cazurilor de cancer.  Potrivit datelor interne, in 2018, in cele doua clinici Amethyst din Bucuresti -Otopeni si Cluj-Floresti, s-au tratat 523 de cazuri de cancer de prostata si 454 de cazuri de cancere sfera ORL, peste 600 de cazuri de cancere digestive (rect, esofag, stomac, pancreas) si peste 700 de cancere de san.

Crestere alarmanta

2018 a adus cifre in crestere alarmanta, cu peste 30%: 461 de cazuri de cancer de san, 430 de cancer al aparatului digestiv, 227 afectuni de natura ginecologica si 314 cazuri inregistrate de cancer de prostata.

In topul organelor afectate de aceasta boala se claseaza cancerul de san, cel digestiv si cel de prostata. Prin tratarea a peste 3500 de pacienti, echipa Amethyst a dobandit cea mai vasta experienta din Romania in tratamentul acestor patologii prin tehnica IMRT.

In 2017 Amethyst a tratat 3.485 de pacienti cu un total de peste 70.000 de servicii, decontate integral de Casa de Asigurari. In prima jumatate al anului 2018 cresterea a fost de 30% fata de semestrul I al anului trecut in termeni de radioterapie externa, complet gratuita tuturor pacientilor asigurati in Romania

In 2019, pentru a deservi un numar in continua crestere de pacienti, Amethyst continua modernizarea aparaturii prin instalarea celui de-al treilea accelerator in Otopeni, respectiv introducerea tehnicii de control al respiratiei pentru radioterapia stereotactica extracraniana in centrul de la Cluj. 

Recunoastere internationala a calitatii actului medical romanesc in razboiul cu cancerul. 

Medicul clujean, Gabriel Kacso, medic primar cu dubla specialitate, Radioterapie, respectiv Oncologie Medicala, in cadrul Institutului Oncologic "Ion Chiricuta" Cluj (IOC) si doctor in Medicina din 2005, a fost numit presedinte al Comitetului Medical International Amethyst primind astfel o recunoastere internationala a calitatii actului medical romanesc in razboiul cu cancerul. 

Recunoscut in plan international, medicul roman apreciaza saltul semnificativ pe care radioterapia din Romania l-a facut in ultimii ani.

“Important este ca incepem sa fim din ce in ce mai semnificativi, ca si numar, odata cu aparitia si dezvoltarea diverselor centre de radioterapie, parte din ele private, dar si cele publice, care au ridicat stacheta la nivel european” spune spune medicul Gabriel Kacso. „Credem ca procesul va continua alert, astfel incat sa fim in rand cu Europa cu majoritatea centrelor noastre. Avem specialisti de top, aparatura performanta, evoluam in fiecare an, iar medicii romani sunt recunoscuti si apreciati in toata Europa”.

Pe calea ce buna

„Suntem pe calea cea buna. Radioterapia ramane o specialitate dificila. Pe langa incarcatura psihologica a pacientilor oncologici cu care ai contact masiv, un medic are nevoie de o anumita inclinatie spre acest domeniu” a mai adaugat medicul. „Radioterapia este, in majoritatea tarilor, considerata o specialitate selecta si recompensata ca atare. In Romania avem specialisti foarte buni si rezidenti dedicati. In afara sunt multe posturi vacante pentru ca nu este o specializare aleasa de catre rezidenti din Europa (pe considerentele anterior amintite), asa ca raman mereu solutii de angajare pentru rezidenti sau medicii radioterapeuti din Romania, specialitatea fiind recunoscuta.”

„Cu toate acestea, credem ca diversificarea pietei din Romania, cresterea salarizarii, ameliorarea recent semnificativa a infrastructurii fac din radioterapia romaneasca un domeniu atractiv, care poate chiar aduce medici din afara, din tari precum Ungaria, Serbia, Moldova, Ucraina  sau China” a conchis” spune medicul Gabriel Kacso.

Amethyst Romania ofera radioterapie din anul 2012, respectiv 2014, la Bucuresti si Cluj-Napoca.  Inca de la deschidere obiectivul principal a fost de a oferi servicii de inalta calitate prin intermediul tehnicii IMRT (radioterapie cu intesitate modulata) - o tehnologie avansata bazata pe o precizie mai mare in administrarea dozei cu efecte secundare mai reduse comparativ cu tehnicile clasice. Un alt obiectiv a fost oferirea serviciilor de oncologie non-chirurgicala integrata, incluzand chimioterapia prin programele nationale de oncologie cu finantare prin intermediul Caselor de Asigurari de Sanatate.

Mai mult in Responsabilitate Sociala, CSR,


PUBLICITATE: