Au salvat de la aruncare 7,5 tone de alimente cu aplicatia mobila Bonapp.eco in Bucuresti si Cluj
Vineri, 30 Septembrie 2022

 

Aplicatia mobila de cumparaturi responsabile Bonapp.eco, anunta in premiera pentru Romania primele date despre comportamentul unei generatii de consumatori care incearca sa evite risipa alimentara. In zece luni, utilizatorii Bonapp.eco au salvat 7,5 tone de alimente aflate aproape de termenul de expirare. Bonapp.eco conecteaza cu utilizatorii aproape 500 de comercianti parteneri din Bucuresti si Cluj-Napoca

AdPlayers. Info

Bonapp.eco, aplicatie mobila de cumparaturi responsabile, anunta in premiera primele date centralizate cu privire la comportamentul de consum al romanilor preocupati de combaterea risipei alimentare, anunta compania.

Potrivit comunicarii, informatiile au fost date publicitatii de catre companie cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Risipei Alimentare (29 septembrie) si releva cresterea rapida a cumparaturilor responsabile in randul populatiei din mediul urban, care se orienteaza spre achizitia de alimente, dulciuri si bauturi aflate aproape de termenul de expirare sau perisabile, care altfel ar fi fost pur si simplu aruncate.

Pentru aceste persoane, doua sunt motivele principale care determina decizia de cumparare: evitarea risipei alimentare (termenul deja incetatenit in mediul online fiind cel de „salvare” a acestor produse), dar si reducerile aplicate de comerciantii inscrisi in aplicatie. Risipa alimentara inseamna, in acelasi timp, o pierdere economica pentru comerciant sau producator, o pierdere de oportunitate (deoarece reprezinta o ocazie ratata de realizare a unei tranzactii economice), dar si un risc pentru mediu, alimentele aruncate in depozitele de gunoi generand prin descompunere cantitati mari de dioxid de carbon, un gaz cu efect de sera.

Cum functioneaza aplicatia

Bonapp.eco listeaza ofertele magazinelor partenere pentru utilizatorii acestei aplicatii, care isi pot alege si apoi comanda produsele direct din aplicatie, cu plata online, urmand sa le ridice personal de la magazin. Ofertele sunt disponibile in sistem „primul venit, primul servit”, in limita stocurilor.

In cele 10 luni de functionare, utilizatorii aplicatiei Bonapp.eco au „salvat” in total circa 7,5 tone de alimente, reprezentand o reducere a emisiilor de carbon cu peste 15 tone de CO2, echivalentul emisiilor unei masini cu motor diesel care inconjoara Pamantul de doua ori pe la Ecuator.

Bonapp.eco are in prezent aproape 500 de comercianti parteneri in Cluj-Napoca si Bucuresti, compania aflandu-se in prezent in negocieri cu mai multe retele de magazine si unitati HoReCa. Magazinele isi construiesc singure ofertele, in general sub forma de pachete cu unul sau mai multe produse, uneori sub forma de „surprise box”, pentru acei clienti carora le place sa incerce lucruri noi. Marea majoritate a pachetelor disponibile, circa 95%, au discounturi de 50%, restul fiind cu reduceri de 70-90%.

„Am fost placut surprinsi de ritmul rapid de adoptare a aplicatiei”, spune Sinziana Pertea, Partner & Customer Success Senior Specialist. „Analizand evolutia comenzilor in intervalul ultimelor 10 luni, am putut observa ca odata ce au incercat Bonapp.eco, utilizatorii au devenit foarte rapid clienti fideli. Exista multe cazuri de utilizatori care de la doua-trei comenzi in prima luna de folosire a aplicatiei au ajuns, chiar din luna a doua, la peste 10, apoi la 20-30 in cea de-a treia”.

,,In general, solutia Bonapp.eco este rapid adoptata si este ulterior utilizata in mod curent. Avem inclusiv utilizatori «campioni», cu peste 400 de pachete salvate, in mai mult de 250 de comenzi. Din cate am observat, in general utilizatorii ajung clienti fideli ai unor comercianti ale caror oferte le urmaresc zilnic. Pentru unii dintre acestia, Bonapp.eco reprezinta de asemenea o solutie pentru a scapa de stocuri perisabile la finalul zilei. Unul dintre partenerii nostri, de pilda, a vandut intr-o zi 19 pachete de produse in mai putin de doua minute si jumatate.”

Ce alimente salveaza romanii

Pe categorii, produsele cel mai des salvate sunt dulciurile, urmate de produsele alimentare, apoi de cele de panificatie si patiserie, de produsele ready-to-eat si de meniuri. „Categoriile sunt desemnate de parteneri in interfata aplicatiei, de unde si aparitia acestei categorii generice de «produse alimentare»”, afirma Catalin Semeniuc, Sales Representative.

„Cel mai frapant lucru la care asistam de la lansarea aplicatiei este aparitia unei generatii de consumatori constienti de importanta unui comportament de consum sustenabil, care evita risipa alimentara. Vorbim de persoane cu un nivel cel putin mediu de educatie, de varsta relativ tanara si venituri peste medie, care folosesc aplicatia nu neaparat pentru discounturi, cat mai ales din sentimentul ca fac un bine si, uneori, pentru a-si satisface mici curiozitati, de exemplu pentru a incerca anumite produse sau oferta unor anumiti comercianti. In conditiile crizelor succesive prin care trecem din 2020 incoace, ne asteptam ca aceasta generatie de consumatori sa capete o pondere din ce in ce mai mare, iar cumparaturile responsabile sa schimbe actualul sistem de productie si consum din retailul alimentar”.

In Romania, ca si in intreaga Uniune Europeana, risipa alimentara reprezinta o problema serioasa. In fiecare an, conform datelor UNEP pentru anul 2021, romanii arunca aproximativ 74 kg de alimente pe cap de locuitor. In jur de 6.000 de tone de alimente, reprezentand circa 10% din totalul comercializat, ajung in fiecare zi in depozitele de gunoi, totalizand 2,2 milioane de tone intr-un singur an, desi 4,5 milioane de romani se confrunta cu dificultati in asigurarea hranei de fiecare zi. In Romania, ca si in alte tari dezvoltate, risipa alimentara este un fenomen prin excelenta urban, mediu in care sunt generate 95% din deseurile alimentare.

Bonapp.eco este un startup tehnologic romanesc, dezvoltatorul primei aplicatii mobile 100% romanesti destinata combaterii risipei alimentare. Aplicatia este disponibila pe iOS si Android si ii conecteaza pe comerciantii locali de produse alimentare precum restaurante, brutarii, cafenele, supermaketuri sau hoteluri cu comunitatea de utilizatori care doresc sa salveze alimente de la a fi aruncate. Prin intermediul Bonapp.eco, utilizatorii pot achizitiona alimente care se apropie de data de expirare, la o reducere de pret de cel putin 50%.

Mai mult in Campanii, CSR, Responsabilitate Sociala


PUBLICITATE: