Cineva gandeste viitorul Romaniei. SINTEZA de cultura si gandire strategica la 50 de aparitii.
Joi, 26 Aprilie 2018
 

adplayers. Iulian Toma

Fondata la Cluj de sociologul si profesorul Vasile Dancu, revista de cultura si gandire strategica SINTEZA aniverseaza 50 de aparitii si merge mai departe, la tiraj cuprins intre 8,500 si 10.000 de exemplare cu 10 aparitii pe an in 256 de pagini, vorbind despre viitor intr-o perioada nu tocmai favorabila continutului media de valoare, tot mai greu de selectat in aglomerarea de canale cu informatii putin relevante pe termen lung 

„Traim o perioada de profunde schimbari rapide, in care oamenii isi pierd reperele si simt angoasa unui adevarat salt in viitor” spune si fondatorul revistei, profesorul Vasile Dancu (stanga), in editorialul revistei SINTEZA cu numarul 50.   

 „Tot mai mult suntem obligati sa observam o revolutie societala unde se schimba raporturile sociale, unde vechile mecanisme sociale de tip contractual si normele sociale nu mai reprezinta repere si nici forme de sociabilitate. Apare o adevarata disruptie societala in care statul si toate formele de organizare societala trebuie sa se schimbe profund sub presiunea dezvoltarilor tehnologice”, spune sociologul.

 „Modelul consumerist este pus sub semnul intrebarii, iar interogatiile etice devin componente necesare ale modului de gandire a dezvoltarii. Recompunerea motivatiei pentru integrarea tuturor in societatile tot mai atomizate este o premisa importanta pentru reconstructia modelelor de societate, ca si readucerea Binelui Comun in modul de a regandi economia si dezvoltarea economica, precum si integrarea sobrietatii in noul mod de a gandi prosperitatea. Economia colaborativa si uberizarea a tot mai multe sectoare arata ca societatea cauta sa valorifice tot mai mult schimbul direct, fara intermediar, evitand multiplele medieri care au invatat-o cu moduri de productie fara obiect real prin diversificarea artificiala a serviciilor. Modelul vechi capitalist – producator-distribuitor-consumator – este redus la modelul relational, definit de antropologul Claude Levy-Strauss, cu referire la culturile primitive. Instalarea unei distante sociale tot mai mare intre puterea politica si inlocuirea contractului de reprezentare si comunicare cu surogate furnizate de retelele sociale reprezinta astazi o grava criza politica. Recentele scandaluri legate de industria fake news sau de Facebook si Cambridge Analytica reprezinta momente ale unei puternice indoieli cu privire la substanta democratiei contemporane”

Interviu cu profesorul si academicianul Iaon Aurel POp, noul Preesedinte al Academiei Romane
Credit: revistasinteza.ro

Continutul revistei si temele majore pe care le are in continut definesc dealtfel si valorile pe care le urmareste SINTEZA in misiunea pe care si-a propus-o in societatea romaneasca.

„Am scris pana la saturatie, in ultimii ani, despre miopia strategica si lipsa planificarii Romaniei sau despre lipsa preocuparii sau lipsa consensului politic, ori despre disparitia cuvantului viitor din discursurile politic. Am insistat in conferinte publice asupra faptului ca ne-am lansat in utilizarea pe scara larga a optimismului exagerat sau a manipularii prin gandirea pozitiva” mai spune profesorul Vasile Dancu.

„Desi cand practici gandirea critica, te poti intalni cu alti indignati, poti gasi fani pentru carti, poti lua chiar premii de popularitate, iti ramane insa nemultumirea ca semnalul tau de alarma nu ajunge la cei care ar putea face ceva in luarea deciziilor, in cel mai bun caz poate gasi un efect in cercurile celor care sunt ca si tine, a celor care sunt nemultumitii de serviciu. Cei aflati la butoanele societatii nu au la indemana mecanisme institutionale de procesare a criticii care vine dinspre social si, de cele mai multe ori, conform unei traditii romanesti, sunt surzi la orice propunere care vine dinspre opozitie sau societatea civila”.


Numarul 50 si mesajul de pe coperta SINTEZA reprezinta si obiectul unei campanii aniversare de promovare a revistei, disponibila atat in fornat tiparit cat si in format online (partial) si digital - pe baza de abonament, pe revistasinteza.ro .

Cineva gandeste viitorul Romaniei. Intr-o piata in care postarile oricarui posesor de telefon mobil devin relevante intr-o comunitate insuficient de mare pentru a descoperi raspunsuri la intrebarile majore cu care se confrunta societatea romaneasca, revista SINTEZA este printre putinele canale media premium care spun cine gandeste viitorul Romaniei, cu contributori de la Academia Romana la cele mai relevante voci ale societatii romanesti.

Mai mult in Media, Strategie, Sociologie,

 


PUBLICITATE: