Cine a blocat usile? Metrorex cere respectarea “formei si dimensiunilor". Spectacular - revenirea la contractul licitat in care au fost acceptate forma, dimensiunile si platile lunare 2011-2015
Luni, 13 Iulie 2015
 adplayers. Iulian Toma

Contactati de catre adplayers, reprezentatii Metrorex au raspuns printr-un comunicat de presa in care cer Spectacular respectarea “formei si dimensiunilor” panourilor din Contract.

In replica la raspunsul  trimis adplayers de catre reprezentantii regiei autonome, Spectacular cere Metrorex revenirea in conditiile contractului licitat pentru care a acceptat forma, dimensiunile si platile in baza deconturilor lunare pe care le-a avut in perioada 2011-2015.

Cine n-a respectat contractul?

Mai exact, in legatura cu blocarea activitatii de decorare a panourilor publicitare la Metrorex, oficialii regiei autonome au raspuns adplayers printr-un comunicat de presa ca “Spectacular nu a respectat clauzele contractuale”.

In comunicat, Metrorex cere Spectacular “sa monteze suporturile publicitare cu forma si dimensiunile prevazute in Anexa 1 a contractului ce a facut obiectul licitatiei din 2011 si sa achite platile restante catre Metrorex.”

In replica, contactati de catre adplayers, oficialii Spectacular afirma ca “Metrorex nu respecta conditiile in baza carora Contractul functioneaza deja de 3 ani si jumatate mai putin in ultimele 3 luni”, dupa cum afirma Vlad Ruta, reprezentantul legal al companiei Spectacular OOH & Printing, castigatorul licitatiei din 2011. In clar, potrivit oficialului, conditiile contractului nu au impus niciodata forme si dimensiuni, lucru vazut de orice calator la Metrou inca de la inceputul anului 2012 ci doar locatii, pentru care Metrorex a dispus aprobarea sau neaprobarea panourilor si derularea contractelor de publicitate ulterioare.

Citat de reprezentantii Spectacular, conform contractului rezultat in urma licitatiei, “Metrorex pune la dispozitia Spectacular locatii in care a amplasat panourile de dimensiunea si formele care nu putea fi amplasate fara avizul regiei autonome Metrorex inca din primele luni de contract si care, mai mult, le-a avizat de fiecare data cand a acceptat fiecare decorare de campanie de publicitate si implicit valoarea si sumele platite de catre Spectacular conform deconturilor lunare aproabate si verificate de catre parti pe toata perioada de peste 3 ani a derularii contractului".

 Potrivit art. 5.2 din Contractul 70/19.10.2011, citat de reprezentantii companiei,  intra in obligatiile Metrorex “sa puna la dispozitia Spectacular locatiile prevazute in Anexa contractului pe baza de process verbal de predare / primire, pentru toata perioada de valabilitate a contractului (n.r. 10 ani de la data semnarii)” ,

Reprezentantii Spectacular mai arata ca la acelasi punct, Metrorex a avut la indemana inca de la inceputul amplasarii panourilor, din octombrie 2011, posibilitatea “sa isi exprime aprobarea sau neaprobarea solicitarilor Spectacular pentru proiectul privind amplasarea si tipurile de panouri de publicitate, precum si a proiectelor realizate in vederea obtinerii autorizatiilor si avizelor legale” iar fiecare panou care s-a amplasat a avut toate semnaturile necesare aprobarii din partea reprezentantilor Metrorex, altfel campaniile nu putea fi decorate.

“Spectacular a derulat campanii de publicitate in aceleasi conditii pe care le solicita si astazi, conditii pentru care reprezentantii regiei se impotrivesc sub pretextul neamplasarii unor forme si dimensiuni, insa compania Spectacular le-a amplasat tocmai pentru ca Regia Autonoma Metrorex le-a agreeat dealtfel inca de la inceputul colaborarii din octombrie 2011”, mai afirma Vlad Ruta, reprezentantul legal al companiei.

Metrorex: “Platile restante”?

Spectacular: “Puse in asteptare”. Compania a ridicat clauza de neexcutare a contractului.

Legat de punctul in care reprezentantii regiei solicita Spectacular “sa achite platile restante catre Metrorex”, potrivit oficialilor Spectacular, conform legilor in vigoare, compania a ridicat clauza de neexecutare a contractului care pune in asteptare platile catre Metrorex pana la deblocarea contractului.

Reprezentantii Metrorex  spun ca “Notificarea s-a realizat in urma constatarilor de nerespectare a clauzelor contractuale si in baza Hotararii Consiliului de Administratie al S.C. Metrorex S.A. - nr. 3/06.05.2015.”

Toate acestea in timp ce reprezentantii Spectacular spun ca orice decizie legata administrarea spatiului de publicitate trebuie condusa si administrata de Spectacular, deciziile Metrorex fiind doar de aprobare sau neaprobare a unor proiecte. Potrivit Contractului nr. 70/2011 punctul 4 “Conducerea si Administrarea asocierii” nu este realizata de Metrorex ci de asociatul Spectacular: “Asocierea va fi condusa si administrata de catre asociatul Spectacular care va lua toate masurile necesare eficientizarii economice a acesteia”

Oficialii Spectacular au afirmat pentru adplayers ca avand in vederea natura publica a valorii contractului rezultat in urma licitatiei si a informatiilor rezultate in urma asocierii cu Regia Autonoma Metrorex, atat conditiile contractuale cat si valoarea platilor efectuate pot fi facute oricand publice

 

Mai jos pozitiile partilor:

Pozitia Metrorex:

“Spectacular nu a respectat clauzele contractuale cu Metrorex si nu a achitat platile restante.

Referitor la unele  afirmatii aparute in presa, pentru o corecta informare a publicului, va  comunicam urmatoarele:

Metrorex a notificat firma Spectacular OOH&Printing S.R.L. pentru respectarea contractului nr. 70/2011. Mai concret, Spectacular trebuie sa monteze suporturile publicitare  cu forma si dimensiunile prevazute in Anexa 1 a contractului ce a facut obiectul licitatiei din 2011 si sa achite platile restante catre Metrorex.

Notificarea s-a realizat in urma constatarilor de nerespectare a clauzelor contractuale si in baza Hotararii Consiliului de Administratie al S.C. Metrorex S.A. - nr. 3/06.05.2015.

pentru, DIRECTOR GENERAL,

ing. Catalin HOMOR

 

Pozitia SPECTACULAR:

Catre:                                    Adplayers

Referitor:            La comunicatul de presa dat de catre Metrorex publicitatii pe  http://www.metrorex.ro/_read389-1

Subiect:                Contract de asociere nr. 70/2011

In atentia :                  Domnului IULIAN TOMA

Stimate Domnule Iulian Toma,

Referitor la cele publicate in presa in ultima perioada de timp, putem confirma conflictul dintre Spectacular si Metrorex, ca rezultat al blocarii pe diverse nivele de operare a contractului castigat prin licitatie publica nr.70/2011, incepand cu anul 2013 ( numirea Director General Radu Aurel ), care a culminat in luna martie a anului 2015, cu blocarea cvasi totala a contractului mai sus mentionat.

Consideram ca Metrorex prin reprezentantii sai ( o intreaga echipa de management cu experienta in transporturi si publicitate deopotriva ) nu a inteles corect nici contractul ca esenta, nici valoarea sumelor achitate fata de trecut, pentru spatii publicitare.

Va punem la dispozitie pentru conformitate, ultima scrisoare trimisa catre Metrorex, astazi 13 Iulie 2015.

Va stam la dispozitie pentru orice detaliu,

Cu respect,

Vlad Ruta

Reprezentant legal

 

Mai jos puteti gasi si raspunsul nostru inaintat Metrorex privind comunicatul de presa din 9 iulie si dorinta noastra de a rezolva pe cale amiabila  noastra blocajul din acest moment al contractului.

 

POZITIA SPECTACULAR LA COMUNICATUL DE PRESA

Catre:                    S.C. METROREX S.A.

                                               

Referitor:            La comunicatul de presa dat publicitatii pe  http://www.metrorex.ro/_read389-1

               

Subiect:                Derulare/Blocare/ contract de asociere nr. 70/2011

                                                Solicitare deblocare

 

In atentia :                  Domnului Director General Interimar Ing. Catalin Homor

 

1.            Comunicat de presa Metrorex

Observand comunicatul de presa dat publicitatii de catre compania dumneavoastra la data de 09.07.2015, prin intermediul website-ului METROREX ( http://www.metrorex.ro/_read389-1 ), prin prezenta ne vedem nevoiti sa va reamintim urmatoarele aspecte ce au condus, practic la paralizarea activitatii subscrisei societati, precum si la prejudicierea directa atat a societatii noastre cat si a companiei METROREX.

Astfel, prin comunicatul de presa sus amintit, ne dovediti inca odata ca nu doriti sa intelegeti corect clauzele contractuale, afirmand ca SPECTACULAR, nu si-a respectat obligatiile contractuale instaland panouri supradimensionate fata de dimensiunile prevazute in anexa 1 la contractul de asociere in participatiune nr. 70/2011.

Stimati „asociati”, la data de 18.05.2015 v-am inaintat prin intermediul SCA „Bercea, Dedu & Asociatii” o adresa prin care s-a procedat la interpretarea clauzelor contractuale, adresa cu privire la care nu v-ati exprimat punctul de vedere, punct de vedere pe care, va marturisim, ca-l asteptam in continuare.

Intr-o corecta interpretare a clauzelor contractului de asociere in participatiune ar trebui sa fiti de acord ca dimensiunile panourilor, astazi instalate in locatiile METROREX, sunt conform contractului avand in vedere ca pentru fiecare panou in parte v-ati exprimat acordul atat cu privire la dimensiuni, locul motarii panoului, dar si cu privire la mesajul transmis de reclama afisata pe acesta.

De asemenea, va reamintim ca la data de 04.05.2015, Spectacular a inaintat prin intermediul SCA Bercea, Dedu & Asociatii o plangere prealabila, inregistrata la Metrorex cu nr. 1101/04.05.2015, cu rolul de a debloca amiabil contractul, plangere la care Metrorex, de asemenea nu a raspuns.

In aceeasi masura, in incercarea de a rezolva amiabil conflictul, la data de 20.05.2015 Spectacular a inaintat o propunere catre Metrorex, inregistrata sub nr. 277, prin care am subliniat dorinta de a negocia rapid si de a debloca contractul de asociere, precizand ca in masura in care acest lucru se intampla, vom renunta la orice prejudiciu cauzat de catre Metrorex si vom relua platile aferente contractului, imediat ce vom avea la randul nostru incasari de la tertii beneficiari ai campaniilor publicitare blocate de catre compania dumneavoastra.

Adresa nr. 277/20.05.2015 a primit la data de 28.05.2015 un raspuns din partea Metrorex, inregistrat sub nr. M 07.02/2319, prin care ni s-a adus la cunostinta ca va fi prezentata in cadrul CA si in AGA in vederea solutionarii.

Intre data adresei mai sus mentionate si data urmatorului CA (30 iunie 2015) au trecut alte  32 de zile, conducand automat la o adancire a situatiei critice pe care compania Spectacular o traverseaza din cauza unor interpretari eronate a clauzelor contractuale.

Neoficial, ni s-a transmis ca in urma sedintei CA din data de 30.06.2015, s-a hotarat potentiala reziliere a contractului de asociere pe motive de intarziere a platilor scadente, nefiind prezentata si analizata propunerea noastra nr. 277 din 20.05.2015 invocata mai sus.

In lipsa oricarei comunicari referitoare la deblocarea contractului de la data adresei nr. 277/20.05.2015 si pana astazi, Spectacular a decis la data de 23.06.2015 sa-si caute dreptatea in fata instantelor de judecata, in speranta eradicarii de catre forta coercitiva a abuzului Metrorex, in prezent pe rolul instantelor de judecata fiind urmatoarele dosare civile:

a.            Tribunalul Bucuresti nr. Dosar 23309/3/2015 din data de 23.06.2015

b.            Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti nr. Dosar 80152/299/2015 din 30.06.2015

c.             Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti nr. Dosar 80156/299/2015 din 30.06.2015

 

Prin intermediul aceluiasi comunicta de presa  ati afirmat ca avem datorii fata de METROREX, datorii pe care subscrisa nu le-am putut achita din cauza blocajului in care chiar METROREX ne-a cufundat.

 

Astfel, pentru lunile februarie 2015, respectiv martie 2015, subscrisa datoram METROREX urmatoarele sume, conform:

d.            Decont luna februarie, nr. 160/20.03.205 depus la data de 20 Martie 2015, suma : 200.465,31 RON

e.            Decont luna martie, nr. 215/21.04.2015 depus la data de 21 Aprilie 2015, suma: 250.374,62 RON

Aceste deconturi au, conform contractului, termen de plata de 60 de zile, dupa care Metrorex poate solicita penalizari de intarziere.

Ultima  suma achitata de catre Spectacular catre Metrorex, a fost pe data de 14 Mai 2015, inlocuind instrumentul de plata depus de Spectacular ( CEC nr BRDE1BH0416382 ), in valoare de 150.000 RON, suma corespunzatoare decontului lunii ianuarie 2015 in valoare de 147.439,92 RON si partial februarie 2015 in valoare de 2.560,08 RON.

De la data de 04 Mai 2015, ni s-a comunicat verbal ca nu se mai accepta instrumente de plata drept garantie.

Incepand cu luna martie 2015, Metrorex a refuzat un numar de campanii (exemplu Mc Donald’s, Mega Mall, Emag, Medlife, Hornbach, Flanco, Huawei, BCR, Humanitas, Vodafone, Telekom, Concert Robbie Williams) care trebuiau sa se desfasoare pe panourile instalate de catre Spectacular in statiile de metrou, conform contractului de asociere nr 70/2011. Facem precizarea ca toate aceste panouri au fost instalate numai cu acordul scris al reprezentantilor companiei Metrorex.

Refuzul de aprobare al campaniilor de publicitate contractate de catre Spectacular cu clientii sai, incepand cu luna martie, a condus la o incalcare a contractelor pe care Spectacular le avea incheiate pentru aceste campanii, iar in lunile urmatoare, pana in prezent, la o pierdere de venituri  care trebuia impartite cu Metrorex, de aproximativ 700,000 Euro.

Din acest motiv, putem afirma ca urmare a  neexecutare a contractului de catre METROREX, Spectacular a fost in imposibilitatea de a genera un flux financiar care sa-i permita operarea companiei, conducand compania in acest moment la starea de a pierde toate celelalte business-uri, pentru motivul neplatii catre furnizorii sai.

Consideram inca o data ca, desi in acest timp (martie – ziua de astazi)  Spectacular a primit partial dreptul de a afisa reclama pe cateva panouri care au aceleasi dimensiuni ca cele invocate ca fiind prea mari si neconforme cu cele licitate, actiunile Metrorex au un vadit caracter de abuz si nu pot fi justificate din punct de vedere legal, fapt pentru care apreciem ca nu va executati propriile obligatii contractuale, iar fata de aceasta neexecutare a obligatiilor contractuale, avand in vedere prejudiciul ce ni-l cauzati si care se accentueaza zilnic,  apreciem ca pana la deblocarea contractului, obligatia Spectacular de a face plati catre Metrorex trebuie suspendata.

 

SOLICITARE REZOLVARE AMIABILA

2.            Solicitare rezolvare amiabila

 

De asemenea, va rugam sa analizati oportunitatea unei incercari de a debloca situatia actuala, legata de contractul de asociere nr. 70/2011.

Comunicarea intre companiile noastre a ajuns sa se desfasoare astazi, mult mai mult prin terti              (avocati, presa, justitie, alte institutii), decat intre noi.

Credem ca atat Metrorex cat si Spectacular, au interesul si puterea de a nu distruge ceva construit si au capacitatea de a negocia rapid o iesire din impas.

Niciuna din parti nu va beneficia in perioada ulterioara, nici financiar si nici ca imagine si nici de pe urma daunelor colaterale care pot afecta deosebit de multe entitati (companiile noastre, angajati de ambele parti, companii partenere, clienti).

De aceea, va propunem sa acceptati sa stabilim pentru saptamana aceasta, cat mai rapid un plan de negociere, care sa cuprinda echipele, datele exacte ale intalnirilor, forma de comunicare in afara meeting-urilor si cel mai important perioada de timp. Pentru perioada de timp va propunem 5 (cinci) zile lucratoare. In masura in care sunteti dispus sa adaugam si weekend-ul, din partea noastra exista toata disponibilitatea pentru aceasta.

In masura in care in acest timp vom reusi sa ajungem la un punct comun, Spectacular va retrage toate actiunile in justitie si va comunica tuturor tertilor rezolvarea amiabila a conflictului.

In asteptarea cat mai rapida a raspunsului Dvs., va asigur de intreaga disponibilitate pentru a rezolva situatia actuala.

Cu respect,

Cu respect,

Vlad Ruta – reprezentant legal   



Mai mult in Licitatii


Articole inrudite:

60 de oameni de la Spectacular acuza: Metrorex a decis unilateral blocarea activitatii

Bomba in publicitatea Metrorex. Exclusiv adplayers.

Bomba zilei. Publicitatea la Metrou, blocata. Spectacular da in judecata Metrorex. Exclusiv.


PUBLICITATE: