FRF a initiat propunerea legislativa care sa includa si drepturile din pariurile sportive.
Joi, 02 Noiembrie 2017

FRF a initiat propunerea legislativa care sa includa si drepturile din pariurile sportive. Credit: FRF / PR

In prezent, federatiile sportive detin in acest moment drepturile tv, drepturile de sponsorship, merchandising si ticketing din evenimentele sportive si competitiile pe care le organizeaza, dar nu si drepturile din pariuri sportive.

adplayers. info

Federatia Romana de Fotbal a initiat propunerea de reglementare legislativa intr-un context care indreptateste Federatiile sportive din Romania sa beneficieze de drepturile care li se cuvin. Astfel, Federatiile sportive detin in acest moment drepturile tv, drepturile de sponsorship, merchandising si ticketing din evenimentele sportive si competitiile pe care le organizeaza, dar nu si drepturile din pariuri sportive.

Aceasta realitate continua sa existe in ciuda pozitiei clare a Parlamentului European care, in 2011, prin Raportul Creutzmann, ”reafirma pozitia sa ca pariurile sportive reprezinta o forma de utilizare comerciala a competitiilor sportive” si ”recomanda ca toate competitiile sportive sa fie protejate impotriva utilizarii lor comerciale fara autorizatie, in special prin recunoasterea dreptului de proprietate al organizatorul competitiei, nu doar pentru a asigura o redistribuire financiara corecta pentru beneficiul tuturor nivelelor sportive profesioniste si amatoare, dar si ca o modalitate de intarire a luptei impotriva fraudei in sport, in special a manipularii rezultatelor sportive”.

Mai mult decat atat, alte tari europene, precum Franta sau Polonia, au reglementat deja legislatia in sensul afirmarii dreptului de organizator asupra veniturilor din pariurile sportive sau in directia confirmarii dreptului de proprietate intelectuala asupra competitiilor.

Federatia Romana de Fotbal este initiatoarea acestui demers, insa modificarea cadrului normativ reprezinta interesul comun al tuturor Federatiilor sportive relevante din Romania (baschet, handabal, tenis, atletism etc.), care sustin proiectul, alaturi de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman. Sa nu uitam faptul ca, incepand din 2010, procentul din incasarile Loteriei Romane nu mai reprezinta o sursa de venit pentru Federatii.

Legitimitatea initiativei FRF este incontestabila, cata vreme pozitia publica sustinuta de noi specifica in mod clar destinatia acestor surse de venituri venite din pariuri sportive: investitii in dezvoltarea sportului la nivel de copii si juniori si dezvoltarea sportului de masa.

Cat despre orice alt interes FRF privind presupuse interventii in licentierea operatorilor de pariuri sportive, total nefondate si neadevarate, in proiectul de modificare normativa se prevede clar faptul ca negocierea se face “in mod transparent si nediscriminatoriu”, modelul folosit de toate Federatiile sportive fiind asemanator vanzarii drepturilor tv, unde sunt diferite reglementari in domeniu asumate de Consiliul Concurentei.

Federatia Romana de Fotbal invita si Ministerul Sportului in acest demers care isi doreste sa consacre drepturile Federatiilor sportive din Romania, pentru ca este nevoie de sustinerea fireasca a celor care reprezinta interesele sportului romanesc la cel mai inalt nivel.

Mai mult in Reglementare, Legislatie, Sponsorship, Sport Marketing


PUBLICITATE: