Doi din trei romani se declara foarte ingrijorati sau destul de ingrijorati de efectele pe care razboiul dintre Israel si Hamas le-ar avea asupra Romaniei
Joi, 09 Noiembrie 2023

Potrivit celui mai recent sondaj INSCOP Research, la comanda News.ro, 78.5% din totalul esantionului) mentioneaza cresterea amenintarilor teroriste drept cea mai mare temere. 19.9% mentioneaza cresterea pretului combustibililor, iar 14.8% sporirea numarului de refugiati.

AdPlayers. info

Conform sondajului realizat de INSCOP Research la comanda News.ro in octombrie-noiembrie 2023, doua treimi dintre romani se declara foarte ingrijorati sau destul de ingrijorati de efectele pe care razboiul dintre Israel si Hamas le-ar putea avea asupra Romaniei, temerea cea mai mare vizand amenintarile teroriste.

Remus Stefureac, director INSCOP Research:  "Razboiul dintre Israel si Hamas are un impact puternic asupra romanilor, doua treimi declarandu-se foarte ingrijorati sau destul de ingrijorati de consecintele acestuia asupra Romaniei. Temerea cea mai mare vizeaza amenintarile teroriste. Pe de alta parte, razboiul din Ucraina, desi nu mai ocupa prim-planul agendei media, provoaca o ingrijorare semnificativ mai mare decat conflictul dintre Israel si Hamas, explicatiile fiind legate atat de proximitatea conflictului, cat si de implicatiile economice si sociale deja resimtite in ultimul an si jumatate".

Efectele razboiului dintre Israel si Hamas


66.1% dintre romani declara ca sunt ingrijorati foarte mult si destul de mult de efectele pe care razboiul dintre Israel si Hamas le-ar putea avea asupra Romaniei,  in timp ce 31.9% declara ca sunt destul de putin, foarte putin sau deloc ingrijorati. 1.9% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.  

Analiza socio-demografica: Femeile, persoanele cu varsta peste 60 de ani, cei cu educatie primara, cei inactivi pasivi, locuitorii din urbanul mare, cei cu venituri mai reduse sunt categoriile de populatie cele mai ingrijorate de efectele pe care razboiul dintre Israel si Hamas le-ar putea avea asupra Romaniei. Barbatii, tinerii, persoanele cu educatie superioara, locuitorii din Bucuresti, cei cu venituri mai ridicate tind sa fie mai putin ingrijorati de efectele acestui razboi asupra Romaniei decat restul populatiei.

42.3% dintre cei care se declara ingrijorati de razboiul dintre Israel si Hamas (foarte mult, destul de mult sau destul de putin ingrijorati - 78.5% din totalul esantionului) mentioneaza cresterea amenintarilor teroriste drept cea mai mare temere. 19.9% mentioneaza cresterea pretului combustibililor, iar 14.8% sporirea numarului de refugiati. Ponderea non-raspunsurilor este de 1.8%.

Analiza socio-demografica: Cresterea amenintarilor teroriste reprezinta cea mai mare temere mai ales pentru femei, persoanele cu educatie superioara, gulerele albe si locuitorii din Bucuresti. Persoanele cu varsta peste 60 de ani, inactivii pasivi mentioneaza cel mai des cresterea pretului combustibililor drept cea mai mare temere in ceea ce priveste razboiul dintre Israel si Hamas. Persoanele cu varsta intre 30 si 40 de ani si locuitorii din urbanul mic se tem cel mai mult de sporirea numarului de refugiati.

Razboiul din Israel versus Razboiul din Ucraina


Intrebati care dintre cele doua conflicte ii ingrijoreaza mai mult, cel dintre Ucraina si Rusia sau cel dintre Israel si Hamas, 49% dintre respondenti mentioneaza conflictul dintre Ucraina si Rusia, iar 29% conflictul dintre Israel si Hamas. 15.9% spun ca ii ingrijoreaza ambele conflicte in aceeasi masura. Ponderea non-raspunsurilor este de 6% din total esantion.  

Analiza socio-demografica: Barbatii, persoanele cu varsta sub 45 de ani, locuitorii din regiunile estice declara intr-o proportie mai mare decat restul populatiei ca ii ingrijoreaza mai mult conflictul dintre Ucraina si Rusia decat cel dintre Israel si Hamas. Sunt ingrijorati mai mult de conflictul dintre Israel si Hamas in special: femeile, cei inactivi pasivi, locuitorii din regiunile vestice.

Metodologie:

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese in perioada 23 octombrie – 2 noiembrie 2023. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul esantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3%, la un grad de incredere de 95%.

Pe larg, prezentarea grafica a sondajului poate fi descarcata de la: https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2023/11/9.11.2023-INSCOP-News.ro-Razboiul-Israel-Hamas-Ucraina.pdf

INSCOP RESEARCH (www.inscop.ro) este o companie privata de cercetari sociale si marketing infiintata in 2013. Specialistii INSCOP Research au impreuna o experienta de peste douazeci de ani in activitatile de cercetare sociologica, comunicare publica, stiinte politice si activitati academice.

Mai mult in Research, Cercetare, 


PUBLICITATE: