GALA PUCCINI, la Ateneul Roman, cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini
Vineri, 10 Mai 2024

Institutul Italian de Cultura, alaturi de ARTEXIM, organizeaza la Ateneul Roman luni, 13 mai 2024, ora 19:00, GALA PUCCINI.

AdPlayers. info

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a carui trecere in eternitate se omagiaza 100 de ani, Institutul Italian de Cultura, alaturi de ARTEXIM, organizeaza la Ateneul Roman luni, 13 mai 2024, ora 19:00, GALA PUCCINI.

Eveniment de referinta pentru Anul Puccini, concertul va fi sustinut de catre Orchestra Camerata Regala, sub bagheta Maestrului Tito Ceccherini (Italia), cu participarea extraordinara a sopranei Cellia Costea (Romania), si a tenorului Leonardo Caimi (Italia).

Din program

Orchestra Camerata Regala, condusa de dirijorul italian Tito Ceccherini, va aduce in atentia publicului atat arii si duete celebre din cele mai iubite opere pucciniene, in interpretarea renumitei sopranei Cellia Costea si a remarcabilului tenor italian Leonardo Caimi, dar si lucrari din creatia simfonica si vocal-simfonica a lui Puccini, cu participarea Corului de camera “Preludiu-Voicu Enachescu”, programul fiind astfel structurat incat  sa cuprinda toata complexitatea compozitorului italian.

Solistii vor impresiona auditoriul cu arii si duete din binecunoscutele opere Manon Lescaut, Tosca, Madama Butterfly, Turandot, Camerata Regala va interpreta in premiera in Romania Preludiul simfonic, iar maiestria Corului de camera “Preludiu-Voicu Enachescu” se va evidentia in fragmente din lucrarea vocal-simfonica Messa di Gloria.

Camerata Regala

Camerata Regala s-a nascut din pasiunea fara limite a unui grup de tineri muzicieni care si-au dorit sa contribuie la dezvoltarea si promovarea muzicii culte din Romania. In scurt timp de la infiintare, proiectul a devenit un nume de referinta in domeniu, iar in prezent intalnim Camerata Regala tot mai des atat pe scenele romanesti, unde desfasoara proiecte inedite, precum Mari Solisti, Mari Dirijori, Camerata Regala si Micii Muzicieni, Stagiunea Regala de la Ateneul Roman, cat si pe scenele internationale: Elvetia, Italia, Spania, Rusia, Albania, Polonia, Germania, Belgia, unde participa la numeroase festivaluri de mare anvergura. De asemenea, orchestra este o prezenta constanta in Festivalul International George Enescu. Numele Camerata Regala nu este intamplator, orchestra dobandind in anul 2009 Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principele Radu al Romaniei.

Dirijorul Tito Ceccherini

Tito Ceccherini este unul dintre cei mai culti si profunzi dirijori din generatia sa, apreciat pentru claritatea interpretarilor sale si pentru versatilitatea pronuntata a abordarii repertoriului. Dirijor aclamat al repertoriului modern, a explorat opera clasicilor secolului al XX-lea: de la Bartók, Debussy si Ravel, la Schönberg, Webern, Ligeti.

Repertoriul sau operistic, care evidentiaza pasiunea sa pentru muzica secolului XX, demonstreaza de asemenea o cunoastere profunda a melodramei, acordand o atentie speciala belcanto-ului si demonstrand astfel abilitatea de a imbina stilul creatiilor cu sensibilitatea moderna. Inregistrarile discografice ale lui Tito Ceccherini, realizate pentru Sony, Kairos, Col legno, Stradivarius etc., au fost decorate cu premii precum Choc - Le Monde de la Musique, Diapason d'Or si MIDEM Classical Awards.

Soprana Cellia Costea

Soprana Cellia Costea este una dintre cele mai apreciate voci romanesti din lumea lirica internationala. Glasul special si jocul actoricesc convingator au impus-o in atentia marilor teatre de opera, unde a jucat in productii valoroase ale unora dintre cele mai cunoscute titluri din repertoriul de gen.

Nascuta intr-o familie de muzicieni, Cellia Costea a urmat cursurile Liceului de Muzica din Piatra-Neamt (orasul sau natal) si apoi pe cele ale Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, perfectionandu-se si in cadrul diverselor masterclass-uri sustinute de personalitati ale artei lirice romanesti si internationale.

Aparitiile sale la Deutsche Oper Berlin, Covent Garden Londra, Gran Teatre del Liceu Barcelona in titluri precum “Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart, “Norma” de V. Bellini, “Adriana Lecouvreur” de F. Cilea, “Otello” si “Aida” de G. Verdi, “La Bohème”, “Tosca”, “Manon Lescaut”, “Madama Butterfly” de G. Puccini au impresionat auditoriul de fiecare data.

Din 2012, Cellia Costea este solista la Opera Nationala din Atena, Grecia, si tot in acelasi an primeste din partea Uniunii Criticilor de Teatru si Muzica din Grecia, Marele Premiu pentru cel mai bun artist al anului.

Tenorul Leonardo Caimi

Tenorul Leonardo Caimi este celebru pentru frumusetea catifelata a tonului si pentru muzicalitatea eleganta, precum si pentru excelenta sa in actorie. El s-a afirmat ca unul dintre cei mai aclamati tenori ai generatiei sale, cantand in teatre si festivaluri prestigioase precum Royal Opera House Covent Garden, Teatro alla Scala din Milano, Teatro Real din Madrid, Opera de Stat Bavareza din München, Teatro Colón din Buenos Aires, Deutsche Oper din Berlin si Festivalul de la Salzburg, printre altele.

In acest an, Leonardo Caimi a fost aclamat pe scena The Royal Opera House din Londra, in rolul Rodolfo din “La Bohème”, motiv pentru care se va intoarce in toamna aceluiasi an pentru deschiderea stagiunii, cu Les contes d'Hoffmann in rolul principal.

De-a lungul timpului, Leonardo Caimi a interpretat personaje principale in opere precum “Don Carlo”, “Carmen”, “Turandot”, “Madama Butterfly”, “La Bohème”, “Cavalleria Rusticana”, “Tosca”, “Aida”, “Adriana Lecouvreur”, “Bal mascat”, la Deutsche Oper din Berlin, Oper Leipzig, Festivalul Puccini din Torre del Lago; Opera din Seul, La Monnaie din Bruxelles, Teatro Colón din Buenos Aires, Teatro Monumental din Madrid, Teatro Real din Madrid, Teatro San Carlo din Napoli, Maggio Musicale Fiorentino etc.

Corul de Camera “Preludiu”

Corul de Camera “Preludiu” a fost fondat de Voicu Enachescu in 1972, acesta devenind unul dintre cele mai apreciate grupuri muzicale din Romania, dar si din strainatate. Din 2023, corul a preluat si numele fondatorului sau pentru a-i cinsti memoria.

In cei peste 50 de ani de activitate, Corul de camera “Preludiu – Voicu Enachescu” a realizat peste 350 de inregistrari radio si TV. De la aparitia sa, corul a prezentat mai mult de 2.500 de concerte pe marile scene din Romania si din strainatate, in cursul celor peste 90 de turnee efectuate in 30 de tari din Europa, America si Asia, fiind laureat al multor festivaluri internationale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje).

In 1995, Corul de camera „Preludiu” si dirijorul Voicu Enachescu au primit, cu ocazia editiei a XIII-a a Festivalului International George Enescu „Premiul pentru exceptionalul program prezentat”, distinctie acordata de Uniunea Interpretilor, Coregrafilor si Criticilor Muzicali din Romania.

GALA PUCCINI face parte din seria de manifestari dedicate Centenarului Puccini, un eveniment organizat de catre Institutul Italian de Cultura si ARTEXIM, desfasurat sub Patronajul Ambasadei Republicii Italiene in Romania in parteneriat cu Centrul National de Arta Tinerimea romana si Filarmonica “George Enescu”, care va gazdui evenimentul.

Coproducatori: Radio Romania Muzical si TVR Cultural

Partener de mobilitate: Blue

Partener: Tudor. Personal Tailor

Bilete, pe Eventim.ro la: https://www.eventim.ro/ro/bilete/concert-camerata-regala-gala-puccini-bucuresti-ateneul-roman-638929/event.html

Mai mult in Timp Liber, Entertainment, Sponsorship 

PUBLICITATE: