Remus Stefureac, Director, INSCOP Research: ,,Contrastul intre păreri este puternic intre votanții cu studii superioare (75% cred că alegerile au fost organizate mai degrabă corect și votanții cu studii primare (75% cred că alegerile au fost organizate mai degrabă incorect), dar și intre locuitorii din București și urbanul mare (peste 60% cred că alegerile au fost organizate corect), respectiv locuitorii din mediul rural (aproximativ 60% cred că alegerile au fost organizate incorect)”.
AdPlayers. info
BAROMETRUL Informat.ro – INSCOP Research este un sondaj de opinie lunar realizat de INSCOP Research la comanda platformei de știri Informat.ro in parteneriat cu think-tankul Strategic Thinking Group.
BAROMETRUL Informat.ro – INSCOP Research iși propune să aducă in atenția publică teme de interes pentru a stimula conversații naționale despre subiecte diverse și politici publice esențiale pentru prezentul și viitorul Romaniei pornind de la opinia romanilor in parteneriat cu centre de gandire și instituții academice de prestigiu. Este un demers prin care ne propunem să contribuim la consolidarea democrației prin utilizarea de instrumente științifice și credibile care aduc in prim planul dezbaterii publice vocea cetățenilor.
Metodologie:
Datele au fost culese in perioada 26-30 mai 2025. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1150 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a Romaniei, cu varsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de incredere de 95%.
Remus Ștefureac, Director, INSCOP Research: ”Părerile populației cu privire la corectitudinea organizării alegerilor prezidențiale reflectă polarizarea puternică a votului. Aproximativ 90% dintre votanții PNL și USR cred că alegerile au fost organizate corect, in timp ce aproximativ 90% dintre votanții AUR sunt de părere că alegerile au fost organizare mai degrabă incorect. 75% dintre votanții PSD cred că alegerile au fost organizate corect, in timp ce 20% dintre votanții PSD consideră că alegerile au fost organizate incorect, ceea ce poate sugera proporția probabilă de votanți social-democrați care au votat cu Nicușor Dan, respectiv cu George Simion. Contrastul intre păreri este puternic intre votanții cu studii superioare (75% cred că alegerile au fost organizate mai degrabă corect și votanții cu studii primare (75% cred că alegerile au fost organizate mai degrabă incorect), dar și intre locuitorii din București și urbanul mare (peste 60% cred că alegerile au fost organizate corect), respectiv locuitorii din mediul rural (aproximativ 60% cred că alegerile au fost organizate incorect). Aceste diferențe reflectă in realitate structura bazinelor electorale ale celor doi candidați, ceea ce indică menținerea unei polarizări puternice in societatea noastră, demostrează impactul nociv al valului de dezinformări menite să decredibilizeze democrația din Romania și arată nevoia unor eforturi serioase de recredibilizare a regimului nostru democratic la nivelul intregii societăți!”
Corectitudine alegeri prezidențiale 2025
50.4% dintre romani cred că alegerile prezidențiale de anul acesta au fost organizate mai degrabă corect, 45.7% că au fost organizate mai degrabă incorect, iar 3.9% nu știu sau nu răspund la această intrebare.
Cred că alegerile prezidențiale de anul acesta au fost organizate mai degrabă corect in proporții semnificativ mai ridicate decat media de 50.4% in special: votanții PNL (90%) și ai USR (89%), persoanele cu studii superioare (75%), persoanele cu varsta de peste 60 de ani (59%), locuitorii din București (66%) și din urbanul mare (60%). Cred că alegerile au fost organizate mai degrabă incorect in proporții mai mari decat media (45.7%) in special: votanții AUR (89%), persoanele cu varsta de 30-44 de ani (58%), persoanele cu educație primară (71%), locuitorii din rural (58%), utilizatorii Tik-Tok (58%).
Mai mult in Cercetare, Research