Publicitatea lucrează: 1 din 2 români au făcut achiziții în ultima lună, impulsionați de reclame. Reveal Marketing Research.
Luni, 14 Iulie 2025

„Comportamentul consumatorilor din Romania arată o maturizare clară: nu mai este vorba doar despre vizibilitate, ci despre relevanță, incredere și experiență. Reclamele eficiente sunt cele care reușesc să combine atractivitatea vizuală cu un mesaj convingător și o ofertă credibilă. Brandurile care ințeleg aceste nuanțe și comunică autentic vor avea un avantaj competitiv real", a declarat Marius Luican, Director General, Reveal Marketing Research.

AdPlayers. info

Cum influențează reclamele și cumpărăturile online comportamentul de consum al romanilor? Răspunde cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research oferă o imagine detaliată.

Pe scurt:

46% dintre romani declară că au fost influențați de reclame și au făcut achiziții ca urmare a acestora in ultima lună.

La nivel național, reclamele TV domină ca influență (41%), dar pentru segmentul 18–35 ani, reclamele de pe Tik Tok devin cele mai relevante (26% vs. 12% la nivel național).

Reclamele influențează cel mai mult cumpărăturile din categoriile: ingrijire personală (29%), mancare și băuturi (27%) și imbrăcăminte/ incălțăminte (23%).

9 din 10 romani au avut experiențe neplăcute cu magazine online (cel puțin o dată), iar 57% dintre ei au decis să nu mai cumpere ulterior din acel magazin.

Romanii se dovedesc receptivi la publicitate – 46% dintre aceștia au făcut cumpărături in ultima lună ca urmare a reclamelor

Cercetarea, pe larg

Conform celui mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research, 46% dintre romani spun că au fost influențați de reclame și au făcut achiziții ca urmare a acestora in ultima lună, un comportament semnificativ mai frecvent in randul tinerilor intre 18 și 24 de ani (60%).

In topul achizițiilor influențate de reclame se regăsesc produsele de ingrijire personală (29%), urmate de alimente și băuturi (27%) și haine/ incălțăminte (23%).

In plus, preferințele diferă in funcție de gen, bărbații fiind mai influențați de reclamele la alimente și băuturi (33%) și electronice (18% vs. 12% total eșantion), in timp ce femeile reacționează mai mult la reclamele pentru produse de ingrijire personală (39%).

In ceea ce privește canalele de comunicare, reclamele TV domină ca influență (41%) in special in cazul persoanelor mature intre 45-55 ani (47%) și a celor peste 55 ani (63%). Pe de altă parte, in cazul segmentului de varstă 18–35 ani, reclamele de pe Tik Tok sunt relevante in măsură semnificativ mai mare (26% vs. 12% la nivel național).

Cele mai atractive elemente ale unei reclame care determină achiziția sunt prețul sau reducerea (37%) – in special pentru persoanele cu venituri sub 3000 RON (52%) și pentru cei cu varste intre 45-55 de ani (47%), imaginea sau prezentarea vizuală a produsului (19%) și nevoia reală de achiziție (16%).

„Comportamentul consumatorilor din Romania arată o maturizare clară: nu mai este vorba doar despre vizibilitate, ci despre relevanță, incredere și experiență. Reclamele eficiente sunt cele care reușesc să combine atractivitatea vizuală cu un mesaj convingător și o ofertă credibilă. Brandurile care ințeleg aceste nuanțe și comunică autentic vor avea un avantaj competitiv real", a declarat Marius Luican, Director General, Reveal Marketing Research.

9 din 10 romani au avut experiențe neplăcute cu magazine online, iar 3 din 5 dintre ei (57%) au decis să nu mai cumpere ulterior din acel magazin

Comportamentul de cumpărare online al romanilor confirmă impactul reclamelor, cele mai achiziționate categorii de produse fiind imbrăcămintea (47%) și articolele de ingrijire personală (43%).

Faptul că 9 din 10 romani au avut experiențe neplăcute cu magazine online cel puțin o dată, iar majoritatea aleg să nu mai comande ulterior (57%), să contacteze serviciul de suport (35%) sau să lase o recenzie negativă (28%), reflectă un nivel crescut de exigență față de comerțul digital.  Intr-un context competitiv, in care alternativele sunt la un click distanță, consumatorii sancționează rapid orice abatere de la promisiunile făcute.

Printre cele mai frecvente frustrări cu care se confruntă romanii cand fac cumpărături online se numără fotografiile care nu reflectă realitatea produsului (45%), informațiile insuficiente sau eronate (34%), costurile ascunse (32%) și recenziile false (31%).

Aceste rezultate reflectă modul in care romanii iși adaptează obiceiurile de cumpărare in funcție de campaniile publicitare ale mărcilor, subliniind importanța calității, prețului și ofertelor in deciziile lor de achiziție.

Metodologie: 

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online in perioada 16-24.06.2025 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu varsta 18+, utilizatori de internet, din mediul urban. Mărimea eșantionului a fost de 1024 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3.1% la un nivel de incredere de 95%.

Cercetarea face parte din portofoliul Reveal Market Resources, un hub de date al Reveal Marketing Research care cuprinde studii gratuite date publicității, cu scopul de a susține piața de marketing și comunicare din Romania.

Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piață full-service, specializată in marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development. Cu o expertiză in peste 20 de industrii, Reveal Marketing Research crede că cercetarea de piață reprezintă baza deciziilor corecte și a poziționării brandurilor. Soluțiile calitative și cantitative ajută de 17 ani companii din Romania și alte țări din Europa.

Mai mult in Media, Cercetare, Research, Market Research, Media Research


PUBLICITATE: