Cinci zile pentru dezbateri privind combaterea incalzirii globale, la Bucharest Science Festival
Marti, 24 Septembrie 2019

 

Credit: Bucharest Science Festival

Cel mai mare festival dedicat stiintei va incepe miercuri 25 septembrie 2019, iar timp de cinci zile participantii vor descoperi si dezbate cum putem combate incalzirea globala prin intermediul fuziunii nucleare si a noilor tehnologii. 

AdPlayers. info

Bucharest Science Festival, cel mai mare festival dedicat stiintei, va incepe miercuri 25 septembrie 2019, iar timp de cinci zile participantii vor descoperi si dezbate cum putem combate incalzirea globala prin intermediul fuziunii nucleare si a noilor tehnologii. Marti, 24 septembrie va avea loc  o conferinta de presa in care se va anunta parteneriatul cu ITER, un proiect international de anvergura ce se desfasoara in Franta, pentru cercetarea fuziunii nucleare si construirea primului reactor la scara industriala.

Festivalul este organizat de catre Asociatia Secular - Umanista din Romania (ASUR) si de Planeta Știintei. In intervalul 25 septembrie - 29 septembrie 2019 Bucharest Science Festival pune la dispozitia participantilor expozitii, conferinte si dezbateri, experimente si demonstratii, proiectii de documentare ce vor oferi o privire mai larga asupra viitorului stiintei si a umanitatii.

La conferinta de presa vor fi prezenti Florin Spineanu si Madalina Vlad, cercetatori in cadrul Institutului National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatie (INFLPR), specialisti cu experienta in fuziunea termonucleara controlata, iar cateva echipe de robotica de la doua licee din Bucuresti vor face o demonstratie.

Oameni de stiinta romani, implicati in construirea unui reactor de fuziune nucleara, o solutie pentru incalzirea globala

Conform unui comunicat emis de catre NASA, la nivel mondial ne aflam deja cu 1 grad Celsius peste pragul de referinta, iar temperaturile sunt in continua crestere. Unul dintre efecte va fi ca 37% din populatia Pamantului va fi expusa la canicula extrema cel putin o data la 5 ani. Romania resimte efectele schimbarilor climatice, ultimele zile fiind caracterizate de instabilitate termica ridicata si temperaturi scazute brusc.

In cadrul Bucharest Science Festival 2019 va fi abordat subiectul fuziunii nucleare controlate, o solutie cu impact redus asupra mediului, care ne-ar putea ajuta sa evitam o incalzire globala catastrofala.  Anul acesta se inaugureaza colaborarea festivalului cu ITER, unul dintre cele mai ambitioase proiecte de cercetare si de inginerie din lume, la care participa 35 de tari, inclusiv Romania. ITER este o organizatie mondiala care construieste primul reactor de fuziune la scara industriala, iar in cadrul proiectului lucreaza peste 40 de romani, implicati atit in proiectare, constructie, comunicare sau management.

"In urma cu aproape 100 de ani oamenii de stiinta au descoperit sursa de energie a Soarelui, iar de atunci generatii intregi de cercetatori si de ingineri si-au dedicat vietile pentru a oferi omenirii acest dar. Asemanator catedralelor din vechime, reactorul de fuziune construit de ITER, un proiect intins pe decenii, va ramane peste secole ca un simbol al puterii ratiunii umane." a declarat Alexandru Toma Patrascu, directorul Festivalului.

Bucharest Science Festival nu se limiteaza doar la capitala! In paralel cu evenimentele din Bucuresti, impreuna cu parteneri locali se vor desfasura activitati de promovare a stiintei si in mai multe localitati din tara: Adjud, Constanta, Galati si Timisoara.

Cele peste 100 de evenimente programate in cadrul BSF 2019 se adreseaza unui public cu interese diverse si vor cuprinde atat activitati pentru adulti cat si pentru copii.


PUBLICITATE: