Ciudatul si normalul in sedinta la CNA. Licenta pentru Pagina Ciudatului si amenzi TV pentru intrare in normele legii de 40.000 de euro.
Vineri, 08 Septembrie 2017

Ciudatul si normalul in sedinta la CNA. Licenta pentru Pagina Ciudatului si amenzi TV pentru intrare in normele legii de 40.000 de euro.

Consiliul National al Audiovizualului a amendat Romania TV cu 120.000 de lei pentru editia din 05.07.2017 a emisiunii „Ultima ora” si Antena 1 cu 60.000 de lei, pentru editii ale emisiunii „Acces direct” din perioada 26.06 – 21.07.2017

adplayers.info

Ciudatul si normalul in sedinta la CNA. Licenta pentru Pagina Ciudatului si amenzi TV pentru intrare in normele legii de 40.000 de euro.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a sanctionat  Romania TV si Antena 1 cu amenzi in valoare totala de 40.000 de euro (180.000 de lei) numai in sedinta de joi, 7 septembrie.  Astfel, CNA a amendat Romania TV cu 120.000 de lei pentru editia din 05.07.2017 a emisiunii „Ultima ora” si Antena 1 cu 60.000 de lei, pentru editii ale emisiunii „Acces direct” din perioada 26.06 – 21.07.2017

Amenda Romania TV pentru editia din 05.07.2017 a emisiunii „Ultima ora”, este motivata de CNA de incalcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 si pe cele ale art. 34 alin. (1), art. 40 alin. (1), (4), (5), art. 47 alin. (4), art. 64 alin. (1) lit. b), art. 65 lit. a) si art. 66 din Codul de reglementare a continutului audiovizual;

Sanctiunea Antena 1 pentru editii ale emisiunii „Acces direct” din perioada 26.06 – 21.07.2017, sunt motivate de incalcarea dispozitiilor art. 39 alin. (1) si (2) din Legea audiovizualului si ale art. 18 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului  (referitoare la protectia minorilor), precum si cu nerespectarea prevederilor art. 32 alin. (1) din acelasi Cod.

De asemenea, in urma analizarii rapoartelor intocmite de Serviciul Inspectie pentru radiodifuzorii din teritoriu, Consiliul a decis sa sanctioneze cu amenda de 100.000 de lei societatea Radio SRL din Brasov (Radio Brasov Montan), pentru nerespectarea prevederilor art. 50 si art. 58 alin. (1) din Legea audiovizualului.

Licenta pentru Pagina Giudatului.

In aceeasi sedinta, CNA a aprobat solicitarea de acordare a licentei audiovizuale prin retele de comunicatii electronice a societatii Pagina Ciudatului SRL Cluj-Napoca pentru NCN Cluj-Napoca (locala) si NCN (nationala).

Mai jos, prevederile legislatiei audiovizualului la care fac referire deciziile CNA

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificarile si completarile ulterioare

ART. 3  - (2) Toti furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si evenimentelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor.

ART. 39 (1) Este interzisa difuzarea, in cadrul serviciilor de programe de televiziune si de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizica, mentala sau morala a minorilor, in special programele care contin pornografie sau violenta nejustificata.

(2) Difuzarea in serviciile de televiziune si de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizica, mentala sau morala a minorilor se poate face numai daca, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces conditionat, se asigura faptul ca minorii din zona de transmisie, in situatii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

ART. 50 (1) Furnizarea unui serviciu de programe in sistem analogic de un radiodifuzor aflat in jurisdictia Romaniei se poate face numai in baza licentei audiovizuale analogice si, dupa caz, a licentei de emisie. (2) Furnizarea unui serviciu de programe in sistem digital terestru prin intermediul unui operator de multiplex de radiodifuziune/televiziune aflat in jurisdictia Romaniei se poate face numai in baza licentei de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru, in beneficiul titularilor licentelor audiovizuale digitale.

ART. 58 (1) Difuzarea serviciului de programe poate incepe dupa obtinerea deciziei de autorizare audiovizuala.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a continutului audiovizual, text in vigoare incepand cu data de 26.03.2017

ART. 18 (1) Nu pot fi difuzate in intervalul orar 6,00 - 23,00 productii care prezinta: (…) b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen.

ART. 32 (1) Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat intr-un mod excesiv si nerezonabil, contrar bunei-credinte, in scopul de a vatama sau de a pagubi pe altul ori profitand de ignoranta sau de buna-credinta a persoanelor.

ART. 34 (1) Orice persoana are dreptul la propria imagine.

ART. 40 (1) In virtutea dreptului la propria imagine, in cazul in care in programele audiovizuale se aduc acuzatii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie sustinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul sa intervina pentru a-si exprima punctul de vedere; daca acuzatiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie sa respecte principiul audiatur et altera pars; in situatia in care persoana vizata refuza sa prezinte un punct de vedere, trebuie sa se precizeze acest fapt. (…)

(4) Moderatorii programelor au obligatia sa solicite ferm interlocutorilor sa probeze afirmatiile acuzatoare, pentru a permite publicului sa evalueze cat de justificate sunt acestea.

(5) Moderatorii, prezentatorii si realizatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta.

ART. 47 (4) Sunt interzise in programele audiovizuale afirmatii defaimatoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenentei acesteia la un grup/o comunitate definit(a) de gen, varsta, rasa, etnie, nationalitate, cetatenie, credinte religioase, orientare sexuala, nivel de educatie, categorie sociala, afectiuni medicale sau caracteristici fizice.

ART. 64 (1) In virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele principii: (…) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment sa fie corecta, verificata si prezentata in mod impartial si cu buna-credinta.

ART. 65 In emisiunile de stiri si dezbateri, radiodifuzorii trebuie sa respecte urmatoarele reguli: a) rigoare si acuratete in redactarea si prezentarea stirilor.

ART. 66 In programele de stiri si dezbateri informarea in probleme de interes public, de natura politica, economica, sociala sau culturala, trebuie asigurate impartialitatea si echilibrul si sa fie favorizata libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie, in perioada in care problemele sunt in dezbatere publica.

Mai mult in Media, TV, Reglementare


PUBLICITATE: