Ce aduce izolarea cauzata de pandemie? „Epidemia singuratatii” la Dosar Romania, TVR1.
Vineri, 27 Noiembrie 2020

 

Credit: TVR1.

Cum resimt romanii izolarea cauzata de pandemie, aflam in reportajele realizate de Cristina Tilica la „Dosar Romania”. TVR 1 – duminica, 29 noiembrie si 13 decembrie, ora 18.00.

AdPlayers. info

Pandemia de coronavirus a devenit stresanta pentru noi toti, iar frica si anxietatea pot fi coplesitoare pentru adulti, dar si pentru copii. Cum resimt romanii izolarea cauzata de pandemie, aflam in reportajele realizate de Cristina Tilica la „Dosar Romania”. TVR 1 – duminica, 29 noiembrie si 13 decembrie, ora 18.00.

Restrictiile sociale impuse gradual sau brusc in zeci de tari ale lumii precum si in Romania, teama imbolnavirii cu boala Covid, infectarea celor dragi cu virusul Sars cov 2, vestea mortii unora din preajma, semnalele de alarma transmise de medici despre rapiditatea si modul de transmitere a virusului au dus la schimbari serioase in viata de zi cu zi a romanilor si a oamenilor din intreaga lume, mai ales de cand li s-a limitat accesul in parcuri, pe strazi si li s-a impus sa stea acasa.

De aproape un an de zile toti oamenii se afla sub presiunea sistematica a unei afectiuni care actioneaza ca un factor de stres la nivelul psihicului uman, afectiune pe care nici medicina, nici stiinta, deocamdata, nu o pot domoli. Raspandirea rapida a virusului Sars Cov 2 a determinat milioane de oameni sa-si schimbe viata, ritmul, obiceiurile si sa pastreze distanta fata de semenii lor.

„In general, singuratatea nu face bine. Exista nenumarate studii, unele chiar recente. Universitatea din Florida a scos recent un studiu in care a demonstrat ca izolarea si singuratatea in sine au efecte foarte, foarte nocive asupra sanatatii atat psihice, cat si fizice. Specialistii comparau singuratatea cu fumatul a 15 tigari pe zi”, spune Dr. Anton Andrei Crasan, medic specialist psihiatru. „Avem de a face cu un stres multiplu: este in primul rand un stres exterior determinat de pandemie, dar amenintarea este cat se poate de reala a virusului si vedem, ne miram de numarul mare de cazuri de imbolnaviri, de numarul mare de cazuri grave ajunse la ATI. Pe de alta parte, este vorba de un stres interior, care, poate, de multe ori, este mult mai puternic si isi pune amprenta mai important pe functionalitatea noastra”, adauga doctorul Ovidiu Alexinsch, director medical al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iasi.

Duminica, 29 noiembrie, de la ora 18.00, Dosar Romania de la TVR 1 prezinta primul episod din cele doua dedicate efectelor grave ale pandemiei de coronavirus asupra psihicului uman. Realizatoarea Cristina Tilica propune telespectatorilor doua reportaje despre „Epidemia singuratatii”, deoarece omenirea se confrunta cu doua epidemii simultane actuale: una de singuratate, obligata, si cealalta, data de prezenta virusului. Reportajele vor fi difuzate de TVR 1 duminica, 29 noiembrie si 13 decembrie, ora 18.00.

„Totul a fost o panica generala, ma gandeam cand o sa ne mai vedem...”

Specialisti in psihologie si in psihiatrie vorbesc despre cat de stresanta este pentru oameni boala Covid 19. Medici, psihologi si psihoterapeuti din intreaga lume au demarat studii care cerceteaza efectele izolarii asupra psihicului uman si atrag atentia ca pandemia de coronavirus poate fi extrem de stresanta pentru oameni, iar frica si anxietatea pot fi coplesitoare atat pentru adulti, cat si pentru copii. Boala Covid 19 a facut ravagii asupra sanatatii pamantenilor la nivel mondial. Cat stres a generat pandemia pentru un student la ASE, o mama singura cu doi copii, un profesor universitar, o actrita, un psihoterapeut, o pensionara, vedem in prima parte a reportajului Epidemia singuratatii, la Dosar Romania de la TVR 1.

Masurile restrictive impuse de autoritati pe timp de pandemie i-au declansat unui tanar student stari intense si variate de anxietate, generate in special de incertitudinea pe care o avea si o are fata de programarea viitorului sau.

„Au fost atacuri de panica peste atacuri de panica, iar ce vedeam ma infricosa din ce in ce mai tare”, spune Sebastian Talef (20 de ani), student la Facultatea de Stiinte Economice din Bucuresti. „Totul a fost o panica generala, ma gandeam cand o sa ne mai vedem. Vorbeam doar pe apeluri video, ne era frica sa ne vedem cu oricare. Nu stiam ce sa facem, cand o sa revina totul la normal, mai ales ca eu sunt o fire foarte sociabila si ieseam destul de mult. Am foarte multi prieteni... mi-a fost foarte greu!”(Sebastian Talef).

Aurelia Baianu, psihoterapeut, mama a doi copii: „E trist... si atunci apare frica si chiar panica: e carantina! Unde ma pot duce? Nu pot sa ies pe strada!... E o mare provocare si a fost o mare provocare sa ma intrebi cum m-am descurcat eu singura cu cele doua fetite, pentru ca nu ai pauze cand cresti un copil, daca esti singur. Nu ai pauza si atunci cele douasprezece ore sunt suta la suta acoperite cu acest rol de mama”.

Profesor universitar dr. Serban Turliuc, medic psihiatru: „E clar, e o situatie de criza, sigur. Cand zicem criza, lumea se gandeste, de regula, la bani, dar acum e vorba de un dezechilibru major, dar nu gasesc alt cuvant mai potrivit decat de criza. Si atunci Darwin imi trece prin minte, cu afirmatia lui facuta dupa ce a emis Teoria Evolutiei spunand ca, nu stiu daca il citez corect, nu e puternic cel inteligent, ci cel care se adapteaza.”

Psihologii, psihiatrii si logopezii avertizeaza ca traiul solitar impus de guvernele tarilor din intreaga lume pentru a limita raspandirea virusului poate limita raspandirea bolii Covid, dar in acelasi timp poate sa afecteze, de o maniera fara precedent, structura si activitatile comunitare, deteriorand in acelasi timp viata si sanatatea psihica a persoanei.

Episodul al doilea despre Epidemia singuratatii va fi difuzat de TVR 1, tot sub genericul Dosar Romania, duminica, 13 decembrie.

Mai mult in Media, TV, CSR, Responsabilitate Sociala


PUBLICITATE: