Presedintele Comisiei pentru Industria Alimentara, Nini Sapunaru, vine la conferinta dedicata reducerii risipei alimetare
Miercuri, 21 Septembrie 2016

sursa: Euroexpo / youtube

Presedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor, deputatul Nini Sapunaru, participa in calitate de speaker la Conferinta "Reducem risipa alimentara. Pretuim hrana!", din 27 septembrie, de la Romexpo.

adplayers.info

Risipa alimentara poate fi redusa in Romania, numai dupa adoptarea unor reglementari fiscale, sustine deputatul Nini Sapunaru, presedintele Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor, care propune si solutii concrete, in acest sens intr-un material furnizat organizatorilor Pack Expo 2016, care av avea loc in perioada 27-30 septembrie la Romexpo.

Presedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor, deputatul Nini Sapunaru, participa in calitate de speaker la Conferinta Reducem risipa alimentara. Pretuim hrana!, din 27 septembrie, de la Romexpo.

Vanzarea alimentelor in prag de expirare este o alta tema pe care Sapunaru o abordeaza in discutia legata de problemele industriei alimentare.

„In acest moment, produsele in prag de expirare trebuie anuntate la Fisc, care urmeaza sa faca controlul sa vada care e circulatia. Magazinele pot sa faca reduceri la acele produse, numai ca platesc TVA-ul integral. Atunci cred ca solutia este tot reglementarea fiscala. Lasa magazinul sa vanda la ce pret doreste si sa nu mai plateasca integral ca sa poata sa-si deduca diferenta de TVA. Adica daca am luat produsul cu 10 lei si vreau sa-l vand cu 3 lei, nu ma pune sa platesc TVA-ul la 10 lei, pentru ca in realitate nu mai incasez decat 3 lei pe el. Magazinele, la ora actuala, platesc TVA-ul integral. Mai mult, sunt obligati sa duca produsul si sa-l arda si asta inseamna cheltuieli de preluare”, afirma Nini Sapunaru.

Potrivit presedintelui Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor, solutia optima ar fi ca vanzatorii sa anunte Fiscul, iar acesta trebuie sa-si faca o procedura deosebita de autorizare prealabila.

„Adica, ma duc si inspectez magazinele respective. Acolo unde magazinul emite bon de casa, exista un circuit clar al vanzarilor, un magazin la care nu vinde prin spate – anunta ca vand cu 2 lei si in realitate incaseaza 10 lei – se face o procedura prin care magazinul anunta prin e- mail ca vrea sa faca o reducere semnificativa la un produs, si daca vreau sa ma duc in control, ma duc, daca nu, nu” explica oficialul.

Parghia de control? Retragerea autorizatiei magazinului. „Daca eu, caFisc, am prins un magazin ca a facut o prostie, ii retrag autorizatia sau nu mai are voie acel magazin sa faca reduceri de pret decat sub control fiscal, samd. Trebuie sa dam posibilitatea magazinelor sa-si reduca integral TVA-ul. Va dau un exemplu: crenvurstii au termen de garantie 3-4 zile. Pana anunta un magazin Fiscul, pana vine Fiscul in control, a trecut termenul de garantie”.

Sapunaru ofera si alte exemple de produse a caror termen de valabilitate expira foarte repede. De la paine si carne, la produse cu termen de garantie foarte scurt cum sunt legumele sau fructele.

„In principiu, trebuie sa gasim si solutia fiscala. Nu-i corect ca un magazin sa doneze un produs si sa mai plateasca si TVA-ul. Daca doneaza produsul, in mod cert, trebuie sa-l ierti de TVA. Mai departe, trebuie sa existe cineva ca asumare a responsabilitatii, pentru ca daca duci un produs pentru hrana oamenilor, cel care preia produsul trebuie sa-si asume responsabilitatea. Cum produsul e in pragul expirarii, ori te duci si-l gatesti repede intr-o cantina, ori il dai repede spre consum. Lucrurile acestea trebuie gandite si trebuie sa existe un ciclu foarte clar pentru aceste produse, din cauza ca altfel putem sa cream mari dificultati.”

In privinta gestionarii deseurilor, presedintele Comisiei pentru agricultura, este de parere ca Parlamentul trebuie sa aprobe urgent proiectul de lege pentru reducerea taxei pe ambalaje, inainte ca producatorii de alimente sa falimenteze, victime ale unor decizii gresite sau rau-intentionate.

 „Avem o initiativa pentru reducerea taxei pe ambalaj, o asteptam sa vina din Senat. A fost initiata aici, in Comisia pentru Agricultura, sunt unul dintre semnatari. Propunem reducerea acestui pret pe o perioada de 2 ani, pentru a le da posibilitatea, sa vedem ce facem cu aceste OTR-uri. I-am pus in fata faptului implinit, toate OTR-urile sunt in proces, pentru ca ele, in realitate, nu au facut niciun fel de reciclare si acum au primit acei bani absolut de pomana, nu i-a verificat nimeni. Nu e vina agentului economic, el a fost trimis la 10 institutii. In loc sa-l lase sa se duca la 20, 30, a platit, acum nu mai are cu cine sa faca contract, ca nu mai exista. + Barem de acum incolo sa nu-i omoram in urmatorii 2 ani de zile. Sa gasim o posibilitate sa reciclam deseuri. In realitate, in Romania nu se recicleaza deseuri, inca.”

Conferinta „Reducem risipa alimentara. Pretuim hrana!, va avea loc pe data de 27 septembrie, in cadrul targului Pack Expo organizat de Euroexpo in parteneriat cu Romexpo, in spatiul caruia se desfasoara si conferinta dedicata reducerii risipei alimentare.

Pe langa Nini Sapunaru, 
mai multe personalitati din institutiile de stat sau industria alimentara sunt invitati sa vorbeasca despre teme actuale in alimentatie sau siguranta alimentelor.



sursa: Pack Expo

Mai mult in Targuri si Expozitii


PUBLICITATE: