Juniorii brandurilor de familie de azi, administrarea averii familiei de maine.
Miercuri, 01 Noiembrie 2017

Juniorii afacerilor de familie de azi, administrarea averii familiei de maine. Credit: FBN Romania

Theodora Popa – generatia a 2-a la Transavia, Jan Musil –  generatia a 2-a LIKO-S ( afacerea  de familie a anului 2014 din Republica Ceha)

Antreprenori a 23 de mari afaceri de familie, membri ai FBN Romania, alaturi de invitatii lor, s-au intalnit in acest sfarsit de saptamana in cadrul conferintei “ Generatia urmatoare in business. Administrarea averii familiei.”

adplayers. info

Antreprenori a 23 de mari afaceri de familie, membri ai Family Business Network (FBN) Romania, alaturi de invitatii lor, s-au intalnit in acest sfarsit de saptamana in cadrul conferintei “ Generatia urmatoare in business. Administrarea averii familiei.”  (27 octombrie 2017, Bucuresti, Athenee Palace Hilton. Obiectivul declarat al evenimentului a fost acela de a dezbate particularitatile afacerilor de familie si modul in care sunt pregatiti copiii pentru a-si inlocui parintii la conducerea acestora.


Administrarea averii familiei de maine.


“Conferinta Family Business Network Romania, de astazi, abordeaza tematica  generatiei urmatoare in afacerea  familiei dar si pe cea a administrarii averii familiei. Vom avea acces la experienta remarcabila a partenerilor nostri internationali dar si romani, care speram sa ne inspire in organizarea familiei cu scopul asigurarii stabilitatii afacerii de familie, acum si peste generatii” a spus Florin Madar, Presedintele FBN Romania, a deschis lucrarile conferintei mentionand:

„Ne dorim sa crestem copii care sa munceasca, nu doar pentru a-si asigura traiul cotidian, ci si pentru continuarea dezvoltarii afacerii familiei, pentru continuarea prosperitatii familiei lor si a salariatilor lor, pentru dezvoltarea comunitatii in care traiesc si lucreaza, pentru tara in care s-au nascut si in care speram sa continue sa-si doreasca sa traiasca” a mai adaugat oficialul Family Business Network Romania

“Cand lucrezi in firma parintilor, angajatii au tendinta sa te trateze ca si cum ai fi direct seful lor. Te trateaza ca pe o beizadea iar asta este cea mai mare problema, pentru ca nu te lasa sa te dezvolti asa cum trebuie. Nu ai presiune si nu-ti este ceruta socoteala pentru ceea ce faci.”  Radu Timis Junior - Cristim

Invitat special al evenimentului, Mario Duca –  Presedinte Malta Association of Family Enterprises & Family Business Advisers, a prezentat experienta afacerilor de familie malteze pe tema: "Protejarea averii si succesiunii familiei prin intermediul unor bune guvernante familiale"

Andre Schulte-Südhoff – generatia a 2-a Schuko GmbH Germania a prezentat povestea de succes a unei intreprinderi condusa de familie: “ Experienta predarii afacerii catre generatia urmatoare” De mare interes s-a bucurat si prezentarea experientei sectiunii de tineret a Asociatiei afacerilor de familie germane - DIE FAMILIENUNTERNEHMER: "Generatia urmatoare – Tinerii antreprenori, vocea puternica pentru echitatea generationala in Europa"

Martin Ospelt –  partener  First Advisory Trust, Vaduz , Liechtenstein – Fundatia Liechtenstein,  a vorbit despre planificarea activelor pe termen lung de-a lungul generatiilor si despre responsabilitatile ce revin generatiilor viitoare.

Juniorii afaceristilor de familie de azi, oamenii de business de maine.

O sectiune speciala a evenimentului a fost dedicata panelurilor familiale, in care generatia actuala si cea care se pregateste de preluarea afacerii de familie, au raspuns intrebarilor doamnei Mihaela Harsan - Secretar General FBN Romania, dar si intrebarilor celor  prezenti.

Astfel, Cristina Timis si Radu Timis Junior au prezentat modul in care transferul intre generatii este pregatit la Cristim si cum Radu, in calitate de director comercial, influenteaza pozitiv marketingul afacerii si relatia cu partenerii si clientii.

“Cand lucrezi in firma parintilor, angajatii au tendinta sa te trateze ca si cum ai fi direct seful lor. Te trateaza ca pe o beizadea iar asta este cea mai mare problema, pentru ca nu te lasa sa te dezvolti asa cum trebuie. Nu ai presiune si nu-ti este ceruta socoteala pentru ceea ce faci.”  Radu Timis Junior - Cristim

Cristina Timis, Cristim “Afacerile familiei au fost visul meu si al sotului meu si le-am dezvoltat. As dori, insa, copiii sa aiba propriile vise si alegeri si sa faca ce vor sa faca, pentru ca vor si pentru ca le aduce bucurie.”



Adrian Mihai, unul dintre fondatorii FAN Courier si membru FBN Romania, impreuna cu fiica sa Maria, au vorbit in cadrul Conferintei FBN Romania, despre pasiunea pentru afaceri, despre posibilitea ca pasiunile noii generatii sa fie altele si despre  libertatea ca acestea sa fie urmate.

"Pasiunea mea este designul si pentru asta ma pregatesc acum intr-o universitate din Marea Britanie. Merg insa si la cursuri de administrare a afacerior si sunt foarte atenta la afacerea de familie si nu exclud ca in viitor, daca experientele acumulate vor fi destul de consistente, sa vin alaturi de tatal meu.” - Maria Mihai, fiica fondatorului.

"In FAN Courier avem o relatie foarte puternica intre parteneri. Fiecare avem cate doi copii. Am incercat sa ne preocupam de educatia lor, sa-i invatam principii, sa le povestim cum ar trebui sa se intample lucrurile, dar in acelasi timp, eu am vrut sa-i las liberi. Sa faca greselile ce se fac la tinerete, iar apoi, in functie de dorintele si capacitatile lor, sa-si aleaga drumul pe care si-l doresc. Nu am vrut sa le impun dorinta mea, iar acum depinde de ei ce or sa faca". Adrian Mihai - Fan Courier

Ion Sturza, fost prim-ministru al Moldovei si proprietar al Fribourg Capital: "Cu copiii (Cristina si Dan), noi avem un contract pe care il respectam cam de la 15 ani. Copiii au plecat din casa si au avut un buget strict si clar. Investitii in educatie, in dezvoltare, un calculator la 3 ani, un telefon la 5.  Nu exista limita la sanatate si educatie, in rest totul a fost limitat. Acum, dupa ce copiii au avut o cariera de succes in alte companii, au venit in companiile noastre. Au inceput de la junior. Sunt inca in pozitii destul de modeste ce ii ajuta sa inteleaga esenta businessului.

Florin Madar, Temad  “Accept ca fiecare sa-si gaseasca drumul in viata. Pentru noi antreprenorii, care se presupune ca avem niste firi mai puternice, nu-i usor sa spunem asta, dar ratiunea si bunul simt ne obliga sa ne lasam copiii sa-si aleaga drumul in viata. Eu m-am straduit sa fac asta si am incercat impreuna cu sotia sa le oferim educatie si sa-i invatam ce inseamna munca dar si sa le fim un exemplu de urmat.”

In panelul generatiei a doua,  Theodora Popa – generatia a 2-a la Transavia, Jan Musil –  generatia a 2-a LIKO-S ( afacerea  de familie a anului 2014 din Republica Ceha), Dana & Razvan Ghenescu – generatia a 2-a Alpin57 Lux, Andrei Pogonaru – generatia a 2-a CEFS, Veranda Mall, si-au prezentat experientele de lucru in cadrul afacerilor, dar au vorbit si despre cum acestea le influenteaza viata de familie si a lor personal.

Theodora Popa – generatia a 2-a la Transavia  - “ Acasa nu vorbim despre afaceri. Uneori am o lista intreaga de probleme pe care sunt tentata sa le discut cu tata (Ioan Popa) acasa, dar ma retin. O sun pe asistenta lui si ma programez la o discutie cu tata, prima la 7:30, si rezolvam repede totul la birou.”

In contextul prea deselor schimbari legislative in domeniul fiscalitatii, participantii au putut avea acces la seminarul de fiscalitate pe tema - Provocari fiscale pentru afacerile de familie din Romania -  sustinut de  Gabriel Sincu, partener asociat Tax Advisory Services, EY Romania.

Generatia urmatoare in business. Family Business Network.

Conferinta „Generatia urmatoare in business. Administrarea averii familiei” este un eveniment FBN Romania realizat cu sprijinul LGT Private Banking

Family Business Network Romania (FBN Romania) a fost infiintata in anul 2012 si urmareste sa popularizeze in Romania conceptul de „family business” astfel cum este recunoscut la nivel European si sa aduca la cunostinta autoritatilor existenta, potentialul afacerilor de familie, precum si necesitatea unui parteneriat obligatoriu cu acestea. Incepand cu anul 2015, FBN Romania a devenit membra a European Family Businesses, cu sediul la Bruxelles. Pentru detalii a se vedea  www.europeanfamilybusinesses.eu

Carrefour, Volkswagen, BMW, Ford Motor, Fiat, Porsche, L’Oreal, Arcelor Mittal, Samsung Electronics, Auchan, Cargill sunt cateva dintre cele mai cunoscute companii din lume care sunt afaceri de familie.

In acest moment membrii FBN Romania sunt antreprenorii ce detin companiile: ADREM INVEST Bucuresti, AGRICIN Brasov,  ALL ELECTRICS 95 Bucuresti,  AMSET Bucuresti,  AUTONOM SERVICES Piatra Neamt, DINAMIC 92 DISTRIBUTION Piatra Neamt, ELECTRA Iasi, EXIMTUR Cluj, FAN COURIER EXPRESS Bucuresti, FILDAS TRADING Pitesti, GLOBAL VISION Bucuresti, IVATHERM Bucuresti, MB TELECOM Bucuresti, NOVAINTERMED Bucuresti, OMNILOGIC Bucuresti, PIAȚA DE GROS Bucuresti, SECPRAL PRO INSTALATII Cluj, SUPREMIA GRUP Alba Iulia, TECNOSTAR CONSULTING Sebes, TE-ROX PROD Pascani, TEMAD CO Brasov, TESTER GRUP Iasi, TRANSAVIA Alba Iulia

Mai mult despre activitatea Family Business Network Romania pe site-ul FBN Romania 

Imagini de la conferinta si pe pagina de facebook a evenimentului FBN Romania

Mai mult in Eveniment, PR, 


PUBLICITATE: