Primul roman distins cu Premiul Nobel, George Emil Palade si Eugen Ionescu la "Romani care au schimbat lumea", la TVR
Joi, 15 Noiembrie 2018

 

George Emil Palade la Yale. Credit: TVR

Pe 16 noiembrie, in seria „Romani care au schimbat lumea”, la TVR 1 sunt programate: de la 22.45, documentarul Irinei Pacurariu despre George Emil Palade, iar de la 23.10, filmul dedicat lui Eugen Ionescu, realizat de Andrei Magalie.

adplayers.info

Pe 16 noiembrie, in seria „Romani care au schimbat lumea”, la TVR 1 sunt programate: de la 22.45, documentarul Irinei Pacurariu despre George Emil Palade, iar de la 23.10, filmul dedicat lui Eugen Ionescu, realizat de Andrei Magalie.

Vineri, 16 noiembrie, de la ora 22.45, celebrul Marcel Iures spune povestea lui George Emil Palade, primul roman medaliat cu Premiul Nobel. Documentarul realizat de Irina Pacurariu prezinta imagini si interviuri care dezvaluie in premiera detalii din viata savantului roman.

Filmul Irinei Pacurariu aduce imagini inedite din casa unde a locuit George Emil Palade in Bucuresti in timpul facultatii, filmari in laboratoarele de la Rockefeller University, unde si-a desavarsit cercetarea care i-a adus recunosterea, interviuri si imagini de la Departamentul de biologie celulara din Facultatea de medicina a Universitatii Yale pe care a infiintat-o. George Emil Palade este primul roman medaliat cu Nobel. A primit distinctia pentru medicina in 1974, motivata de cercetarile si descoperirile unice facute in universul celulei.

Dincolo de dimensiunea sa incontestabila de savant absolut - a intrat cu 10 la Universitatea de Medicina din Bucuresti, a trecut toate examenele cu 10 si a absolvit cu aceeasi nota - George Emil Palade a fost un personaj fascinant. Emigrat in 1946 in SUA, impreuna cu prima sotie, fiica industriasului Nicolae Malaxa, a fost primit imediat de Rockefeller Center - cea mai prestigioasa intitutie academica de cercetare din SUA – unde, in scurt timp, a ajuns coordonatorul laboratorului de biologie celulara. In 1974 este invitat la Universitatea Yale pentru a crea departamentul de biologie celulara de la Facultatea de Medicina. Dupa aproape 20 de ani, se retrage in California, la San Diego University, unde i se pune la dispozitie o intreaga structura academica.

In cei 96 de ani de viata, Palade a pastrat mereu legatura cu Romania si a militat concret pentru cercetarea fundamentala de aici. Datorita lui, exista la Bucuresti un institut care continua sa incurajeze si sa lanseze cele mai stralucitoare minti care doresc sa lucreze in domeniu. Testamentul lasat este mai degraba o declaratie de iubire decat o mostenire. Ultima lui dorinta a fost ca toate medaliile, diplomele, premiile pe care le-a primit, inclusiv Nobel (a carui medalie este evaluata la aproape 500 de mii de dolari de piata de licitatii), sa fie aduse in Romania, iar cenusa de dupa incinerare sa fie spulberata jumatate - in Muntii Stancosi din Colorado, jumatate - in Carpatii de acasa.

Eugen Ionesco de la 23.10, la „Romani care au schimbat lumea”


Reconstituire. Eugen Ionesco, TVR1

Tot in 16 noiembrie, la TVR 1, de la 23.10, vedem si filmul realizat de Andrei Magalie despre Eugen Ionesco. Autorul cauta sa prezinte din secvente independente, universul, asa cum l-a vazut Eugen Ionescu. Intalnirea cu personajele lui, dl. si dna. Martin din Cintareata cheala, in studioul TVR, il va integra in universul ionescian. Tot asa cum desenele pe care le va realiza spre sfartitul vietii vor completa universul aproape fellinian al lui Eugen Ionescu. In documentar, vorbesc Nicolae Manolescu si Dan C. Mihailescu, doi dintre cei care l-au cunoscut personal. Nu lipsesc marturiile lui Marie France Ionesco despre tatal sau.

Eugen Ionescu s-a nascut la Slatina in 1909. Curand, familia pleaca la Paris, unde tatal sau sustine doctoratul in drept. In 1922, tatal isi ia copiii in Romania despartindu-i de mama, fapt care il va marca pentru toata viata pe Eugen Ionescu. In tara, urmeaza liceul Sf. Sava, apoi Literele si se casatoreste cu femeia vietii sale, Rodica Burileanu. Cei doi vor ramane nedespartiti pana la final. Publica poezie, critica literara, are un stil impetuos si agresiv fara a fi superficial. Plecat definitiv in Franta in 1942, Ionescu se va impune cu un teatru "al absurdului" si va muta bornele teatrului sec XX.

„Alaturi de S. Beckett, el va fi singurul scriitor in viata care va fi publicat integral in Pleiades- Gallimard si este primit in Academia Franceza, fiind considerat cel mai important dramaturg francez al secolului XX. Un critic permanent al totalitarismului, nazist sau comunist, Ionescu nu s-a afiliat niciunui partid. Se va autonumi "golan" dupa iunie ' 90 si va incerca sa gaseasca o cale spre credinta. Un om cu toate calitatile si defectele "la vedere", un familist fericit, un copil cu privirea spre societatea care se strange ca un lat in jurul lui” – Andrei Magalie, realizatorul filmului.

Romani care au schimbat lumea la TVR 1:

In 2018, Televiziunea Romana continua realizarea si difuzarea proiectului editoarial prin care sarbatoreste cel mai important eveniment din istoria Romaniei moderne, Centenarul Marii Uniri. Astfel, din 5 octombrie, vinerea, de la ora 23.00, TVR 1 difuzeaza seria „Romani care au schimbat lumea, in care prezinta portretele a 20 de personalitati ale Romaniei care, cu inteligenta si creativitate, au reusit sa aduca schimbari majore pe plan national, dar mai ales international.

Cele mai „frumoase” minti ale Romaniei sunt prezentate telespectatorilor din perspectiva  drumului urmat si a schimbarilor pe care le-au adus intregii lumi. Realizatorii documentarelor au apelat pentru reconstituirea povestilor de viata ale personalitatilor aminintite la martori ai evenimentelor, la urmasii acestora, la filmari realizate in casele memoriale si ale obiectelor (personale, manuscrise, fotografii etc.) care le-au apartinut. Atunci cand imaginile sau alte documente de arhiva au lipsit, realizatorii au filmat o serie de scene cu actori si/sau figuratie speciala.

Printre geniile romanesti care au asezat tara noastra pe harta lumii si ale caror portrete le-am putut urmari la TVR 1 se numara: Ana Aslan, Regina Maria, Anghel Saligny, Henri Coanda, Constantin Brancusi, Traian Vuia, Panait Istrati, Emil Palade si Eugen Ionescu.

In perioada urmatoare, la TVR 1, vor fi programate filme dedicate si altor mari romani care au schimbat lumea: Mircea Eliade, Emil Cioran, Petrache Poenaru, Regele Mihai, Elie Wiesel, Emil Racovita, Tristan Tzara, Hermann Oberth, Nicolae Titulescu, Elisa Leonida Zamfirescu, Victor Babes.

Mai mult in Media, TV, 


PUBLICITATE: