Memorialul Durerii - Editie speciala, 30 de ani din „O istorie care nu se invata la scoala”, Luni, 13 septembrie, de la ora 20:00, TVR 2
Vineri, 03 Septembrie 2021

 

Lucia Hossu-Longin, realizator Memorialul Durerii si Ramona Saseanu, director general interimar al Televiziunii Romane.

,,M-au marcat, desigur, si episoadele cu "Oamenii mari care au facut Romania Mare", serie inceputa in 2018. "Legatura dintre Memorialul Durerii si marii artizani ai Unirii este directa. Cei care au facut Reintregirea au ajuns, in mare parte, la Sighet, unde si-au gasit sfarsitul”, a spus Lucia Hossu-Longin, realizator Memorialul Durerii.

AdPlayers. info

Au trecut trei decenii de cand „Memorialul Durerii” ofera romanilor una dintre cele mai complexe si documentate marturii despre eroii care s-au opus comunismului, dar si despre tortionarii lor. Seria, care a pornit cu 6 episoade, numara astazi in arhiva TVR peste 250 de documentare ce poarta semnatura realizatoarei si scriitoarei Lucia Hossu-Longin, cu ecou puternic atat in tara, cat si in toata Europa, la marile festivaluri de televiziune din lume si in emisiunile consacrate Romaniei.

In perioada aniversara, TVR 2 serbeaza „Memorialul Durerii” prin difuzarea unora dintre cele mai apreciate episoade dedicate lui Corneliu Coposu, Tudor Greceanu, Elisabeta Rizea, partizanilor lui Toma Arnautoiu, lui Ion Ioanid si tuturor celor care s-au jertfit pentru libertatea de azi a Romaniei.

Luni, 13 septembrie, de la ora 20:00, postul public invita telespectatorii pe TVR 2 o editie speciala dedicata implinirii a 30 de ani de la primul episod semnat de Lucia Hossu-Longin. Va fi o editie moderata de istoricul Adrian Cioroianu si sustinuta de comentariile avizate ale academicianului Aurel Ion Pop, scriitoarei Ana Blandiana, prof. dr. Manuela Cernat, scriitorului Sorin Lavric, profesorului Ilie Popa, profesorului Ioan Panican, in prezenta si cu participarea realizatoarei „Memorialul Durerii”, Lucia Hossu-Longin.

Aniversarea a trei decenii a fost marcata la inceputul acestei saptamani si in studioul "Horia Bernea" al Muzeului National al Taranului Roman, unde, in prezenta istoricilor, a oamenilor de cultura, a presei si a membrilor din Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania s-a difuzat, in premiera, o selectie din cele mai reprezentative episoade ale seriei de documentare „Memorialul Durerii”.

"Uitasem sa vorbesc la iesirea din inchisoare, la domiciliul obligatoriu avem dificultati majore in a lega notiunea cu coardele vocale", povestea Corneliu Coposu intr-un interviu acordat pentru „Memorialul Durerii”, iar Ion Gavrila Ogoranu, liderul partizanilor din Fagaras, sublinia: „Un popor nu traieste numai cu paine si salam, cu sau fara soia, ci si cu demnitate si onoare in lume”. Printre multele marturii, in episoadele „Memorialul Durerii” ii veti descoperi pe Doina Cornea,  Elisabeta Rizea, Petre Tutea sau pe episcopul greco-catolic Alexandru Todea cu unicul interviu oferit unei emisiuni Tv.

„Pentru noi a insemnat o munca titanica. Pentru cei din generatia tanara este un mod de a cunoaste adevarata istorie, deoarece am dorit sa readucem in cartea de istorie adevaratii eroi ai tarii. M-a marcat cel mai mult rezistenta armata din munti, eu o socotesc pagina de istorie cea mai frumoasa si cea mai tragica in acelasi timp. De aceea in ultimii ani am facut foarte multe episoade cu rezistenta armata pentru ca am descoperit cum au murit eroii care au fost in munti: au fost executati fie la Jilava, fie pe campul confruntarilor. M-au marcat, desigur, si episoadele cu "Oamenii mari care au facut Romania Mare", serie inceputa in 2018. "Legatura dintre Memorialul Durerii si marii artizani ai Unirii este directa. Cei care au facut Reintregirea au ajuns, in mare parte, la Sighet, unde si-au gasit sfarsitul”, a spus Lucia Hossu-Longin, realizator Memorialul Durerii.

„Orice om lasa in urma fapte, dar nevoia de valoare personala este data de fundamentul maretiei. Televiziunea Romana ii multumeste doamnei Lucia Hossu-Longin pentru bogatia pe care a creat-o pentru istorie, prin atata munca", a spus Ramona Saseanu, director general interimar al Televiziunii Romane.

Achizitionat de Arhivele Hoover din Statele Unite si de Biblioteca Congresului American, difuzat de Videoteca din Paris, locul unde sunt arhivate cele mai importante filme documentare din Europa, ca un film de colectie, „Memorialul Durerii" s-a bucurat de-a lungul timpului de sprijinul Televiziunii Romane, singura televiziune din Europa de Est care a produs un demers publicistic consacrat personalitatilor emblematice ale detentiei politice, din cei patruzeci si cinci de ani de comunism.

Mai mult in Media, TV,


PUBLICITATE: