Filmul ,,colectiv" in cinematografe din 28 februarie 2020
Miercuri, 18 Decembrie 2019

Pelicula a fost selectata si in cadrul altor competitii europene, printre care Festivalul de Film din Zurich, unde a obtinut premiul pentru cel mai bun film documentar. In prezent, „colectiv” este in selectia oficiala din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfasoara in Statele Unite.

AdPlayers. info

Filmul „colectiv”, regizat de catre Alexander Nanau, va intra in peste 30 de cinematografe din Romania pe 28 februarie 2020, in Bucuresti si in 20 de orase din tara.

„colectiv” spune povestea primului an de dupa incendiul din clubul cu acelasi nume si urmareste cu egal interes autoritati si jurnalisti, intr-o interactiune permanenta de cautare si expunere a adevarului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevar versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj si responsabilitate individuala.

Productia va oferi in premiera spectatorilor din cinematografe acces in locurile cheie de dupa evenimentul tragic din clubul Colectiv: redactii de ziare, cabinete de ministri, coridoare de institutii, sali de sedinte.  Filmul urmareste jurnalisti, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienti si familiile lor, dar si oficiali din guvern si reprezentanti ai statului, dezvaluind fara compromisuri o intreaga retea a coruptiei, minciunii si manipularii.

„Momentul Colectiv a fost pentru noi toti o trauma. Ca orice individ traumatizat, o societate traumatizata devine usor de manipulat si de mintit. Dupa Colectiv decizia de a face un film prin care sa inteleg mai bine cum functioneaza societatea si mai ales relatia cetatean - stat, a venit natural. Mi-am indreptat atentia catre presa si pe parcursul unui an am putut observa din interior si in timp real procesul dramatic al luptei pentru adevar a jurnalistilor cu autoritatile statului care, lipsite de orice urma de umanitate, nu numai ca au manipulat opinia publica, dar au si acoperit intentionat coruptia din sistemul de sanatate, luand in calcul fara sa clipeasca moartea propriilor cetateni." a declarat regizorul Alexander Nanau.

Premiera mondiala a filmului a avut loc in cadrul Festivalului International de Film de la Venetia, fiind primul film documentar romanesc selectat in cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americana la TIFF (Toronto International Film Festival). Pelicula a fost selectata si in cadrul altor competitii europene, printre care Festivalul de Film din Zurich, unde a obtinut premiul pentru cel mai bun film documentar. In prezent, „colectiv” este in selectia oficiala din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfasoara in Statele Unite.

Distributia in cinematografe este realizata de catre Bad Unicorn. Incepand cu primavara anului viitor,  „colectiv” va fi disponibil si pe HBO si HBO GO.

Filmul „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, in coproductie cu Samsa Film Luxembourg si HBO Europe, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund si Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elvetia, RSI - Elvetia si YES Docu - Israel.

# # #

Despre Alexander Nanau

Alexander Nanau, regizor si producator germano-roman, a studiat regia la Academia Germana de Film si Televiziune din Berlin (DFFB) si este detinatorul a doua burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Arta (Akademie der Künste) din Berlin. In 2007 a infiintat in Romania casa de productie Alexander Nanau Production. Filmul sau documentar, „Lumea vazuta de Ion B.”, a castigat, in 2010, premiul Emmy International la categoria „Arts Programming”, iar „Toto si surorile lui”, urmatorul documentar al lui Nanau, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film in 2015. Cel din urma a avut o distributie internationala numeroasa si a avut succes in randul festivalurilor din intreaga lume. Nanau a fost director de imagine pentru documentarul francez-german „Nothingwood”, filmat in Afganistan, care a avut premiera la Cannes in 2017, in selectia Quinzaine des Réalisateurs.


PUBLICITATE: